Инфо

12. децембар 2019.12. дец 2019.
Споменик господару Јеврему Обреновићу
Почаст градитељу прве вароши Србије

Споменик господару Јеврему Обреновићу

Скулптура висока четири метра, дело академског вајара Владимира Товића, награђена је као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа на пролеће биће постављена
на платоу испред Дома војске
Пре нешто више од два века на чело Шабачке нахије постављен је брат кнеза Милоша, Јеврем Обреновић, мецена учених људи и интелектуалне елите тог доба. Током деценију и по колико је управљао градом поставио је темеље модерног, урбанизованог насеља и од турске касабе створио варош по узору на „европејске“. У знак сећања Шапчани су главну улицу именовали по господару, а од пролећа идуће године монументална скулптура инспирисана ликом Јеврема доминираће простором на Цветном тргу, испред некадашњег Дома војске.
Скулптура висока четири метра, дело академског вајара Владимира Товића, награђена је као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа. Она реалистично приказује Јеврема у народној ношњи XIX века.
-Шабац на достојан начин треба да се одужи Јеврему, а споменик који ће красити Трг испред Дома војске треба да буде симбол нашег града. Захваљујем се уметнику на изузетном труду који је уложио да на прави начин прикаже знаменитог Обреновића. Као Град одавно смо донели одлуку да једна од најзначајнијих личности историје Шапца заслужује споменик, али никада није било довољнo времена и спремности. Почетком ове године договорено је са Владимиром да се започну радови и очекујемо да ће у марту ће бити завршени. Приступићемо уређењу простора предвиђеног за скулптуру испред Дома војске - рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Вајар Товић истиче да је целокупан процес био захтеван, али да је задовољан резултатима и завршним радовима. Након финалног моделовања ливница из Ковина начиниће скулптуру.
-Пре самог почетка приступио сам опсежном истраживању о лику и делу брата кнеза Милоша Обреновића. Трудио сам се да што верније и аутентичније прикажем Јеврема. Рад је био веома исцрпљујући током ових шест месеци, ипак задовољан сам на крају изгледом. После моделовања у глини, у ливници се наставља процес који траје два до три месеца - рекао је Товић.
Члан градског већа задужен за културу Игор Марсенић наводи да је намера била да се укаже на значај господара Јеврема као творца модерног Шапца.
-Ми и дан данас шетамо улицама које је формирао кнез Јеврем Обреновић. Верујем да бар 120 година касни реализација оваквог споменика. Чврсто смо решили да исправимо ову неправду, што особа која је створила модерни град у коме данас живимо није имала споменик достојан својих достигнућа. Верујем да је ова скулптура понос за све наше грађане - истакао је Марсенић.
Комсија у саставу: Драгана Русалић програмски директор Културног центра Београд, историчар и кустос Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић и члан Градског већа Игор Марсенић одлучивала је о идејном решењу за статуу Јеврема Обреновића.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa