Инфо

28. новембар 2019.28. нов 2019.
Духовне нити
Звонари слободе - Владика Николај и Михаило Пупин

Духовне нити

Промоција књиге „Звонари слободе“ у Библиотеци шабачкој. Писма, преписка, биографије, фотографије два великана српске историје
Звонари слободе, историјска читанка и подсетник на двојицу српских великана, академика Михаила Пупина и владику Николаја Велимировић, који су вишеструко задужили српски народ, аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, недавно је представљена у шабачком храму књиге.
Дело је базирано на писмима и преписком, уз биографије фотографије и пажљиво одабране материјале да би што сликовитије били приказани детаљи о националном раду људи који су „пронели славу српства у нашим најтежим часовима“.
-Велико ми је задовољство што смо књигу „Звонари слободе“ представили и у Шапцу, иако је на овогодишњем Сајму био акценат на делу о дубровачким Србима, католицима. Књига је логичан наставак „Звонара слободе“, јер су кроз 19. век бранили своје српство. Књиге су покушај да се исправе неке неправде настале током прошлости и да укажемо на значај лика и дела одређених људи који су нас задужили - рекао је историчар Бранислав Станковић.
Сарадња са Александром Нинковић Ташић започела је пре више од деценију када их је спојила духовна жеђ према сазнању и заборављеним великанима српске историје.
Идворски пастир, добитник бројних научних награда и признања, члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета, и Нови Златоусти, како су их касније звали, били су повезани тананим, али чврстим духовним нитима.
-Као што владика Николај каже „Мера којом смо мерили Бога и наше претке, тако је и нама одмерено. Ова књига је како направити бољу меру и показати да не мора незнање да нас прогута, да не мора несвест да нас обузме. Годину дана је мало да исправимо сваку неправду, али је могуће и нема предаје, јер има наде. Увек када погледам корице књиге помислим, нека буде што бити не може - навела је Александра Нинковић Ташић и поводом новог дела о дубровачким Србима истакла да је то ново отварање историје, јер њихову прошлост недовољно познајемо, те увек има простора за нова истраживања.
-Ми не памтимо имена тих људи, њихова велика чојствена дела. Нижу се звезде на нашем небу, како духовном, тако и научном, а њихова имена не препознајемо. Свакако да је лепота била у откривању заборављеног, готово уснулог и будити, дати снагу, љубав.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa