Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Седишта за шабачке малишане
За безбеднију вожњу

Седишта за шабачке малишане

Тело за кооринацију послова безбедности у саобраћају града Шапца у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, у уторак су у сали Културног центра одржали обуку за коришћење ауто- седишта за децу. Едукацији су присуствовали родитељи и деца којима је подељено 40 седишта која су обезбеђена у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије.
Агенција за безбедност саобраћаја је покренула пројекат и позвала локалне самоуправе да конкуришу. Поред Агенције за безбедност саобраћаја која је обезбедила 20 ауто-седишта један од услова је био да локалне самоуправа обезбеди осталих 20. На конкурс се пријавило 78 локалних самоуправа, а Шабац је међу 25 изабраних.
- За нас је ово прилика да разговарамо са родитељима на који начин се правилно употребљава седиште, како се монтира у аутомобил, како се дете правилно поставља у аутомобил у дечијем ауто- седишту. Родитељима ће значити поклон седиште које су добили од агенције и града Шапца, и убудуће ће моћи своју децу безбедно да превозе. Сматрам да без приказивања демонстрације и едукације родитељи ово не би искористили на прави начин – рекао је Бранко Стаматовић начелник одељења за локалне смоуправе Агенције за безбедност саобраћаја.
Србија има велики проблем када је у питању коришћење дечјих ауто-седеишта. У последњих пет година у саобраћајним незгодама као путници у аутомобилу животе је изгубило 56 одсто деце. А разлог је што родитељи не користе дечја седишта или то не раде на правилан и одговарајући начин.
- Мени је драго да настављамо успешну сарадњу са републичком Агенцијом за безбедност у саобраћају. Ово је национална кампања која се спроводи у целој Србији а град Шабац је део те кампање. Решили смо да дамо свој допринос. Најважнија нам је едукација и превенција, оно на чему ми радимо јесте да крећемо од најмлађег узраста а после се то успешно реализује на основне и средње школе. Најбитније је да се родитељи одговорно понашају, а потом ће ту одговорност пренети на своју децу – истакао је Немања Пајић.
Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са градом уручила је 40 седишта родитељима који су социјално угружени и нису у могућности да издвоје сами средства, а свакодневно одвозе своју децу до вртића.
М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa