Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Каренца
ПРАВИЛНА ПРИМЕНА ПЕСТИЦИДА

Каренца

У процесу производње, већине гајених биљака, употреба пестициде је нужност, јер постизање квалитета и високих приноса не може се замислити без употребе средстава за заштиту биља- пестицида. Правилна примена пестицида је веома значајна због опасности пестицида по здравље људи. Здравствена исправност пољопривредних производа, у великој мери, зависи од тога да ли произвођачи пољопривредних производа при употреби пестицида поштују све препоруке произвођача пестицида о правилној примени пестицида и каренци.
Каренца је временски период који мора да протекне од последње примене пестицида до бербе (жетве). То је време распадања односно разградње активне материје средства за заштиту биља, када је активна материја потпуно разграђена или се налази у незнатној количини која неће изазвати никакве штетне последице по здравље људи. Каренца постоји за сваки препарат који се користи у заштити биља и она је наведена у упуствима за њихову примену. Уобичајено је да се даје у данима. Најчешће тај рок износи 14-28 дана, мада постоје и средства са каренцом од 3-7 дана или чак 42 дана. Када је каренца дужа, што није реткост, онда се то средство примењује у ранијим развојним фазама биљне врсте па се тад наводи да је каренца обезбеђена временом примене или скраћено ОВП.
У различитим земљама каренца је различита. Познато је да су каренце за неке пестициде у САД много краће у односу на ЕУ, на пример каренца за каптан у САД је 0 дана, а у ЕУ је 21 дан. Постоје и супротни примери: каренца за манкозеб у јабуци у САД је 77 дана, а у ЕУ је 28 дана или каренца за хлорпирифос у САД је ОВП (обезбеђена временом примене) до почетка цветања, а у ЕУ је 28 дана. Ми спадамо у ред земаља где су ти прописи строжији. Из овога се може видети да каренце у свету нису хармонизоване што може бити проблем у међународној трговини.
Поред каренце у упуству се постоји термин радна каренца која одређује улазак људи на парцелу након последњег третмана тим средством.
Произвођачи морају строго водити рачуна о каренци која се налази у упуству за употребу и она се мора строго поштовати. Обавеза свих произвођача је да правилно поступају са пестицидима, да производе здравствено безбедне производе како би се сачувало здравље свих корисника.

дипл.инг Слободан Гошић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa