Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
МЕЂУНАРОДНА РАДИОНИЦА О ЈАВНО ЗДРАВСТВЕНИМ РИЗИЦИМА

Солидарност је најважнија

Међународна радионица пројекта “Солидарност и укључивање грађана у циљу превенције и управљања кризним ситуацијама од стране општина и региона у променљивој и динамичној Европи - SOLICRIS”, у оквиру програма Europe for Citizens, одржана је у уторак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Тема ове, шесте радионице је солидарност у време кризе здравља.
Учеснике је поздравио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а пројекат је представила Јелена Топаловић Петровић, помоћник градоначелника. Др Симо Вуковић, стручњак за политке јавног здравља, говорио је о кризи јавног здравља, док је о кризи менталног здравља причала Катарина Јовановић, психолог. Такође, окупљенима се обратила и Теодора Тодоровић из НУРДОР-а, која је говорила о солидарности грађана и локалне заједнице у подршци деци оболелој од рака.
-Трудимо се да будемо нормални, а да би могли да будемо такви, морамо да чинимо дела која нам користе и која су нам у интересу, што и јесте тема пројекта који се овде спроводи. Верујем да ћемо из њега изаћи способнији и спремнији да као заједница реагујемо у кризним ситуацијама. Поред тога, важно је да у региону у ком живимо успоставимо трајне и чврсте везе засноване на интересима, а из интереса произилазе још чвршће везе као што су пријатељство и разумевање, рекао је градоначелник Зеленовић.
Током пројекта организује се седам радионица са циљем израде кризних сценарија и планирања превенција. Представљени су и примери добре праксе широког укључивања грађана у управљање кризним ситуацијама.
-Јавно здравствени ризици који се данас појављују на просторима Југоисточне Европе и Европе уопште су многобројни. Најактуелнија је тема која се тиче мигрантског таласа који траје већ седам, осам година. Поред тога, ту су и бројне претње које су везане за различите биолошке, хемијске и друге агенсе којима је изложена целокупна европска популација. Последњих недеља смо сведоци узнемирења због аеро загађења у Србији. Када говоримо о јавно здравственим претњама оне су мултифакторијалне и оно што је јако важно за овај састанак је да су људи свесни ових ризика. Стално се подвлачи потреба за солидарношћу, а посебно за разменом искустава. Овде у Шапцу смо се присетили поплава и тада је кључни позив био на солидарност, али и на присебност и компетенције које су биле потребне за борбу са тим, рекао је др Симо Вуковић.
Једна од кључних порука састанка је да треба стално обнављати солидарност међу земљама и међу градовима. Представници Националног удружења родитеља деце оболеле од рака такође су учествовали на радионицама.
-Говорило смо о томе како свакодневно помажемо деци оболелој од рака и њиховим породицама. Такође, о томе како свако од нас може да да свој допринос побољшању квалитета њиховог живота и лечења и колико је лепо и важно када се локална зејдница уједини на једном овако занчајном циљу, рекла је Теодора Тодоровић из НУРДОР-а.
Јелена Топаловић Петровић је навела да се пројекат суфинансира из пргорама “Европа за грађане”.
-Трудили смо се да развијемо корисне дискусије и мреже солидарности на локалном нивоу, да повежемо локалну заједницу, доносиоце политичких одлука са грађанством и невладиним удружењима како бисмо могли да делујемо и превенирамо. Током читавог пројекта нагласак је на волонтеризму и добровољном укључивању грађана у кризним ситуацијама, навела је Јелена Топаловић Петровић.
На пројекту учествује осам партнера из седам држава: Аустрије, Словеније, Мађарске, Италије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Циљ је развијање мреже солидарности између локалних и регионалних власти, организација цивилног друштва и грађана за деловање у кризним временима и ситуацијама.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa