Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Прошлост кроз садашњост и будућност
„Паралелне стварности Србије и Косова: Сећања на НАТО интервенцију”

Прошлост кроз садашњост и будућност

Око 30 фотографија Имре Саба, Милоша Цветковића и Вука Бранковића, искусних ратних репортера. Циљ пројекта и изложбе да укажу и подсете да су се страдања и српских и албанских цивила истовремено дешавала на оба подручја током трајања НАТО интервенције
Често заборављамо да су жртве цивили, али и да ми нисмо донели одлуку да неко убија друге људе у наше име, без обзира које националности или вероисповести су они. Последице ратних сукоба осећамо и данас, а не знамо ко је одговоран за то. Надам се да ће они који се налазе у врху власти, било да говоримо о локалном или републичком нивоу увидети колико је важно да разговарамо о овој теми. То није могуће свуда, зато што живимо у некој врсти окупације, али се ипак надам да ћемо превазићи политички ниво. Прошлост се заврши, а сећање остаје и постаје део садашњости, а затим и будућности - истакла је Јелена Грујић Зиндовић оснивачица Кардана поводом пројекта и изложбе „Паралелне стварности Србије и Косова: сећања на НАТО интервенцију”.
Око 30 фотографија Имре Саба, Милоша Цветковића и Вука Бранковића, искусних ратних репортера и најбољих фотографа Србије, одабрали су и продуцирали Игор Чоко, оснивач GRAINA-а и Јелена Грујић Зиндовић, и презентовали јавности у оквиру поменуте поставке која је до 1. децембра отворена у Галерији „Владислав Лалицки“ Шабачког позоришта.
Ове две организације покренуле су пројекат са циљем да укажу и подсете да су се страдања и српских и албанских цивила истовремено дешавала на оба подручја током трајања НАТО интервенције, и не само од НАТО бомби. Окосница је занемарена чињеница у српској јавности, да су недужни људи страдали у исто време на обе територије.
-Шабац је још једном показао да је отворен град и да не постоје теме о којима не може да се разговара, или не сме да буде јавног живота. Важно је да видимо последице погрешне и антицивилизацијске политике која нас је трајно обележила. Због тога не треба да их ставимо под тепих, него да искористимо сваки тренутак и прилику да о томе говоримо, јер прошло је више од две деценије како су завршени ратни сукоби, а последице осећамо - навео је члан Градског већа Игор Марсенић.
Фоторепортери су сведочили догађајима које су забележили, а у оквиру поставке приказују до сада необјављене снимке у српским медијима.
-Изложбе овог типа су веома важне посебно за младе, како би увидели да неке опасности никада пролазе и на будућим генерацијама ја да не дозволе да се понове - појаснио је фотограф Имре Сабо.

Професионалност на првом месту
-Уколико човек часно и професионално обавља свој посао, без икаквих калкулација, онда је све добро и етички. Етику прописују људске заједнице, и у зависности од тога којој припадате морате тако и да се понашате. Ипак, у ратно време етика је нешто сасвим друго и не постоји ни логика, само неразумно ратовање, јер меци су неумољиви - рекао је Имре Сабо.


М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa