Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Грађани одлучују
Директно одлучивање - 8. децембар

Грађани одлучују

Становници 60 шабачких месних заједница имају јединствено право да 8. децембра одлуче како ће утрошити новац прикупљен од пореза на имовину (укупна сума из буџета града је 214.359.792,71 динара). Иако су за ову годину предлози формирани, они који нису уписани у списак још увек могу то учинити до данас, 5. децембра, одласком у месну канцеларију, Градску управу. Сви уписани имају право на одлучивање, без обзира да ли су измирили своје пореске обавезе. За сваку месну заједницу је тачно дефинисано о колико новца се одлучује као и списак предлога за које се може гласати. Предлози су састављени на основу идеја које су грађани и Савети месних заједница достављали Градској управи. Сви уписани ће путем позива бити обавештени о датуму, времену, као и предлозима у циљу потпуног информисања
Жабар: Дубински бунар за чисту пијаћу воду
Као приоритет житељи Жабара на претходном непосредном изјашњавању изгласали су копање дубинског бунара како би решили проблем снабдевања чистом пијаћом водом. Реализација овог пројекта је у току, а предлог је потекао након хемијске провере исправности воде у домаћинствима.
-Мештани су схватили да је неопходно да вода буде квалитетна. Анализе су потврдиле да није за употребу у нашим сеоским домаћинствима. Уз овај недостатак, током летњих месеци долази и до пресушивања бунара, због дубине, која је око 20 метара, те би дубински решио ове недостатке и снабдевање Жабара чистом пијаћом водом - рекла је одборница у Скупштини града Шапца Вера Дамњановић поводом прошлогодишњег предлог и навела да постоје одређене недоумице поводом предлагања и изјашњавања грађана.
-Новац о ком мештани могу да се изјасне није буџет Месне заједнице, него он потиче од повраћаја пореза на имовину који смо уплатили и биће распоређен на основу предлога. Средства прикупљена на овај начин ће бити утрошена на основу одлуке житеља и због тога позивам све да одлуче о расподели средстава у овом кругу изјашњавања. Као одговорни способни људи, ако смо могли да зарадимо те паре и да уплатимо порез, мислим да смо исто тако одговорни и у стању да одлучујемо како ће се трошити наш новац. Нико нема право да нам одузме могућност да се изјашњавамо о томе. За ову годину на листи је један предлог, насипање сеоских неасфалтираних путева.
Градоначелник Небојша Зеленовић истиче да је непосредно изјашњавање прилика за све грађане да буду део одлучивања, како би побољшали услове у средини у којој живе.
-Верујем да ће мештани Жабара, али и других места самостално одлучивати и да на њих нико неће вршити утицај, нарочито не чланови политичких странака. Уверен сам да су потребе грађани на првом месту и због тога је ова иницијатива добра. Предложио сам градским службама да у сеоске МЗ које нису покривене радом ЈКП "Стари град" буде уведено редовно одржавање чистоће, како центра села, тако и гробља. Наравно, потребно је урадити процену базичних трошкова на годишњем нивоу, како би сви заинтересовани били део програма у наредној години - појаснио је градоначелник.
Јеленча: Мештани одлучују о десет предлога
У Месној заједници Јеленча пред грађанима на овогодишњем директном одлучивању биће десет предлога, а један од примарних, како истиче део житеља, је изградња канализационе мреже. Уз ову иницијативу на листи су: посипање ризлом и равнање неасфалтираних улица, шљунчење атарских путева, улагање у спорт и културу, улична расвета, одржавање гробља, као и уређење Дома културе.
-Кроз разговор са грађанима увидели смо да има важних питања, која можда нису благовремено разматрали. Ипак, ту су пројекти који се реализују, или су завршени на основу претходног круга одлучивања. Због тога бих позвала све суграђане да пре јавног подношења предлога размисле шта је важно у њиховој заједници, а затим идеју у виду пројекта предају Градској управи. Јавни позив за предлагање је затворен за ову годину, али могу размотрити идеје за наредну - појаснила је помоћница градоначелника за укључивање грађана Јелена Топаловић Петровић.
Љиљана Перић сматра да је иницијатива Града о повраћају средстава од пореза на имовину добра замисао за све Шапчане, у сеоским и градским срединама.
-Можда су у почетку мештани били скептични, али сада су увидели да то није само пука прича и да су резултати потврда свега. Грађани су задовољни, а у Јеленчи је урађен Дом културе и пешачке стазе.
Уређен тротоар на Летњиковцу
У недавно асфалтираној Гробљанској улици која води ка Новом гробљу на Летњиковцу урађен је тротоар у дужини од 650 метра. Један део плочника адаптиран је за пешаке, а други део је намењен бициклистима у виду стазе у ширини од једног метра. Вредност завршених радова је око два и по милиона динара.
Улица Мике Петровића Аласа добила
асфалтну подлогу
Кроз пројекат града "два на динар" у приградском насељу Летњиковац улица Мике Петровића Аласа добила је нов слој асфалта у дужини од 250 метара. Вредност радова на поменутој саобраћајници је око три милиона динара, а до краја године планирано је да на територији Шапца буде урађено још девет.
-У буџету има довољно новца за ову, али и наредну годину, како бисмо наставили са иницијативом, јер се показала као једна од најбољих. Захваљујући њој је урађен добар део сеоске инфраструктуре. Ово је 29. саобраћајница реконструисана захваљујући иницијативи мештана коју је Град подржао са две трећине средстава - истакао је градоначелник Небојша Зеленовић и позвао све заинтересоване суграђане да се јаве и учествују у акцији "два на динар".
Прњаворци желе сређеније улице
Месна заједница Прњавор има готово 4 милиона динара од пореза на имовину. Пред мештанима ће се на директном одлучивању наћи пет предлога. На листи је асфалтирање три улице и израда тротоара у две.
-На почетку су мештани били мало песимисти, али када су видели резултате и да се ради како треба верујем да ће сада изаћи у већем броју на ово одлучивање. Важно је да се што више људи изјасни о томе шта желе да буде урађено у нашој месној заједници, истакао је Дарко Радић, одборник у Скупштини града из Прњавора.
Новац који им је враћен прошле године утрошен је на уређење центра села, обнову тротоара у Карађорђевој улици и пресвлачење асфалта у улицама Јанка Веселиновића и Вука Караџића.
-На прошлом изјашњавању, с обзиром да је било прво, одзив је био коректан, али очекујемо да се сада укључи много већи број људи. Ипак се изјашњавамо о томе шта желимо да се ради код нас, да нам неко други то не би наметао. Ми знамо шта нам је најпотребније. Од прошлогодишњег изјашњавања урађено је пет улица у дужини више од четири километра и тротоар, а временске прилике нису дозволиле да завршимо уређење центра. Уз помоћ Градске управе све је испоштовано и грађани су задовољни, иако многи нису веровали да ће тако бити. Уз лепе речи и договор све се завршава, сматра Живорад Васић, председник Савета МЗ Прњавор.
Прњавор су у петак посетили представници Градске управе и са мештанима су разговарали о плановима, као и о ономе што је већ урађено.
-Након посете Прњавору имам утисак да је велико интересовање грађана. Види се ангажовање и заинтересованост људи за своју локалну заједницу. Место је велико, има доста људи и много тога да се уради. Евидентно је да о томе размишљају, планирају и да су поносни на оно што је већ урађено, истакла је помоћница градоначелника Јелена Топаловић Петровић.
Рибари и Петковица знају шта су им приоритети
Мештани Рибара до сада су два пута могли да одлуче како ће се утрошити њихов новац од пореза на имовину. Улична расвета, насипање атарских путева, изградња тротоара, одржавање гробља и сређивање школе, само су неки од радова који су финансирани на овај начин.
-Рађени су тротоари у дужини више од два километра, неки су реконструисани, а неки потпуно нови прављени. Шљунчени су путеви, сређивана школа, дом културе. Сад је у плану уређење центра, завршетак шљунчења путева и наставак тротоара. На почетку је све то ишло мало теже и људи су са неверицом гледали на овакав начин одлучивања о новцу од пореза. Међутим, временом је подршка све већа. Разлог томе је што су ефекти видљиви, каже Саша Перић из Рибара.
Месна заједница ове године на располагању има више од 1,7 милиона динара. За предстојеће директно одлучивање Савет МЗ је предложио четири пројекта: уређење центра села, одржавање гробља, шљунчење путева, а део новца би могао да оде и на спорт и културу.
Петковица на рачину има око 1,4 милион динара, а на листи за директно одлучивање су два предлога: посипање малских и градинарских путева и чишћење канала. Прошле године део новца од пореза на имовину такође је утрошен на поправљање малских и атарских путева, а део на реконструкцију крова Дома културе.
-На прошлом референдуму смо одлучили да насипамо малске путеве, реновирамо сеоски дом и уредимо пут око гробља. Од изгласаног смо успели да урадимо све. Новцем који имамо сада на располагању планирамо да наспемо остaле мaлске путеве, да завршимо пут поред гробља и још неке прилазе гробљу. Ово је још у зачетку, али смо задовољни. Очекујемо да ове године на изјашњавање изађе још више људи него прошле, изјавио је Драгиша Степановић из Петковице.
Рибаре и Петковицу у петак је посетио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић са сарадницима. Том приликом градоначелник је мештанима гарантовао да ће све што изгласају бити и урађено.
-Разумем мештане свих месних заједница који су до сада учествовали у директном одлучивању, предлагали пројекте и да желе још више да се ради. То је нормално и природно, али је јако важно да постоје механизми како да се то и реализује. Једино се Шабац пита у целој Србији. Једино је у Шапцу могуће да платите порез, да он остане у вашој Месној заједници, а онда да ви предложите шта да се уради и да то буде урађено, а да иза целог тог процеса стоји одговорна Градска управа града Шапца. Ја гарантујем да ће све што људи изгласају бити урађено, изјавио је градоначелник Зеленовић.
Селима на Церу најважнији путеви
Село Милошевац има само 17 кућа, а више од половине тог броја су старачка домаћинства. То ипак има и једну предност. Када се одлучује о томе шта је за село најважније сви се брзо сложе и лако договоре. Ове године ће новац од повраћаја пореза на имовину утрошити на шљунчење атарских путева. То је једини предлог који ће се појавити на директном одлучивању 8. децембра. Иако малобројни, успели су да сакупе више од 220.000 динара.
- Ми смо најмање село у Поцерини. Од 17 домаћинстава, 10 су старачка. Најпотребније нам је шљунчење сеоских и њивских путева. Једногласни смо увек и око свега се брзо договоримо. Овако нам је много лакше да било шта у селу урадимо. Сакупимо новац на гомилу и онда можемо да одлучимо шта ћемо да урадимо са њим. Идеја је добра и треба и убудуће наставити са овом праксом, сматра Влада Пејовић из Милошевца.
На прошлогодишњем непосредном изјашњавању мештани Милошевца су се усагласили око асфалтирања пута у дужини од 400 метара.
Мештани Грушића на рачуну имају око 1.370.000 динара и пред њима ће бити три предлога. На списку за изјашњавање наћи ће се: шљунчење путева, кречење Дома културе, локала, месне заједнице и амбуланте и рад грејдера.
-Много нам значи повраћај средстава од пореза на имовину. Код нас треба још доста тога да се уради. Путеви су нам лоши. Има доста нерегулисаних малских путева и надамо се да ће се то урадити после овогодишњег референдума. Све што се уради у селу добро је за нас који живимо овде, истиче Јовиша Тошић из Грушића.
Прошле године мештани Грушића новац од пореза су поделили на чак осам пројеката, а највећи део је употребљен за шљунчење путева.
Десић располаже са нешто мање од 450.000 динара средстава од пореза. Предлози за директно одлучивање су: завршетак радова на санацији санитарног чвора у основној школи, рад булдожера на три путна правца, копање канала у Милетића мали, као и набавка камена за шљунчење два сокака. Санација санитарног чвора почека је прошле године такође средствима од пореза, а поред тога каменом је посуто и пет сокака и њивских путева.
-Чини се да је укупан утисак позитиван. Овде нису још сви радови завршени, али средства су опредељена и надамо се да ће ускоро све бити реализовано до краја. По одлуци Скупштине града, ако део средстава остане неутрошен, пребацује се за следећу годину и може се искористити за нешто друго, навела је помоћница градоначелника Јелена Топаловић Петровић после посете церским селима.
НАКУЧАНИ,СИНОШЕВИЋИ И БОЈИЋ:
Заједничким снагама до најважнијег пројекта

Мештани три месне заједнице - Накучана, Синошевића и Бојића су заједничким снагама изградили Парохијски дом у оквиру цркве у Накучанима. То је била њихова идеја приликом првог непосредног изјашњавања о начину на који ће потрошити средства из повраћаја наплатом пореза на имовину.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, посетио је Накучане где је разговарао са мештанима ове три Месне заједнице.
- Мештани ова три села могу да буду добар пример свима, јер су се удружили и урадили оно што је њима најважније. Одлучили су да им је Парохијски дом и уређење простора око цркве најважнија ствар и сав новац су усмерили за ту намену. Свако ко долази у Накучане, или у овај крај, требало би да дође овде до цркве и да погледа како то све лепо изгледа. Када се људе сложе, када имају новац и могућност да одлучују они увек доносе добре одлуке – рекао је Зеленовић.
Зеленовић је позвао и све грађане градских Месних заједница да изађу 8. децембра на директно одлучивање у својој Месној заједници, на свом бирачком месту на ком иначе гласају .
- У периоду од осам до 18 сати биће празник демократије у нашем граду и свако ће моћи да гласа за оне пројекте који су до сада стигли у виду предлога. Имамо заједничке предлоге, имамо појединачне предлоге, као и предлоге Месних заједница. Све је потпуно отворено и јавно, и ја их позивам суграђане из свих десет градских Месних заједница да се питају и одлучују. У Србији се једино Шабац пита и једино је у Шапцу могуће да својим новцем од пореза на имовину људи доносе добре одлуке по себе и своју средину – истакао је Зеленовић.
Градоначелник Шапца верује да ће грађани да изађу на директно одлучивање и да ће чистог срца и душе гласати за оно што је њима најважније.
- А ја гарантујем, као градоначелник и комплетна Градска управа, да ће све оно што они буду изгласали од Нове године бити усвојено у буџет и реализовано – додао је он.
Продан Панић испред групе грађан у Накучанима подсетио је да су мештани овог села новац од повраћаја искористили за изградњу парохијског дома.
- Доста новца је и донирано, грађани су радили и своје дневнице давали да би се изградио овај дом. Он је завршен и приведен намени. Тренутно смо почели да градимо летњиковац који ће се користити током лета за славе, крштења и венчања. За овогодишње изјашњавање смо предложили да се 200.000 динара искористи за шључење малских и атарских путева, исто толико новца за сређивање центра села. Желимо да средимо и фудбалски терен за децу да реконструишемо, а да остатак новца искористимо да средимо део зграде Месне канцеларије – рекао је Пaнић.
Он је позвао своје мештане да покушају, јер је тешка ситуација на селу, да почну да редовније плаћају порез пошто се тај новац враћа у Месне заједнице.
- Тако ћемо имати више новца на располагању за уређење села. Прошле године смо имали доста више новца и онда смо издвојили 300.000 динара за афалтирање улица, урадили смо уличну расвету у једној мали, а обезбедили смо за малишане пакетиће за Бадње вече и Савиндан. Све оно што је проишле године одлучено, ове смо урадили – нагласио је Панић.
Председник Савета МЗ Шиношевић Никола Павловић је истакао да веома битно да се на непосредном изјашњавању мешта одлучују за инфраструктурне радове који ће им у великој мери олакшати живот на селу.
- Ове године смо предложили да део новца искористимо за шљунчење атарских путева, а део ћемо искористити за уређење надвожњака у Бугаринама. У претходне три године, МЗ Синошевић је добила око три милиона динара на име повратка пореза на имовину. Прво наше изјашњавање смо уложили у реконструкцију Дома културе и центра села. Део новца смо искористили и за изградњу Парохијског дома у Накучанима, а следеће године и за малске путеве. За изјашњавање у недељу смо предложили сређивање атарских путева који су у лошем стању – казао је Павловић.
Председник Савета Месне заједнице Бојић Вукашин Перић подсећа да је његово село мало са 80 домаћинстава и да су њима најважнији њивски путеви.
- Људи у Бојићу живе од пољопривреде и требају им путеви. Овај повраћај много значи, урадили смо шљунчење малских и њишких путева прошле године. Може да каже ко шта хоће, али ово шта смо урадили се види и остаје овде. Наше три Месне заједнице су заједничким снагама и уз помоћ града урадили Парохијски дом који остаје будућим генарацијам – закључио је Перић.
М.Ж./М.М./Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa