Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Мирно моје срце спава
Изложба Немање Миленковића у Библиотеци шабачкој

Мирно моје срце спава

(активизам језиком уметности)
Лични ангажмана уметника у активизму за животињска права. Жеља аутора је да посматрач преиспита своје моралне и етичке ставове и да се интеракцијом отвори констурктиван дијалог који не захтева тренутно решење
Млади новосадски стваралац Немања Миленковић, 2018. године понео је награду "Игол Белохлавек" за графику коју додељује Народни музеј Шабац у оквиру Октобарског салона. Поставком „Мирно моје срце спава“ у Библиотеци шабачкој свој рад на другачији начин презентује домаћој јавности. Уметност је остала његов медиј комуникације, а изложбену поставку чине необични експонати и указују на један, често потиснут, а опет свеприсутни проблем односа човека према животињама у савременом друштву, истражујући простор колективног идентитета, односно индивидуе.
-Почетна идеја ове изложбе била је да ми људи донирају своје личне предмете, јер ништа од изложених није у мом поседу, и да тако подрже моју идеју која произилази из активизма за права животиња. Одрицањем и донирањем предмета показују да су променили став поводом праксе лова- истиче Немања и додаје да је поставка наизглед једноставна. Но, радови су пажљиво одабрани како би посетиоци имали могућност да промисле о сваком експонату понаособ, и да би се рад уклопио у амбијенталну целину галерије, а да не буде превише инвазиван.
Немања истиче да савремена уметност захтева критички однос према публици, те тражи првенствено од аутора константно испитивање сопственог рада, рада других уметника и заједничких потенцијала који су неопходни уколико промену очекујемо у свом окружењу.
-Со произилази из фенг шуи културе. Енергетски је пречистач, претвара негативну у позитивну енергију. Уз то морска со, доказано, има само позитивна дејства, а уједно је и одличан конзерватор, те користећи њена својства чувам објекте, мењам им намену. Донедавно били су ловачки трофеји, градили и хранили су индивидуални его, а сада се објекат мења, његова намена, од ловачког трофеја постао је уметничко дело.
Немања се доказао кроз различите ликовне дисциплине. Сазревајући мења свој фокус интересовања и уметничке перцепције. Изложба је доказ зрелости коју је достигао, иако је још млад.
-Рођен је 1996. године, а већ у својој биографији има осам самосталних изложби, 30 групних, и различите уметничке форме. Кроз стваралаштво није видео само лични израз, већ је тежио да своје идеале, жеље и борбу коју води, презентује и подстакне посматрача на размишљање, сматра историчарка уметности, начелница Одељења друштвених делатности Татјана Марковић.
Изложбена поставка Немање Миленковића, „Мирно моје срце спава“, доступна је за јавност у Библиотеци шабачкој до 27. новембра.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa