Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Девојка из долине јоргована
Промоција књиге о Милунки Савић у ,,Лазиној’' школи

Девојка из долине јоргована

Дуго времена ауторка је провела по архивима, библиотекама широм Србије, путовањима по региону да би прикупила историјски битне и тачне податке о Балканским ратовима и Првом светском рату – да би их искористила и преточила у романсирану биографију Милунке Савић
Поводом обележавања 101. године од завршетка Првог светског рата (11.11.1918-11.11.2019), гост Основне школе ,,Лаза К. Лазаревић'' била је ауторка књиге,,Девојка из долине јоргована'' госпођа Јасмина Лазаревић.
До идеје о промоцији дошло је случајно, када се ауторка одазвала позиву школских библиотекарки да првог октобра, Дану посвећеног старим лицима, заједно са својом унуком Милом дође у ,,Лазину'' школу на радионицу везану за књигу и читање.
Дуго времена је провела по архивима, библиотекама широм Србије, путовањима по региону да би прикупила историјски битне и тачне податке о Балканским ратовима и Првом светском рату – да би их искористила и преточила у романсирану биографију Милунке Савић.
Промоција је одржана 13. новембра и школске библиотекарке Весна Ђокић и Милица Димитрић су публику увеле у тематику вечери. Ауторка је објаснила како је дошло до идеје да напише књигу. Погледан је кратак филм састављен од исечака документарног филма у продукцији RTS ,,Милунка Савић – хероина Великог рата'' у чијој реализацији је учествовала и ауторка Јасмина Лазаревић. Уследио је разговор о филму. Ауторка је прочитала одломке из романа.
Публика је сазнала доста о животу храброг борца у сва три рата, да је крила идентитет и представљала се као Милун, да се сазнало да је жена тек после рањавања – да ли је мит или истина, о храбрости неустрашиве Милунке, ордењу које је добила од нашег престолонаследника и Француза. Публика је највише питања имала о Милункином животу после ратова – када су сви знали ко је Милунка Савић, али су ,,заборавили'' на њу и њен допринос у ратовима.
Следеће године очекује се да из штампе изађе и трећи део књиге ,,Девојка из долине јоргована''.
У публици су били и ученици 4/2 са учитељицом Здравком Стојановић, као подршка Милиној баки.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa