Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Усвојен буџет за 2020. годину
ОДРЖАНА 38. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Усвојен буџет за 2020. годину

Град има потпуно јасну визију и план како да се развија и буде модеран, европски град у коме људи могу слободно да изражавају своју вољу, да сами предлажу пројекте и о њима одлучују, навео је градоначелник Небојша Зеленовић
На 38. седници Скупштине града Шапца, одржаној у среду, усвојен је буџет за 2020. годину. Планирани приходи су 4,1 милијарда динара. Усвојена је и ревизија Програма капиталних инвестиција Града Шапца за период 2019-2021. година. На дневном реду су се нашле још 22 тачке.
Одборници из Српске напредне странке за буџет су рекли да “није ни развојни ни уравнотежен него предизборни”, као и да је “скандалозан”.
-СНС је против овог буџета јер је мањи у односу на прошлу годину за 600 милиона динара и апсолутно не одражава праве потребе наших суграђана. Буџет предлаже осуђени градоначелник, који је одлуком Судског већа Вишег суда у Шапцу поново осуђен за злоупотребу буџета града из 2015. године. Ми мислимо да са таквим кредибилитетом он није особа која треба да предлаже буџет града. Сигурни смо да буџет може да се поправи и после избора у мају ћемо имати ребаланс буџета и наши суграђани ће бити задовољни, јер после 20 година нечије владавине апсолутно ништа није урађено у интересу суграђана. Сигурни смо да ће у наредне четири године СНС на адекватнији и много праведнији и бољи начин руководити буџетом града, рекао је председник одборничке групе СНС Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио је одборницима који су гласали за буџет и за план капиталних инвестиција. Истакао је да су то важне одлуке које треба да трасирају пут Града у наредним годинама.
-Град има потпуно јасну визију и план како да се развија и буде модеран, европски град у коме људи могу слободно да изражавају своју вољу, да сами предлажу пројекте и о њима одлучују. Ми ћемо наставити да улажемо у путну инфраструктуру, у улице, тргове, паркове, школска дворишта, школе... Примедбе које смо чули током расправе, оптужбе изнете лажи су на толико ниском нивоу да не заслужују било какав коментар. Лажне афере које се односе на то да сам проневерио неке милионе евра нису тачне, баш као што није тачно ни да су одлуке које је донео суд у тим случајевима правоснажне. Ово је град који ће наставити да се развија и буде модеран. Темељ те политике ће бити млади, њихово укључивање и глас, квалитетно образовање и све више новца за културу. Винаверов трг, уређење Бенске Баре, Парковска авенија,уређење Дома војске, Соколане и сав развој града који се дешава у граду је могућ ако има новца у буџету, а ми га имамо зато што је приход од пореза на зараде и од самосталних делатности који је у последње три године повећан за 50 одсто, навео је градоначелник Зеленовић.
Одборницима је поднет и извештај о извршењу буџета Града за првих девет месеци ове године, као и извештај о планираним и реализованим активностима јавних предузећа за исти период. Усвојена је стратегија развоја људских ресурса Града у периоду 2020-2025. године.
ЈКП “Водовод Шабац” дан те на коришћење део водоводне и канализационе мреже у Шапцу. Пренето је право коришћења на објектима бившег колективног центра у Варни са Црвеног крста на Град Шабац, трајно и без надокнаде.
Усвојен је локални акциони план запошљавања. За шест мера, које су предвиђене програмом, опредељено је укупно 52.800.000 динара.
Досадашња в.д. директора музеја Нела Тонковић, именована је на ту функцију, на период од четири године.
Донета је и одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈКП Регионална депонија “Срем – Мачва”. Оглас ће бити објављен у “Службеном гласнику Републике Србије”, “Службеном листу града Шапца”, у најмање једним дневним новинама које се дистрибуирају на целој територији Републике Србије и на званичној интернет страници града.

Афера “72 стана”
Поново је са скупштинске говорнице покренуто питање “72 стана”. Одборници опозиције су још једном захтевали да знају шта се дешава са 72 стана која су била у власништву града 2015. године. Начелник Градске управе Милан Васић изнео је податак да су се на дан 12. 12. у власништву Града налазило 96 станова.
-Излагање начелника Градске управе, апсолутно није тачно. Васиће је 23. новембра прошле године изјавио да је 26 станова отписано, а 10 у поступку отписа и сада нас он убеђује да град има 96 станова. То је манипулација информацијама, сматра Александар Пајић.
Васић је изјавио да се вештачки изазива “афера 72 стана” и да је Градска управа доставила на десетине одговора на ову тему посланицима, одборницима и заинтересованим грађанима.
-Град Шабац сваке године гради станове социјалног становања, нпр. у Зеке Буљубаше. Станови који остану празни отуђују се према законској процедури и сасвим је логично да се број станова мења. Станови који су у закупу постоје уговори, наплаћује се закупнина и све је евидентирано у приходу буџета, рекао је Васић.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa