Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Загађење постоји, али проблем решив
ГРАД НАРУЧИО НЕЗАВИСНО МЕРЕЊЕ ВАЗДУХА

Загађење постоји, али проблем решив

Загађење ваздуха у Шапцу постоји, показују резултати независног мерења које је Град Шабац наручио. Мерење је обавио Институт заштите на раду из Новог Сада у периоду од осам дана, почев од 14. октобра.
Повећане су вредности амонијака, прашкастих материја, арсена, бензопирена. Такође, повећан је и ниво флуороводоника, о чему је већ известио Завод за јавно здравље у Шапцу.
На конференцији за медије градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је саопштио да загађење потиче из Источне индустријске зоне и најавио да ће разговарати појединачно са свим компанијама које тамо послују. Градоначелник је поручио грађанима да не треба да брину и да ће проблем бити решен.
-Ова врста анализа није у надлежности града Шапца, али смо сматрали да је важно да имамо тачне податке и да знамо да ли постоји загађење. Зато смо наручили посебно независно истраживање за које нико није знао. Утврдили смо да постоји загађење и да квалитет ваздуха није на нивоу на ком треба да буде, али имамо и план како то да се разреши. Знајући да загађење потиче из Источне индустријске зоне обавићемо разговоре са сваком појединачном компанијом у том низу, до Мишара, рекао је градоначелник.
Мерења која је вршио Инситут су специфична и за њих Завод за јавно здравље у Шапцу није акредитован. Да би подаци били меродавни потребно је да мерења трају 51 дан, али градоначелник је рекао да су и ови резултати забележени током осам дана довољни да се почне са решавањем проблема.
-Амонијак је дозвољене вредности прелазио два дана. Прашкасте материје су биле у недозвољеном нивоу шест од осам дана, а оне могу да потичу и од индустријских објеката и од саобраћаја. Бензопирен, који се доводи у вези искључиво са саобраћајем, односно дизел моторима био је повишен свих осам дана, а то је случај и у другим градовима, образложила је Оливера Кикановић, инспектор за заштиту животне средине.
Градоначелник је навео да су о резултатима мерења обавестили све републичке органе и да ће заједно направити акциони план како да се проблем реши. Такође, истакао је да ће јавност обавештавати о сваком кораку убудуће предузетом.
-Проблем ћемо решити са или без помоћи републике. Очекујем у кратком року да се сваки појединачни извор загађења санира и да свакак компанија предузме све неопходне мере да се квалитет ваздуха доведе на ниво на ком је био. Ради се о компанијама које имају сва потребан документа да све раде исправно. Верујем да су то све социјално одговорне фирме и даћемо заједо пронаћи најбоље решење у најбржем року, рекао је градоначелник.
Поред индустрије значајан извор загађења је саобраћај. Увођење јавног превоза могло би значајно да утиче на решавање овог проблема.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa