Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Жеља за побољшање квалитета надзора
ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА МРЕЖЕ ИНСПЕКТОРА СРБИЈЕ

Жеља за побољшање квалитета надзора

Главни циљ пројекта је да побољша квалитет инспекцијског надзора и комуникацију између инспектора и субјеката инспекцијског надзора кроз јачање мреже инспектора Србије
Организација Партнери Србија у фебруару 2019. године отпочела је спровођење пројекта „Јачање капацитета мреже инспектора Србије“ уз финансијску подршку USAID-ovog пројекта за економски развој. Шабац се нашао међу градовима који су пример добре праксе на основу одлуке о мерама заштите од буке са акустичним зонирањем која је усвојена 2014. године.
Тим поводом протекле недеље Град Шабац је био домаћин студијске посете и конференције „Акустично зонирање“ представницима USAID-a, мреже инспектора Србије и партнера Србије, а угостио је и двадесет инспектора за жаштиту животне средине из целе Србије. Све то догађало се у сусрет изменема закона о заштити од буке. Испред града Шапца присутнима се обратио председник Скупштине града Немања Пајић рекавши да су као град вредно радили на привлачењу инвестиција и на побољшању услова у којим привредници раде, као и отварању нових радних места.
- Сви волимо да живимо у чистом и здравом граду, те је важно да се контроле редовно спроводе - нагласио је Пајић.
Главни циљ пројекта је да побољша квалитет инспекцијског надзора и комуникацију између инспектора и субјеката инспекцијског надзора кроз јачање мреже инспектора Србије.
Настасија Стојановић, пројекти координатор истакла је да је организација Партнера Србије захваљујући подршци USAID-a препознала удружење Мреже инспектора Србије као струковно удружење које би могло бити покретач промена у раду инспектора.
- У оквиру пројекта спровели смо низ значајних активности које су служиле подизању интерног капацитета самог удружења и њених чланова у области комуникација. Од значајнијих догађаја издвојила бих један од скупова одржаних у Чачку, за 700 инспектора. То је дан инспектора који у наредним годинама планирамо да спроведемо као једно традиционално окупљање – додала је Настасија Стојановић.
Драгоман Пуновић председник Мреже инспектора Србије је нагласио да је један од њихових основних циљева размена добре инспекцијске праксе, размена знања и искустава између инспектора.
Организатори су овај пројекат реализовали у сарадњи са Мрежом инспектора Србије.
- Овом приликом упознали смо инспекторе са проблемима који се јављају на терену, и разменили искуства. Изнели смо са каквим се проблемима сусрћемо, било да се ради о буци у саобраћају, или из угоститељских објеката. С тим у вези се врше измене закона заштите од буке. Министар Триван је најавио да ће убудуће сертификовани појединци, попут комуналне милиције или инспектора за заштиту животне средине, моћи да врше мерење буке по пријави грађана, тако што ће специјалним уређајима на лицу места утврди прекорачења буке - рекла је инспекторка за заштиту животне средине у Шапцу, Оливера Кикановић.
Поред Шапца слична студијска посета реализована је у Чачку где је одржан скуп комуналних инспектора. У Оџацима грађевинских инспектора, а у Пироту саобраћајних.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa