Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Између крајности – Азра
Промоција књиге у Културном центру

Између крајности – Азра

Ја сам краљ
судбина је метреса
са застакљеним очима
управо прелази улицу
понекад је осјетим
на врховима прстију
гробница за Бориса човјече
ако желиш да сазнаш
пристани на све
ако желиш да мијењаш људе
не одмећи се
Албумима Азра, Сунчана страна улице, Равно до дна, или Филигрански плочници Бранимир Џони Штулић и Азра означили су почетак осамдесетих као златно доба југословенског рокенрола.
Недавно објављена књига "Између крајности" је поглед на Штулићеву дискографију, како са Азром, тако и самосталну. Аутор Иван Ивачковић, један од водећих српских рок критичара, каже за Џонија да је „највећи генерацијски песник и гласноговорник, али не подилази митовима и не потхрањује заблуде створене током његовог холандског егзила“. Уз осврт на настанак бенда, и резиме о његовом значају, тренутној Штулићевој позицији, књига је незаобилазно штиво за све којима је Азра добро позната, али и оне који ће тек открити пропзнатљив звук.
-Бранимир Џони Штулић био је најзначајнија личност југословенског рока, а ја сам хео да га представим као човека од крви и меса - каже Иван Ивачковић аутор књиге "Између крајности", рок критичар и новинар, који је објавио око две хиљаде текстова у релевантним новинама од оних у некдашњој СФРЈ, до данашњих у Србији, али и шире. Аутор је бестселера „Kако смо пропевали“, за који је добио награду „Десимир Тошић“, највеће признање које се у Србији додељивало за публицистику. Објавио је и збирку новинских текстова „Писма из Тајног града“, биографске књиге „Уметност побуне“, „Обе стране јастука“ и „Признања поп певачице“, као и песничку збирку „Црвена мапа“.
Протекле године објавио је свој први роман „Безверје“. Његова најновија књига, названа по Азрином последњем албуму „Између крајности“, води читаоце кроз музику и свет легендарне групе Азра и њеног “вође” Џонија Штулића. Шапчани су на промоцији поменутог наслова у Културном центру имали прилику да чују више о култном саставу, фонтмену, поларизованом схватању музике, живота, на граници митоманије и идолопоклонства.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa