Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
СРЕБРНЕ БЕОГРАДСКЕ УСПОМЕНЕ
ВАТЕРПОЛО: Ф4 КУП СРБИЈЕ 2019.

СРЕБРНЕ БЕОГРАДСКЕ УСПОМЕНЕ

Раднички се реванширао за претходну зиму. Турнир изједначен, пресудили детаљи и неизнуђене грешке. Самопоуздање и игра бележе раст, а жал због пораза у изједначеном мечу
Пехар победника Купа Србије, нажалост је променио место боравка, а сигурно му је било лепо претходних 360 дана у нашем граду. Мало, само мало је недостајало да смештај продужи за још годину дана, али детаљи су одлучили да крене на пут. Када погледамо ривале, била је то реприза прошлосезонског финала, ипак, исход је овај пут био другачији. Поново је победник постигао десет голова.
Према очекивањима финале је могло „отићи на обе стране“. Очекивано неизвесни дуел увек одлуче ситнице, али жал који остаје може бити баш у тим ситницама. Победу су однеле повреде, али и полагање оружја разума и концентрације пред жељом и емоцијама, нешто што је својствено младом тиму. Ипак, то има своју цену, овај пут то је тужан израз лица док око врата стављате сребрно одличје.

Смиреност доноси трофеј
Одлично је почео ШАБАЦ, постигао прва два гола и деловао сигурније, међутим, сама чињеница да су у Београд Шапчани стигли без повређеног Рикарда Гомеша, оставила је превелики терет на Велкићу као једином правом центру. Американац Канчелор Рамирез је на почетку одиграо искусно и смирено, међутим поново је до изражаја дошла његова нешто агресивнија игра која није у складу са гледиштима арбитара и врло брзо је дошао у проблем са искључењима, два је имао у почетној фази утакмице. Иако су уследила четири гола Крагујевчана, Вучинић и Радуловић су вратили егал, те није било дилеме да сваки и најситнији детаљ може бити пресудан. Нервоза је била видљива у редовима Шапца после две пропуштене изгледне прилике, 1 на 1 са голманом и неискоришћене предности два играча више.
Вероватно човек „за специјалне задатке“ у Радничком, Пљеванчић, препознао је шта је слаба тачка Радуловића, нема изражених играчких, али има младост. Успео је да га испровоцира, уследило је обострано искључење до краја меча, но значај за игру екипа два играча је неупоредив. Пљеванчић је, из истог разлога, раније завршио утакмицу полуфинала проптив Звезде (9:8). После трећег искључења Рамиреза, већ је значајно умањен шутерски потенцијал. Васића и Марковића су одлично чували, Вучинић је пронашао начин да прави проблеме Радничком, али није довољан сам. Упркос свему, Шабац је и поведо на почетку последње четвртине и онда у два напада две ситуације које су дефинитвно усмериле меч. При резултату 7:6 за Шабац, шампион је одбранио напад Крагујевца са играчем више, али уместо контранапада, Рогач је раније упливао са места за искључене играче, што је донело, ново треће искључење за њега и нови, нажалост успешан напад Шумадинаца. Убрзо је Лукић, доскорашњи играч Шапца, прилично неубедљив у финалу, изазвао кошкање са Велкићем. Ново обострано искључење до краја меча. Индиспонирани Лукић није много доприносио игри Радничког до тада, а Шабац је остао без јединог центра, што је Тохољу ослободило значајан простор. Завршница без: Велкића, Рогача, Радуловића и Рамиреза, била је неравноправна.
-Раднички је заслужено освојио Куп и честитам им на томе. Ми смо одлично ушли у меч, али нас је победе коштала нервоза. Њима је мирноћа донела трофеј, мирноћа у важним моментима. Нама остаје да радимо напорно и даље и спремимо се за наставак А1 лиге, али и домаће првенство – рекао је Миодраг Мировић, тренер „Шапца“.

Поново побеђен Партизан
Финале, као и цео финални турнир показали су уједначеност најбољих српских екипа, што најављује изузетну завршницу домаћег првенства, а полуфинани меч Шапчана је показатељ потенцијала шампионске екипе и после меча против Црвене Звезде у Регионалној лиги, доказ да је Шабац, упркос бројним променама, такмац и ове сезоне за титулу.
Пред полуфинални дуел, шабачки ватерполисти су се сусрели са два оптерећења, теретом притиска фаворита, образлаганом недефинисаном ситуацијом у Партизану, иако су сами играчи Београђана истицали како они не осећају проблеме, како нормално раде и припремају утакмице, а истовремено је млади тим „црно-белих“ имао полет бољих резултата него што су многи предвиђали, као и победе над Шапчанима у А1 надметању. Уз поменуто, „чивија“ је носила и терет одбране трофеја. Упркос свему ШАБАЦ је показао бројне добре стране и напредак у односу на септембар и октобар.
Од старта до краја је био организованији и играчки бољи од ривала. Само добри шутеви са дистанце су држали Партизан у игри, иако је бранилац трофеја показивао више у базену. Када је у самом финишу било 10:10, изгледало је да је Партизан у предности, јер је меч почео без оптерећења, враћао се из заостатка, али је зрела, смирена и сконцентрисана игра све претпоставке „потопила“. Нису Шапчани губили главу, већ мирно граили нападе, а Васић је био одлучујући фактор који је донео финале, без журбе, напетости и без финиша који одлучује један напад, а све против врло квалитетног тима.

Чекајући пролеће
Могла би ово бити једна од најбољих и најнеизвеснијих сезтона у српском ватерполу. У Региону баш и нисмо конкурентни, али реално је да три члана А1 опстану у највишем рангу, реално је да Раднички избори пласман у елиту, а онда ће уследити суперлигашко надметање где су шансе готово изједначене. Играчки је Звезда најјача, финансијски је у још већој предности, али Куп је показао да то није гарант резултата. Ко воли ватерполо, свакако са нестрпљењем очекује позно пролеће. Сва четири тима планирају, желе и надају се титули, у то нико не може имати сумњати.

Ф: ШАБАЦ – РАДНИЧКИ (КГ) 8:10 (2:1, 3:4, 1:1, 2:4)
Београд. Гледалаца: 500. Судије: Раковић и Анђелић. Играч више: Шабац 14 (5), Раднички 12 (3). Два играча више: Шабац 1 (0), Раднички 2 (1). Петерци: Шабац 1 (1).
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић, Марковић, Репановић, Рамирез 1, Васић 1, Рогач, Илић, Васовић, Вучинић 5, Матковић, Велкић, Вукадиновић, Радуловић 1.
РАДНИЧКИ: Добожанов, Бранковић 1, Станојевић 1, Јанковић 3, Тохољ 1, Фролов 2, Лобов, Дино 1, Панић, Радованлија, Лукић 1, Томашевић, Тодоровски, Пљеванчић.

ПФ: ПАРТИЗАН – ШАБАЦ 10:13 (5:4, 2:3, 1:2, 2:4)
Београд. Гледалаца: 450. Судије: Раковић-Крстоношић, Анђелић. Играч више: Партизан 16 (6), Шабац 14 (7). Петерци: Шабац 3 (3).
ПАРТИЗАН: Булајић, Гбадамаси, Бараћ, Нешић 1, Радуловић 1, Андрин 1, Смиљевић 2, А. Митровић, Вићковић 1, Радојевић 2, Радоњић 2, П. Митровић, Влаховић, Пујовић. Тренер: Ћирић.
ШАБАЦ: Филиповић, Ераковић, Марковић 2, Репановић, Рамирез, Васић 5, Рогач, Илић, Вашовић 1, Вучинић 2, Матковић 1, Белкић, Вукадиновић, Радуловић 2. Тренер: Мировић.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa