Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Млади ће градити друштво једнаких
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Млади ће градити друштво једнаких

Ово обележавање Међународног дана ОСИ искористили смо и да направимо мини филмски фестивал на који су били позвани ученици средњих школа. Адекватним примерима у тим филмовима покушали смо да подстакнемо свест младих да одрастају без стереотипа и предрасуда и да ОСИ посматрају као неког ко има одређени потенцијал, да их тако прихватају и да граде друштво једнаких
Међународни дан особа са инвалидитетом у уторак је обележен у Анексу Библиотеке шабачке у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа. Тим поводом за ученике средњих школа организован је мини филмски фестивал особа са инвалидитетом. Након тога Удружење је представило свој рад у претходних годину дана.
-Урадили смо доста тога између два 3. децембра. Први пут смо имали тестирање ОСИ потенцијалних возача на специјалним тренажерима, што је реализовано у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Центром за моторна возила. Завршили смо један циклус пројекта Reload и почели други круг. Такође, радимо на лиценцирању услуге персоналне асистенције за ОСИ у граду Шапцу, у чему имамо свесрдну подршку ГУ. Наравно, ту су и спортски успеси које су постигли наши чланови и чланови клубова спортиста са инвалидитетом града Шапца, навео је Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.
Кроз рад Удружења труде се да буду свакодневно присутни у свим сферама живота као и остали грађани.
-Ово обележавање Међународног дана ОСИ искористили смо и да направимо мини филмски фестивал на који су били позвани ученици средњих школа. Адекватним примерима у тим филмовима покушали смо да подстакнемо свест младих да одрастају без стереотипа и предрасуда и да ОСИ посматрају као неког ко има одређени потенцијал, да их тако прихватају и да граде друштво једнаких, закључио је Савић.
Међу најуспешнијим шабачким спортистима са инвалидитетом је стонотенисерка Јованка Николић.
-Заједно остварујемо завидне резултате који су посебно значајни када се узме у обзир са каквим се проблемима сусрећемо и да не можемо да идемо на тренинге. Значи нам и дружење са спортистима из других градова, они најбоље разумеју наше потешкоће. Било би лепо да та дружења буду чешћа, али ту се јавља још један проблем – превоз, каже Јованка Николић.
Град Шабац подржава све активности особа са инвалидитетом. Програму у Анексу Библиотеке присуствовали су председник Скупштине града Немања Пајић, начелница Одељења за друштвене делатности Татјана Марковић, директорка Центра за социјални рад Јелена Милошевић и шеф Одсека за социјалну заштиту Драгана Милосављевић.
-Сада ће сва деца која имају потребу за личним пратиоцем то моћи и да остваре јер је одвојен новац у буџету за ту намену. Такође, подржавамо акцију Удружења да и старији од 18 година који имају потребу за неком асистенцијом могу да добију персоналног асистента и то ће бити нова услуга за коју је такође одвојен новац у буџету. Формиран је Спортски савез особа са инвалидитетом и ми смо поносни на њихове спортске успехе. Јако сам поносан и на наш нови спорт, инклузивни баскин, што је нешто ново, не само у Шапцу него и у Србији и мислим да би управо из Шапца требао да се “прими” по целој Србији и региону, рекао је Немања Пајић.
Председник Удружења Радушко Јанковић на крају програма је уручио захвалнице за подршку раду Удружења и дипломе за најактивније чланове.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa