Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Спремни за нову сезону
ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ПРОГРАМ ЗИМСКОГ ОДРЖАВАЊА САОБРАЋАЈНИЦА

Спремни за нову сезону

Преко 1,5 милиона динара планирано је за крпљење локалних и некатегорисаних путева и улица, док је готово 900 хиљада предвиђено за хитне интервенције
Предлог Програма зимског одржавања општинских, некатегорисаних путева и улица у периоду од почетка наредне године до половине марта као и од половине новембра до краја 2020-е године нашао се пред члановима општинског већа који су га усвојили на прошлонедељној седници.

Овим документом је предвиђено да се из општинске касе издвоји готово шест милиона динара на име услуга зимског одржавања саобраћајница на подручју коцељевачке општине од чега је процењено да ће чишћење снега са набавком и посипањем соли и ризле коштати нешто више од 3,6 милиона. Преко 1,5 милиона динара планирано је за крпљење локалних и некатегорисаних путева и улица, док је готово 900 хиљада предвиђено за хитне интервенције.
–Као и увек, када се ради овај план и програм, ради се о заробљавању новца, у овом случају шест милиона динара. Шта значи заробљавање? Зато што је ово све предвиђено ако буде, а ако не буде, шест милиона остаје заробљено. Не може се користити низашта друго. Али, ту не можемо ништа да променимо. То је тако- закључио је начелник надлежног општинског одељења Драган Милинковић.
У програму се наводи да ће за један третман на 14 општинских саобраћајница, укупне дужине око 60 километара, бити потребно обезбедити више од 46 тона мешавине ризле и соли. Такође, планирано је да се за једну интервенцију на улицама чија је укупна дужина око 19 километара обезбеди 4,9 тона индустријске соли.
На основу претходних искустава надлежно одељење предвидело је да ће у току сезоне зимског одржавања путева бити неопходно по осам третмана како на општинским путевима и улицама тако и на јавним површинама те да ће коначно бити неопходно обезбедити укупно око 85 тона соли и готово 340 тона ризле.
Од укупно 427 километара саобраћајница нешто више од 63 је под савременим коловозом. У насељеном месту Коцељева скоро све улице су асфалтиране те је тек један километар њих под туцаником. Скоро 68 одсто локалних путева има савремени коловоз док је два одсто некатегорисаних асфалтираних праваца.
Милинковић је подсетио на важност и неопходност израде средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта из којег произилази годишњи а из њега сви остали програми.
–Израда и доношење средњорочног програма је процес. Одреди се орган који ће да припреми нацрт који иде на јавну расправу. То су све активности које ће да се раде. 2005-е године је последњи пут урађен програм развоја. На основу овог програма се планирају активности и у његову израду треба да се укључе сви. Садржи све оно што планирамо да урадимо у наредних четири-пет година и постоји правилник на основу којег се ради- објаснио је Милинковић.
Дискутујући о овом програму председник општине и општинског већа Душан Илинчић упознао је чланове да се очекује да Стална конференција градова и општина почетком наредне године изађе са новим предлогом и све локалне самоуправе ће добити инструкције на какав начин ће се ова област регулисати.
–Добићемо и неопходну подршку у изради тих планова и анализа. То је захтеван посао који изискује много рада- оценио је Илинчић.
3,5 МИЛИОНА ОД САОБРАЋАЈНИХ ПРЕКРШАЈА
Приликом разматрања извештаја о стању безбедности саобраћаја на подручју ове општине у другој половини 2019-е начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам Миодраг Тадић изјавио је да се ове године у локалну касу на основу прекршаја у саобраћају слило 3,5 милиона динара што је, како је оценио, рекордна цифра.
–Обично се ова цифра креће око 2,5 милиона динара а у овој години је милион више што је највише средстава од када је Закон о безбедности саобраћаја ступио на снагу и од када се та средства прикупљају- рекао је Тадић и подсетио да у извештајном периоду није било погинулих .
Мањи је и број саобраћајних незгода у поређењу са првом половином године.
–У извештају је дефинисано и које су ризичне категорије учесника у саобраћају на територији општине Коцељева а то су трактористи и мотоциклисти. То значи да се више пажње треба посветити у неком наредном периоду на те категорије учесника у саобраћају- сматра начелник надлежног одељења.
На једној од претходних седница већа, када су на дневном реду биле сличне теме, разговарало се и о непоштовању саобраћајних прописа и небезбедности ученика у зонама школа.
–Затражили смо од полицијске станице да нам доставе одговор на питање да ли је у протекле три године у зонама школа било саобраћајних прекршаја и санкционисаних и добили смо одговор да није. Хоће рећи да није било ни проблема- саопштио је начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај и туризам званичан одговор надлежних.
Реагујући на овај податак чланица општинског већа Радмила Пимић поручила је да се у зонама школе праве велики прекршаји.
–Зар није контрадикторно да три године није било ни једног прекршаја у зони школе а износ од казни је повећан за 50 одсто- упитала је Пимић.
Председавајући овом седницом, председник општине Душан Илинчић, предложио је да једној од наредних седница присуствују и чланови савета за безбедност и представници полиције како би на директан начин укалази на проблеме. Он је додао да су проблеми са непоштовањем саобраћајних прописа у зонама школа евидентни и у Зуквама, Драгињу, Каменици...
На нелогичност у обележавању пешачког прелаза који из школе у Каменици води на другу страну регионалног пута на којој нема тротоара указао је мештанин овог села и дугогодишњи члан већа Радивој Николић и оценио да је то потпуно небезбедно, посебно за ђаке.
ИЗМЕНА ФИНАНСИЈСКОГ ПЛАНА И НЕДОСТАТАК СТРУЧЊАКА
На дневном реду прошлонедељне седнице већа, као допунска тачка, нашла се и измена финансијског плана Центра за социјални рад до које је дошло због промене укупних прихода и републичких прихода и расхода.
Наиме, према речима директорке ове социјалне установе Зорице Савић укупни приходи су са нешто више од 18,5 милиона динара смањени на око 17,2 а ову промену условило је смањене републичких прихода са скоро 15,1 на готово 14 милиона динара које је проузроковано отказом уговора о раду једног социјалног радника те је дошло до повлачења средстава за исплату плата за овог запосленог и материјалних трошкова.
–То је суштина ове измене и дошло је до прерасподеле средстава у оквиру апропријације по контима- рекла је Савић.
На питање чланова већа да ли то значи да нема потребе за једним радником директорка је одговорила да потребе итекако има али да су средства повучена а ова установа није добила сагласност за пријем другог.
–Исто се догодило и са правником раније који је отишао у пензију. Сада са социјалним радником и Центар за социјални рад тренутно функционише без два радника. Социјални радник је у мају месецу дао отказ и тако да смо остали без њега. Сада његов посао обавља супер визор који је такође социјални радник. Министарство не да сагласност за пријем новог радника, образлажући то чињеницом да нису предвиђена средства за финансирање тог радника, а у току ове године смо добили средства. Значи, имали смо та средства јер су она у јануару опредељена за тог радника, али без обзира, средства су повучена одмах по отказу уговора о раду- објаснила је Зорица Савић.
У дневни ред седнице био је уврштен и предлог финансијског плана ПУ “Полетарац” за наредну годину али је он повучен због техничког пропуста у материјалу и биће разматран на првој наредној седници.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa