Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Разговор о државном буџету за културу, као разговор о мењању тапета док се кућа руши
ДИРЕКТОРКА ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА ЗА „ДАНАС“:

Разговор о државном буџету за културу, као разговор о мењању тапета док се кућа руши

Докле год култура буде имала буџет који почиње са нулом, све ће у овом друштву бити једна велика нула, јер задатак културе, између осталог, јесте да артикулише, промовише и брани базичне вредности једне заједнице
Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта, замољена да за „Данас“ прокоментарише буџет за културу за 2020, каже да не би да омаловажава Данас нити део јавности којој је до културе стало, али да питање буџета у овом тренутку делује као разговор о мењању тапета док се кућа руши.
– Без намере да омаловажим вашу новину и део јавности који се труди да ситуацију у култури промени набоље, морам да приметим да је разговор о државном буџету за културу, у овом тренутку, нешто као разговор о мењању тапета док се читава кућа руши. Не мислим овим да култура у друштву има функцију тапета, већ на чињеницу да је Министар финансија доказани преварант, криминалац и плагијатор – истиче Богавац, додајући да би Синиша Мали у сваком пристојном друштву био у затвору.
– Код нас је на једној од водећих државних функција, па се чак и расправља о одлукама његовог министарства, као да нас чуди то што су скандалозне! Ипак, то да је буџет за културу скандалозно мали није почело од Малог и није никаква новост. Чини ми се да исту расправу водимо деценијама уназад, па је проценат који се додељује култури тако и званично најмања сума о којој се највише расправља. Докле год култура буде имала буџет који почиње са нулом, све ће у овом друштву бити једна велика нула, јер задатак културе, између осталог, јесте да артикулише, промовише и брани базичне вредности једне заједнице. Уколико је то друштво сиромашно, утолико је важније да проценат намењен култури буде виши јер то није бацање новца, већ улагање у развој оних који новац треба да направе. Дакле, у грађане. У људе. У живот. У вредности… Зато ми се чини да није само Мали крив за мала издвајања за културу, већ да су деценије малих издвајања довеле до хипокризије у којој је могуће да државни буџет кроје плагијатори научних радова и купци диплома. Нажалост, доносиоци одлука ту ствар не препознају као важну – констатује Богавац. Она додаје да је „часни изузетак“ у том смислу Град Шабац чија локална власт културу ставља у центар развоја града, па уз давања од 7% доказује како је могуће направити један мали град великим, динамичним и живим.
– Шабац има највећи број културно-уметничких манифестација у земљи, што га сврстава међу најважније културне центре у држави. Због тога државним властима треба поручити да препишу овај пример добре праксе. Препишите, јер и тако знамо да вам преписивање није страно! – поручује Миња Богавац.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa