Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Мали борци у великим биткама
Дан превремено рођених беба

Мали борци у великим биткама


Месец новембар је месец подизања свести јавности о превременим порођајима, а седамнаести дан овог месеца уврштен је у календар Светске здравствене организације као Дан превремено рођених беба. Зграде битних институција, мостови, паркови, споменици и фонтане широм света осветљавају се тог дана симболичном љубичастом светлошћу у част малих јунака.
Захваљујући Удружењу родитеља превремено рођене деце Србије – „Мали див“ последњих година све више градова и општина у Србији обележава овај дан, а ове године придружио им се и град Шабац. На иницијативу родитеља, а уз подршку Градске управе града Шапца, зграда Градске управе сијала је у недељу љубичастом бојом, а испред ње окупили су се мали дивови са родитељима и члановима породице како би заједно обележили дан који слави њихову победу.
Свака десета беба роди се пре времена. То је петнаест милиона беба годишње у свету, око четири хиљаде у Србији. Сваког дана у нашој земљи једанаест беба роди се пре времена. Разлози превременог порођаја могу бити разни, али неретко су и непознати. Превремено рођена беба захтева посебну медицинску негу и боравак у инкубатору, плућа су јој најчешће неразвијена те не може самостално да дише, хране је на сонду јер још увек не поседује рефлекс сисања, и то под условом да јој је дигестивни тракт довољно развијен да толерише храну. Ово су готово уобичајене појаве које прате превремено рођење, а врло често су, нажалост, праћене озбиљним здравственим компликацијама које у великом броју случајева успешно решавају неонатолози и остали педијатри специјалисти, којима иде огромна захвалност.
И док мали борци воде највеће битке на самом почетку својих живота, њихови родитељи и њима блиске особе боре се са страхом, неизвесношћу, безнађем, бесом, преиспитавањем. Управо зато о овој теми треба што више да се говори. Сваки родитељ којем се овако нешто деси заслужује да зна да није једини. Насмејана лица деце окупљене под љубичастим светлима сведоци су њихове победе. Безбрижни и задовољни погледи родитеља послали су јасну поруку свима који сада пролазе кроз најтеже тренутке – наоружајте се стрпљењем и верујте у своју децу, радост родитељства је ближа него што вам се чини.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa