Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Слава  бесмртним херојима отаџбине
ОБЕЛЕЖЕНА 101 ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА МАЧВЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Слава бесмртним херојима отаџбине

Венци и цвеће крај спомен плоче у част Милана Гарибовића и Чедомира Петрушића, носилаца Карађорђеве звезде са мачевима, којом је одликовано још 23 Мачвана. Промоција трилогије пуковника Милорада Јевтића. Почасти бранитељима слободе на Лиманској ади, поред Дрине и споменика сељацима и ратницима, испред основне школе у Богатићу. Награђени најбољи ликовни и прозни радови ученика из Бадовинаца на тему Велики рат
Мачвани и њихови гости су протеклог викенда достојанствено обележили 101 годишњицу ослобођења ове, велике српске равнице у Првом светском рату.
Прво је у центру Бадовинаца откривена спомен плоча и одата пошта носиоцима Карађорђеве звезде са мачевима из овог села Милану Гарибовићу и Чедомиру Петрушићу. Подсећајући на њихова храбра дела, председник села Александар Илијашевић је између осталог нагласио да сећања на ове витезове части који су дали свој живот за нашу слободу не треба да тамне.
- Напротив, заслужују стално подсећање и дивљење. За слободу су жртвовали највредније што су имали, додао је он.
Окупљенима испред зграде месне заједнице Бадовинци, где је спомен плоча и постављена, обратио се и Љубомир Маровић, председник Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920, речима захвалности и поште бранитељима отаџбине.
Драган Јосиповић, секретар Савеза, нагласио је да најважније одликовање које је један војник и официр могао да добије у периоду од 1912-1918 (Карађорђева звезда са мачевима) за изузетна залагања и јуначка дела, на подручју Мачве, добило је двадесетак ратника из овог краја, а поред њих Дринска дивизија и Мачвански Прњавор. Подсећања ради, генерал Пантелија Јуришић из Црне Баре за заслуге у командовању, орден је добио два пута.
У културно-уметничком делу програма монолог поручника Тасића из позоришне представе “Свети Георгије убива аждаху”, говорио је Бранислав Ковић, глумац Аматерског позоришта “Јанко Веселиновић” из Богатића.
Почаст уз полагање венаца и цвећа, одата је и јунацима Гвозденог пука, Топличанима, крај споменика на Лиманској ади, поред Дрине, недавно подигнутог у славу ових храбрих бранитеља слободе.
У Основној школи “Вук Караџић” у Бадовинцима промовисана је трилогија, овдашњег пуковника у пензији Милорада Јевтића.
О страхотама које је овај рат донео Мачванима можда најбоље сведоче подаци из пописа Аустроугарске управе из јула 1916. У 14 насеља која су тада припадала Мачванском срезу, а данас општини Богатић живело је 10.000 становника, мање него пре рата. Примера ради 1910. године, само број мушкараца био је мањи за 47 одсто.
Ученицима сеоске основне школе у Бадовинцима, чији су радови на тему Први светски рат проглашени за најбоље, уручене су награде.
На крају је одата пошта и положени венци крај споменика сељацима и ратницима Мачве у Балканским и Првом светском рату, постављеном испред основне школе у Богатићу
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa