Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Најпрече због развоја деце
СТРУЧНА ЈАВНОСТ ЈЕДИНСТВЕНА У ПОДРШЦИ ЗА ИЗГРАДЊУ ОТВОРЕНОГ БАЗЕНА

Најпрече због развоја деце

Начелница педијатрије у шабачком Дому здравља докторка Снежана Гавриловић каже да је пливање једна од најважнијих активности за развој деце. Докторка Јасмина Живковић, специјалиста спортске медицине, посебно апострофира значај пливања у превенцији хроничних незаразних болести код одраслих
Грађани Шапца одлучиваће у недељу 8. децембра на непосредном изјашњавању како да потроше повраћај средстава наплаћених од пореза на имовину.
Предлози су евидентирани, идеја да се у нашем граду изгради отворени базен добија велику подршку како међу грађанима, такјо и у оквиру стручне јавности.
Сви се слажу да је отворени базен потреба за сваки град, и стварно је штета што Шабац до сада није имао отворени базен. О значају пливања, као редовној активности, али и у развоју деце, значају за здравље, превентиве и рехабилитацију, овога пута разговарамо за докторкама из шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић”
Начелница педијатрије у шабачком Дому здравља докторка Снежана Гавриловић каже за Глас Подриња да је пливање једна од најважнијих активности за развој деце.
- Пливање је најпожељнија активност за децу, нарочито за развој моторике. Оно је висе него битно за здравље, али има и велику улогу у превентиве и у лечењу. Једноставно речено, идеално је за развој, како мале деце, тако и оне старије – истиче докторка Гавриловић.
Према њеним речима, посебно је важно да постоје капацитети за бављење пљивањем, пошто је оно пожељно као активност за децу која нису у могућностима да се баве неким другим спортским активностима.
- Колико је пливање здраво говори и податак да се уз ову активност правилно развија дисајни сyстем и да приликом пливања зглобови не трпе било какву врсту притиска. Пливање као спорт је више него одличан избор за тренирање код млађе популације, јер та деца још немају праву свест о неким другим спортовима. Пливање је универзална категорија – додаје наша саговорница.
Према њеним речима, вода је природно окружење и деца се најпријатније осећају у њој и пошто се ради и пријатељској и блиској средини.
Она посебно наглашава да је пливање идеално и за рекреацију, и да је више него потребно било да су деца или одрасли у питању.
Њена колегиница из Дома здравља докторка Јасмина Живковић, специјалиста спортске медицине, посебно апострофира значај пливања у превенцији хроничних незаразних болести код одраслих.
- Не постоји боља превенција од пливања када говоримо о спречавању инфаркта миокарда, шлога и дијабетеса. Редовно пливање у значајној мери смањује ризик од ових болести. Као превентивна активност је више него пожељна – каже докторка Живковић.
И она наглашава да је пливање битно за развој моторике, али и као поуздан начин за рехабилитацију.
- За Шабац је веома важно да прошири капацитете за пливање с обзиром на велики број спортиста у нашем граду. Затворени базен је постигао пун ефекат и сада се просто намеће потреба за отвореним базеном који нам недостаје. Сигурно је да ће се повећати број корисника базена, јер је пливање више него пријатна активност за све старосне структуре – напомиње докторка Живковић.
Она подсећа да је изградњом затвореног базења пливање, али и ватерполо, доживело прави процват у граду на Сави.
- Огромна је заинтересованост Шапчана, како за пливање и ватерполо као споретове, тако и за посету на спортским докађајима где су нарочито ватерполисти актери. Капацитет затвореног базена, данас више није довољан и потребно је да Шабац добије и отворени базен – закључује докторка Живковић.
Изградњу отвореног олимпијског базена предложили су представници грађана у свим градским месним заједницама, тако да ће овај пројекат практично бити на гласачким листићима за свако насеље, а ако буде изгласан, изградња ће бити финансирана новцем од пореза на имовину који је прикупљен у свим градским месним заједницама. Да ли ће бити изграђен зависи искључиво од воље грађана која ће бити исказана 8. децембра на директном одлучивању.

Добар пројекат
Прва месна заједница која је предложила изградњу отвореног базена је Преки шор. Доктор Милутин Икодиновић, који је предао листу, истакао је том приликом да је поред рекреације, базен важан и за здравље свих грађана.
- Циљ је брига за психо-физички развој омладине, али и за рехабилитацију старије популације. Свакако један добар пројекат који ће повећати капацитете за спортске активности на нашој територији и мислим да ће бити подржан од осталих месних заједница - казао је др Икодиновић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa