Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Спорт је за све
ТРИБИНА и ИНКЛУЗИВНА ПРЕДСТАВА У ПОЗОРИШТУ

Спорт је за све

„Сигурни смо да управо пројекат „Спорт је за све“ јесте једна од тих идеја која ће наставити да живи кроз активности удружења „Живимо заједно Шабац“, јер њихова визија и јесте да особе са сметњама у развоју постану део друштвене заједнице у којој су једнаке могућности за све, јер без обзира на нечије способности и недостатке, ми треба да будемо друштво индивидуалности у којем свако има право на испуњен и достојанствен живот“
„Спорт је за све“ назив је пројекта удружења „Живимо заједно Шабац“ који је настао на иницијативу родитеља, деце и младих са сметњама у развоју, а који су препознали потребу за додатним физичким активностима своје деце. С обзиром да у Шапцу не постоје организоване континуиране активности за особе са сметњама у развоју ван институција, циљ овог пројекта је био да укаже на конкретан проблем ове осетљиве популације са намером да се у будућности то стање промени. Пројекат је финансиран од стране града у оквиру којег су били укључени професор физичког васпитања и девет дефектолога, а учествовала су деца и млади са сметњама у развоју.

-Инспирисани и мотивисани пројектом остварили смо дивну сарадњу са спортским клубом „Аthletics Center“ из Шапца- истакла је потпредседница удружења Тајана Владисављевић, и додала:

- У нашем Удружењу се родила идеја да би спортске активности могли проширити на локалну заједницу и на тај начин инклузивни спорт учинити видљивим за остале суграђане. Са предлогом за сарадњу по овом питању обратили смо се Ивану Пајтићу, проф.ф.в. и тренеру у Аthletics Center-у. Наишли смо на искрену жељу да се наша идеја реализује уз њихову несебичну професионалну и сваку другу подршку. Уступили су нам свој простор, термине, све расположиве реквизите који су могли бити коришћени за активности са децом са сметњама у развоју и тренера, Дарка Марковића проф.ф.в., који је показао изузетно висок ниво емпатије према деци. Деца су веома брзо прихватила овако организовану активност, иако је све то за њих било потпуно ново јер, нажалост, до тог момента никада нису имали прилику да посећују институцију овог типа. Радо су долазили и проводили време у клубу делећи исте услове са осталим вежбачима што су такође били посебни моменти у њиховим животима.

-Тренер Дарко Марковић се врло брзо уклопио у начин рада са децом и освојио њихове велике симпатије. Током тренинга атмосфера је била дивна са пуно емоција и подршке како од тренера тако и од осталих вежбача. Наши мали спортисти никога нису оставили равнодушним. Ово искуство је било изузетно драгоцено за све учеснике. Овако висок ниво друштвене одговорности, а пре свега емпатије, какву су овим гестом демонстрирали Иван Пајтић, Дарко Марковић и клубАthletics Center, треба истаћи као светао пример, јер нам управо ови људи дају наду да можемо да се боримо и да треба да идемо даље. Добар је осећај знати да на том путу нисмо сами јер има још добрих људи спремних да помогну и овим путем им изражавамо велику захвалност, закључила је Татјана Владисављевић.

Завршетак пројекта је крунисан једночасовном трибином „Физичка активност и здрава исхрана“ одржаној у „Синагоги“ у петак 15. новембра, коју су водили оснивач удружења „Живимо здравије“, кошаркашки тренер Братислав Бата Ђорђевић, познатији као отац прослављеног кошаркаша Саше Ђорђевића, затим чланови истог удружења:инструктор плеса, Миодраг Кастратовић, геолог Бранислав Денис Божовић, иначе главни уредник Планинарског гласника и председник Комисије за заштиту природе и проф. др Вишеслав Крсмановић, аутор многих књига, уџбеника и монографија из области социологије спорта, неформални оснивач социологије спорта у Србији као научне и образовне дисциплине, оснивач и директор Европског института спорта и аутор више пројеката чији је циљ примена спортских активности у развоју младих и виталном одржању старијих. Уважени гости трибине су говорили о значају здраве исхране и спорта на основу свог вишедеценијског искуства, а на крају трибине придружио им се и познати шабачки проф. у пензији, Јован Кнежевић који је врло емотивно говорио о спортским приликама његовог времена и с поносом је истакао да наш град обнавља „Соколски дом“.

Значајну подршку овој трибини пружили су пријатељи из Београда Удружење „Живимо заједно“ Стари град Београд и њихов оснивач Дејан Козић, чији чланови су након трибине извели инклузивну позоришну представу „Свет“ Бранислава Нушића у препуном Шабачком позоришту које је наше госте испратило овацијама.
Након овог дружења констатовсно је да се мисије удружења преплићу и да су удружења потребна једно другом. Међусобна подршкаових удружења је начин да заједничке идеје опстану, да се развијају и преточе у традицију на коју ћемо сви бити поносни.
-Сигурни смо да управо пројекат „Спорт је за све“ јесте једна од тих идеја која ће наставити да живи кроз активности удружења „Живимо заједно Шабац“, јер њихова визијаи јесте да особе са сметњама у развоју постану део друштвене заједнице у којој су једнаке могућности за све, јер без обзира на нечије способности и недостатке, ми треба да будемо друштво индивидуалности у којем свако има право на испуњен и достојанствен живот- поручују у Удружењу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa