Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Ребаланс због повећања плата
ОДРЖАНА 37. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Ребаланс због повећања плата

Трећи ребаланс буџета донет је због одлуке Владе Републике Србије о повећању основица за плате за део запослених у јавном сектору. На дневном реду је била и измена Одлуке о већем обиму права породица са децом. Донета је и Одлука о боравишној такси, у складу са Законом о угоститељству, који је усвојен у марту
Редовна, 37. седница Скупштине града Шапца одржана је у петак. На дневном реду се нашло 11 тачака, од којих је најважнија била ребалaнс буџета.
Трећи ребаланс буџета донет је због одлуке Владе Републике Србије о повећању основица за плате за део запослених у јавном сектору. Ово је условило повећање расхода за зараде за 11 милиона динара. Како ће за ову намену бити искоришћен новац од уштеда, укупни приходи и расходи су остали у истом износу.
-Буџет није имао никакву другу промену сем те, која је била техничка, и морали смо да је усагласимо са нашим редовним трошковима. Оваква одлука је добра за оне који раде у јавном сектору, али није добра за локалне буџете јер их нико не пита да ли има пара да се исплати то што је Влада одлучила. Мислимо да је у ситуацији када Влада граду Шапцу сваке године узме најмање четири милиона евра јако тешко доћи до новца. Ми добро стојимо, имамо новца и све плате ће бити исплаћене на време. Никоме ништа не дугујемо и све исплаћујемо у дан. Ипак, генерално, као што је Фискални савет већ рекао, ова одлука није добра за буџет Републике Србије јер трајно велики део новца одлази на плате, а не на инвестиције, сматра градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Председник одборничке групе Српске напредне странке, Александар Пајић, изјавио је да је ова одлука резултат “сјајних резултата СНС на републичкој власти, пуњења буџета и великих суфицита”.
Одборници су усвојили измену Одлуке о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава, а која је била терминолошке природе. Речи “непосредно изјашњавање” замењене су речима “директно одлучивање”.
-Оно што смо видели на овој седници је предизборна кампања Небојше Зеленовића, где он поново обмањује јавност и прича неке своје приче које Шапчани слушају већ 20 година. Наговештава да ће бити референдум, па непосредно изјашњавање, сада директно одлучивање. Не зна ни он више како да то назове, јер оно што је суштина је да он, после 20 година владавине, пита наше суграђане шта они неће да им ради. Уколико се неко одлучи за водовод - нема канализације, ако хоће канализацију - нема цркве, ако хоће цркву – нема амбуланте. После 20 година, када све треба да функционише на најбољи начин, Небојша Зеленовић се сетио да пита грађане шта њима још треба. Треба им много тога, јер за 20 година ништа није урађено, рекао је Александар Пајић.
Градоначелник је подсетио да се ради о пракси по којој је Шабац јединствен у Србији. Сматра да је то у Шапцу могуће зато што одговорно троши свој новац.
-Не бацамо паре на лажне популистичке мере него омогућавамо стандардан развој граду. Одговорно водимо рачуна о свом новцу и не трошимо више него што имамо, истакао је градоначелник Зеленовић.
На дневном реду је била и измена Одлуке о већем обиму права породица са децом. Ова тачка усвојена је једногласно.
-Обзиром да постоји систем тзв. “Е бебе”, који омогућава да родитељи након рођења детета, електронским захтевом могу да прибаве све неопходна документа, ова одлука је омогућила да се на исти начин могу прибавити и документа потребна за помоћ коју град даје приликом рођења детета. То ће у великој мери олакшати родитељима ове процедуре. Град Шабац ће по овоме бити пионир, јер се тек планира увођење система “Беба два”, а ми ћемо у нашем граду то већ почети да реализујемо, навела је начелница Одељења друштвених делатности Татјана Марковић.
Усвојена је и измена Одлуке о реализацији буџета јединице локалне самоуправе у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за ову годину. Давања се односе на услуге Дневног боравка и Личног пратиоца.
-Раније је донета одлука о трансферима републике у области социјалне заштите. Тада је донета одлука да се тих нешто мање од 19,5 милиона динара определи за дневни боравак и помоћ персоналног асистента, односно личног пратиоца детета. Током октобра је опредељено још око 500.000 динара и било је неопходно да и анекс уговора прође скупштинску процедуру. Тај новац ће бити употребљен за услугу Личног пратиоца, рекла је Татјана Марковић.
Донета је и Одлука о боравишној такси, у складу са Законом о угоститељству, који је усвојен у марту. Боравишна такса остаје 70 динара по дану боравка у смештајним капацитетима угоститељских објеката. Одлука се односи на физичка лица која се баве угоститељством у домаћој радиности и који су до сада боравишну таксу плаћали преко агенција. Угоститељство у домаћој радиности обухвата четири категорије: куће за одмор, собе, апартмане и сеоска туристичка домаћинства.
-Омогућено им је да боравишну таксу убудуће плаћају на годишњем нивоу и то 1.000 динара по кревету. Ова одлука омогућава да се износ плаћа квартално чиме ће им бити олакшано бављење угоститељском делатношћу, навео је Дејан Живановић, запослени у Одељењу за друштвене делатности.
Последњих неколико година град бележи стални раст прихода по основу наплате боравишних такси. Тај износ је 2016. износио 1.798.000, 2017. године 2.200.000 динара, прошле године 3.033.000, а за првих 10 месеци ове године 3.300.000 динара.
-Ово је јасан показатељ да већи број људи долази у наш град и да се остварује већи број ноћења. Важно је истаћи да у ову статистику не улазе људи који дуже од месец дана бораве у граду, као што су нпр. радници “Јазакија”. Верујем да ћемо по званичној наплати боравишне таксе прећи 60.000 ноћења на годишњем нивоу. Надамо се да ће ова одлука допринети да и они који раде у зони сиве економије постану део званичне статистике и да ћемо врло брзо прећи цифру од 100.000 ноћења, која највероватније већ и постоји. Та цифра би нам помогла приликом реализације категоризације града као туристичког места, што је у току пред Министарством трговине, туризма и телекомуникација, рекао је директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
На седници је дата сагласност да име града Шапца користи у називу Спортско мачевалачко удружење “Шабац”, као и да грб града Шапца користи Културно – уметничко друштво “Шабачке мажореткиње”.
Остале одлуке односиле су се на промене у Савету за безбедност и школским одборима.
Атмосфера на седници била је права предизборна. Свака тачка дневног реда коришћена је да се говори о свему другом, а највише о политичким противницима.

Једина слободна територија
-Не могу да трпим увреде, неистине и лажи као “модус операнди” данас у Србији. Обавезан сам, као градоначелник града од 116.000 становника и председник парламентарне странке, да укажем на опасности које могу доћи када се злоупотребљавају институције, када се крши владавина права, када се промовишу опасне, националистичке групе и када им се даје простор и новац за деловање. Наравно да се то не свиђа онима који бране интересе Александра Вучића, али томе служи простор као што је Скупштина града Шапца, да може отворено о свему да се разговара. Тужно је за Србију да данас отворено може да се дебатује само у овом парламенту, рекао је Небојша Зеленовић.


Ништа лично
-Ми немамо ништа лично против Небојше Зеленовића, него против његове неспособности да руководи градом. Да је имао слуха да ради у интересу грађана, ми, по резултатима које је овај град требао да оствари, не бисмо имали никакве шансе на изборима. Нажалост, он ништа није урадио и зато је оволико поверење наших суграђана у политику СНС, рекао је Александар Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa