Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Сети се- сећам се
Награда Октобарског салона „Игор Белохлавек“

Сети се- сећам се

Награда Октобарског салона „Игор Белохлавек“ припала Звонку Петровићу. Уметничко дело сугерише на непрекидно узлазно-силазно кретање, просторно-временски континуум и подстиче посматрача на мисаони процес о сећању
Кустоси Нела Тонковић (директорка Народног музеја у Шапцу) и Филип Ковачевић за поставку 63. Октобарског салона одабрали су једанаест уметничких дела са сцене визуелне уметности у Србији која се баве сећањем и његовим односом према граду како би представили централну тему „Град и сећање“.
Унутар новог, редизајнираног концепта уочена је потреба за редефинисањем досадашњег начина награђивања, те је тако од ове године установљена само једна, централна награда „Игор Белохлавек“, названа по чувеном шабачком уметнику и педагогу, једном од оснивача Салона.
Признање је намењено уметничком раду и ствараоцу који својом аутентичношћу, ауторским ставом и односом према времену у којем настаје, најбоље одговори на тему. Комисија за доделу награде радила је у саставу: др Зоран Ерић, шеф Одељења уметничких збирки и изложби Музеја савремене уметности, др Сања Којић Младенов, виша кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине, Мирослав Карић, кустос Галерије „Ремонт“. Једногласном одлуком рад Memento - memini (Сети се - сећам се) аутора Звонка Петровића одабран је као најбољи за 2019. годину.
-Ово је други пут да сам добио признање “Игор Белохлавек“, пре седам година као млад аутор, а сада као искуснији. То ме веома радује, јер сматрам да не припадам кругу утицајних уметника, а жири је препознао моју уметност као вредну - каже Петровић и наводи је однос средине према кулутурном наслеђу, сећању изазовна тема, а знатан део свог опуса посветио је изучавању ових мотива.
Лауреат ће своје стваралаштво представити у Народном музеју на самосталној изложби у децембру наредне године.

Memento - memini
Уметничка инсталација Звонка Петровића сугерише на непрекидно узлазно-силазно кретање, просторно-временски континуум и подстиче посматрача на мисаони процес о сећању, пролазности, односу друштва, појединца према властитим вредностима.
-Звонков помаже да овогодишњу тему „Град и сећање“ осветлимо из другачијег угла, који може лако да се перципира и са индивидуалног и са колективног, односно друштвеног становишта - истакла је Нела Тонковић директорка Народног музеја у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa