Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Винавер кроз девету уметност
Стрип приказ дела „Громобран свемира“

Винавер кроз девету уметност

Млада уметност призма за ванвременско дело. Спојена креативност и интелигенција. Стрипови указују на константну актуелност рада Станислава Винавера
Уметност је вечна, негира временско просторне континуме, претварајући се у инспирацију која може да надахне ствараоца. Искра кративног делања скривена је у сваком ученику Школе примењених уметности, а кроз медијум стрипа, знали су како да прикажу „Громобран свемира“, најпознатије дело шабачког и српског писца, песника, критичара, ерудита Станислава Винавера.
-Нисам знао ништа о књизи, али су ми стихови показали пут до дела. Посматрајући све радове, могао бих другарима и себи дати јаку осмицу или деветку. Сваки рад је на свој начин специфичан и заиста добар – рекао је Матија Петровић, један од младих уметника који су своју креативност презентовали на мајској Радионици стрипа у Народном музеју, односно кроз изложбену поставку у Народном музеју.
Идејна решења стрип приказа познатог остварења доступна су у медијатеци Народног музеја до уторка.
-Савремена уметност у Шапцу живи, има своје ствараоце и поклонике. Сваки стрип младих уметника има посебну драж која нас вуче да се задржимо уз њега, да га аналитички посматрамо и то је најважније. Уверена сам да су урадили фантастичан посао – сматра Нела Тонковић, директорка Музеја.
Знатно дуже од недељу дана, радови ђака Школе примењених уметности, ученика професора Михаила Симовића, живеће у издању „Громобран свемира“ стрип компилацији радова полазника Радионице, које је у дело смештено међу корицама обликовала Библиотека шабачка.
-Ми смо поносни издавачи. Представљање „Громобрана свемира“ кроз призму девете уметности обједињује све принципе које ми као институција културе баштинимо. То је промоција стваралаштва младих, чување лика и дела великог књижевника, али и афирмација стрипа као младе уметности. Није било дилеме да ли радови ђака треба да буду уобличени на овај начин и нема сумње да заслужују место на полицама Библиотеке – рекла је Јелена Подгорац, директорка Библиотеке шабачке.
Према речима градског већника Игора Марсенића, кроз стрип лик и дело Станислава Винавера је добило још један начин кроз које ће да живи, уз рад фондације, фестивал, ускоро и трг.
-Више сам него задовољан како су наши суграђани, средњошколци, интелигентно, проницљиво одговорили на задатак приказа стихова старих седам или осам деценија. Ово издање показује како је и само дело, још увек динамично, савремено, односно ванвременско – рекао је Марсенић
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa