Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Припрема и правилна примена бордовске чорбе
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Припрема и правилна примена бордовске чорбе

Бордовска чорба се користи свеже припремљена, одмах после прпипреме. Стајањем она губи фунгицидно дејство. Међутим, чорба се може стабилизовати додавањем 250 г шећера на 100 литара чорбе или 1л прокуваног млека. Тако стабилизована, при нормалним условима, задржава своју активност и више дана
Бордовска чорба је најстарији фунгицид за сузбијање пламењаче винове лозе (Plasmopara viticola), а добила је име по француском граду Бордоу , у чијој је околини први пут примењена у виноградарству. Бордовску чорбу је открио професор ботанике Миллардет 1882. године. Бодровска чорба је изванредан фунгицид и бактерицид који се више од сто година користи за сузбијање неких економски значајних болести воћака, винове лозе, повртарских и украсних биљака. Њена способност да се добро пријања за листове и плодове третираног воћа и поврћа, тј. да се спорије спира, омогућује да се примењује у јесен и рано пролеће када има доста падавина и када су други фунгициди мање ефикасни.
Посебно је значајно што се бордовска чорба може користити у јесен после опадања лишћа гајених биљака. Да би се спречило њено фитотоксично деловање бордовска чорба се у пролеће, после кретања вагетације, може користити у нижој концентрацији него у јесен. Примена бордовске чорбе при високим темепературама може проузроковати жутење и опадање лишћа. До ожеготина на листу третираних биљака може доћи ако падне киша непосредно после третирања. Нанесена на бобице грозда очвршћује покожицу бобица и смањује оштећења од сиве трулежи. (Botrutis cinarea). Иако се бордовска чорба у виноградарству употребљавала више од сто година, често се у пракси догађа да се неправилно припреми и не примјењује у право време, па тако долази до нежељених последица.
Бордовска чорба се користи свеже припремљена, одмах после припреме. Стајањем она губи фунгицидно дејство. Међутим, чорба се може стабилизовати додавањем 250 г шећера на 100 литара чорбе или 1л прокуваног млека. Тако стабилизована, при нормалним условима, задржава своју активност и више дана. Провера да ли је бордовска чорба неутралне реакције може се провести црвеним лакмус папиром, који код правилног начина припреме чорбе поплави.Највећи недостатак бордовске чорбе јесте њена немогућност мешања са другим пестицидима, нарочито не са инсектицидима, па се једним третирањем не може заштити винова лоза од пламењаче и грожђаног мољца, него су потребна два посебна третирања. Бордовска чорба може се мешати са квашљивим сумпором, који служи за сузбијање пепелнице и гриња на листу винове лозе.

Будући да се бордовска чорба још увек користи у заштити винове лозе против пламењаче подсетићемо вас како се она припрема:
За 100 литара 1% бордовске чорбе потребно је:
1 кг бакар-сулфата (плави камен)
0,4 кг негашеног („живог“) креча или
1,2 кг гашеног креча или 1кг хидратисаног креча
Од 100 л воде из бурета се одвојии 20 л, од чега се у 10 л воде загаси 0,4 кг негашеног („живог“) креча или се дода 1,2 кг гашеног креча (у виду пасте), или 1 кг хидратисаног креча. У других 10 л се растопи плави камен. Када се креч размути, процеди се кроз ређе платно уз мешање и сипа се у буре са преосталом водом да се направи кречно млеко. Када се плави камен раствори у других 10 л воде, сипа се у буре са кречним млеком. Увек се растопљени плави камен сипа у буре са кречним млеком, а не обрнуто (што је у пракси чест случај). Ништа посебно се неће десити ни ако се растопљени плави камен сипа у кречно млеко, једино се таква чорба брже таложи и нешто је слабијег квалитета. Растопљени плави камен сипа се у кречно млеко, уз мешање. Када се то заврши, чорба је спремна за употребу.

Дипл. инг Слободан Гошић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa