Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
За вантелесну оплодњу по 300.000 динара
Одржана седница Савета за здравље

За вантелесну оплодњу по 300.000 динара

На 33. седници Савета за здравље града Шапца, усвојен је извештај о раду Фонда за лечење деце од ретких и тешких болести и извештај о финансирању трошкова вантелесне оплодње, средствима из буџета града. Присутни на седници су се упознали и са новим пројектом „Знањем за здравље“, а дискутовало се о предлогу набавке скенера за Општу болницу“ Др Лаза К. Лазаревић“ као и изградњи отвореног базена. Седници Савета присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић
На основу јавног позива, у марту ове године, тринаест парова је поднело захтев за остваривање права за финансирање трошкова вантелесне оплодње. Надлежна комисија је проценила свих тринаест захтева као оправдане, тако да је решењем Одељења за друштвене делатности, донета одлука да се за свих тинаест парова финансира по један покушај вантелесне оплодње, у укупном износу 300.000 динара по једном покушају за један пар.
- Трећу годину за редом имамо добре мере популационе политике. Даље настављамо у том правцу – рекао је председник Савета за здравље града Шапца, Јован Ћирић.
У касу Фонда за лечење деце од тешких и ретких болести у 2019. години, град је издвојио 2,5 милиона а утрошено је више( 2,2 милиона динара) што је значајно повећање средства у односу на претходне године. Поднета су укупно 34 захтева за остваривање права на новчану помоћ за лечење деце. Надлежна комисија је проценила да је 28 оправдано, тако да је укупно одобрено 2.212.000,00 динара и биће финансирано лечење деце, као и куповина медицинских средстава,, финансирање ортопедских помагала, рехабилитације. Aко се укаже потреба биће покривени трошкови за лечење у иностранству.
- Наша иницијатива се зове „Знање за здравље“ везана је за дугорочни план ширења знања о здравственој заштити јавног здравља. Односи се на превенцију и едукацију ХПВ вируса узрокованих обољења између осталог и рак грлића материце, који сам нажалост и сама имала. Сходно томе посвећена сам идеји превенције свакако је боље спречити него лечити. Активности су везане за едукацију која ће бити на различитим нивоима, пре свега здравствених радника, едукација образовног кадра, младих, родитеља, и публике – каже Марија Ратковић, испред Центра за биополитичку едукацију.
Ватерполо клуб "Шабац" је успео да формира стручну групу која би се бавила лечењем деце која имају одређене здравствене проблеме у сарадњи са лекарима физикалне и спортске медицине. С друге старане развијен је програм који је унапредио њихово здравље до те мере да они тренирају са својим вршњацима у редовним групама.
- Пробем нам ствара преоптерећеност градског базена те би изградњом отвореног могли драстично да унапредимо ове програме, и да се фокусирамо не само на децу која имају здравствени проблем него и на припаднике остале старосне популације. Најважније је да свима пружимо могућност рекреирања и унапређења здравља – истиче ПР Ватерполо клуба "Шабац", Јелена Лазић.
М.Г.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa