Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Животна прича као најбоља опомена
ПРЕДАВАЊЕ „ЈОШ УВЕК ВОЗИМ“ ЧУЛИ УЧЕНИЦИ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ

Животна прича као најбоља опомена

Координатор пројекта "Још увек возим" Славиша Савић пренео је деци своја искуства, када је у алкохолисаном стању, возећи без појаса и недозвољеном брзином, са само 18 година остао прикован за инвалидска колица. После веома емотивног предавања ученици су могли да пробају тзв. "пијане наочаре" које симулирају перцепцију под дејством алкохола
Ученици четвртих резреда Економске школе "Стана Милановић" у понедељак су присуствовали предавању "Још увек возим" које су организовали Удружење параплегичара Мачванског округа и Агенција за безбедност саобраћаја, а у оквиру кампање „Ум на друм“. Предавање је одржано за децу која су тек положила вожњу или тек треба да постану возачи и као почетници су једна од најрањивијих категорија у саобраћају.
Координатор пројекта "Још увек возим" Славиша Савић пренео је деци своја искуства, када је у алкохолисаном стању, возећи без појаса и недозвољеном брзином, са само 18 година остао прикован за инвалидска колица. После веома емотивног предавања ученици су могли да пробају тзв. "пијане наочаре" које симулирају перцепцију под дејством алкохола.
-Пре свега, научили смо веома важну лекцију, да ствари које ми сматрамо за неважне, као што су алкохол или доказивање пред друштвом, могу доста утицати на наш живот и променити га из корена. Можда нећемо бити у ситуацији да остваримо циљеве које имамо у животу, рекао је Драган Матић, један од ученика који су присуствовали предавању.
Предавање „Још увек возим“ је до сада чуло скоро 30.000 младих у 40 градова у Србији. Показало се да на тинејџере много јачи утисак остављају реалне приче из живота од било каквог другог објашњавања.
-На већину људи статистика о саобраћајним незгодама не оставља превелики утисак. Поготову нама, тинејџерима, бројеви и графикони ништа не значе. Виђамо их у школи у уџбеницима сваки дан. Међутим, када чујемо колико та једна секунда може да значи и да утиче на живот људског бића, то оставља дубок утисак и тера на размишљање колико много може да нас кошта моменат непажње, рекао је ученик Лука Лазаревић.
Славиша Савић истиче да се труди да на личном примеру покаже са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе.
-Основна порука је да имунитет не можемо стећи количином новца или марком аутомобила који возимо. Једини имунитет на саобраћајне незгоде јесте поштовање саобраћајних прописа, чување свог и живота других. Својствено младости јесте да иде до крајњих граница, али верујем да сталним причањем они схватити да у кључним моментима пусте гас и стисну кочницу, рекао је Славиша Савић по завршетку предавања.
Тело за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца подржава све акције које реализује Агенција за безбедност саобраћаја.
-Ову кампању сматрамо још једном превентивном активношћу која на специфичан начин младима, који ће ускоро постати возачи, скреће пажњу на све опасности у којима се могу наћи за време вожње и као учесници у саобраћају. Јако је значајно да су свесни тога да треба да воде рачуна како о себи тако и о другима у саобраћају, навела је Сандра Мићић из градског Тела за координацију послова безбедности у саобраћају.
Душко Пешић, начелник Одељења за превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја навео је да они већ неколико година спроводе различите кампање са младима.
-Од 2015. године саставни део кампање „Ум на друм“ су трибине које реализујемо заједно са особама које су настрадале у саобраћајним незгодама и њихова могућност да пренесу поруку младима је незаменљива. Причајући своје личне приче, које су свакако потресне, али и едукативне, они дају пример младима како неке ствари не треба радити, рекао је Пешић.

Позитивна статистика
Душко Пешић је навео да се број младихкоји страдају у саобраћајним незгодама смаањио, али докле год их има да ће радити на томе да тај број буде што мањи.
-Пре 20-ак година гинуло је око 330 младих годишње. Последњих четири, пет година тај број је између 103 и 114. Године 2014. свака четврта особа која је погинула у саобраћајним незгодама имала је између 15 и 30 година, а последње две године то је свака шеста особа. Ако наставимо тренд као у првих 10 месеци, први пут ћемо у Србији имати мање од 100 погинулих младих у току годину дана, рекао је Пешић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa