Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Шабац је Мала Италија
ИТАЛИЈАНСКИ АМБАСАДОР ПОСЕТИО ИНДУСТРИЈСКУ ЗОНУ У ШАПЦУ

Шабац је Мала Италија

“Више од 10 италијанских компанија добро послују на територији Шапца и Владимираца и запошљавају стотине грађана са овог подручја”, рекао је амбасадор Ло Кашо. “Чињеница да у граду послује 12 италијанских фирми говори о позитивном пословном амбијенту у граду”, истакао је заменик градоначелника Душан Костадиновић
Карло Ло Кашо, амбасадор Италије у Србији, посетио је у петак италијанску фирму “Vopachel” у Индустријској зони у Шапцу. Посета је уприличена у оквиру Дана малих и средњих предузећа, односно дана отворених врата италијанске привреде, који организује Конфиндустија Србије. Амбасадор је одржао састанак са представницима фирме, града Шапца и Конфиндустрије, а присуствовала је и представница Министарства просвете. Традиционално, овог дана, италијанске фирме су посетили шабачки ученици који су се упознали са условима пословања у њима.
-Ми смо други партнер Србије када је производња и извоз у питању. Око 600 италијанских фирми ради овде. Више од 10 италијанских компанија добро послују на територији Шапца и Владимираца и запошљавају стотине грађана са овог подручја. Све је више наших инвеститора који и даље желе и намеравају да дођу и инвестирају у Србију. Ми немамо неки конкретан модел који желимо да понудимо и имплементирамо у Србији, већ хоћемо да понудимо своје стручњаке, технологију, искуства, експертизу, како бисмо заједно расли и напредовали. Добра сарадња је очигледна, рекао је амбасадор Ло Кашо и додао да је циљ ове манифестације директан контакт ученика и младих са производним јединицама и конкретним местима.
“Vopachel” има 20 запослених и још 12 радника у фабрици која се налази поред, а која је део исте групације. Давид Томасин, финансијски директор компаније “Vopachel” верује да међу ученицима који су тог дана посетили фабрику има њихових будућих радника.
-Машине које раде у фабрици су модерне технологије, а управо млади имају добар однос са модерном технологијом и спремни су да уче нове ствари. Наше пословно искуство у Србији почело је давне 2007. године, када смо основали прву производну јединицу која је дошла до броја од 70 запослених у тренутку када смо је продали компанији “Монди”. Потом смо започели нови бизнис и од самог почетка и у првом и у другом кругу пословања у Србији имали смо одличну сарадњу са локалном заједницом. Они су у нама препознали партнере. Исто тако имамо изузетну сарадњу и са радницима који у нама препознају могућност да напредују и зарађују, навео је Томасин.
Ирена Брајовић, директор Конфиндустрије у Србији, на састанку је истакла да је “Шабац мала Италија” јер је у њему највећи број италијанских компанија.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић истакао је да је Град Шабац годинама поуздан партнер свим компанијама које послују на територији града.
-Чињеница да у граду послује 12 италијанских фирми говори о позитивном пословном амбијенту у граду. Све те компаније су дошле у Шабац по препоруци, а не зато што су очекивале да добију огромне субвенције од Републике. Захвалан сам Конфиндустрији и амбасадору Ло Кашо на организацији овог догађаја и верујем да ће многи од средњошколаца који данас обилазе италијанске компаније у будућности бити и запослени у њима. Град Шабац потребе привредника прати на недељном нивоу. Годинама уназад, сваког понедељка организујемо комисије за праћење инвестиција на којима расправљамо о свим битним темама везаним за инвеститоре и настојимо да решимо све проблеме који су у нашој надлежност, рекао је Костадиновић.
На састанку је најављено да ће у наредном периоду у Србију доћи велики број инвеститора из Италије, а да је значајан део њих заинтересован за пословање управо у Шапцу.
Врата своје компаније младима су овог дана у Шапцу отворили и “Selettra WB”, “Pasubio”, и DDOR осигурање.

Повезивање привреда две земље
Конфиндустрија Србија је представништво конфедерација италијанске индустрије у Србији. Помаже како италијанским фирмама да развију пословне активности у Србији и овде пронађу пословне партнере, тако и домаћим фирмама које желе да сарађују са фирмама из Италије. Основана је 2012. године, а сада има 170 чланица. Конфиндистија у Италији броји више од 150.000 компанија са око 5 милиона запослених.
Дани малих и средњих предузећа у Италији се организују од 2010. године, а у Србији четврти пут. Сваке године је све већи број и компанија и школа заинтересован за учешће у манифестацији. Циљ је да се ученици и млади упознају са привредним амбијентом и начином на који одређене фирме послују.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa