Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
ДЕЦИ СУ ПОТРЕБНА ПРАВИЛА
СТОП КРИМИНАЛИТЕТУ МЛАДИХ (13)

ДЕЦИ СУ ПОТРЕБНА ПРАВИЛА

Према подацима добијеним од Центра за социјални рад број деце у сукобу са законом у Шапцу је у сталном порасту. У складу са том чињеницом циљ пројекта “СТОП криминалитету младих”је повећати степен знања и информисаности о значају и начину превенције друштвено криминалитета. Реализацију Пројекта финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије
Нема лоше деце, они су само наша огледала. Од најмањег узраста их фирмирамо по нашим обрасцима понашања и моделима друштва у којем расту. Толераниција према насиљу у породици, вулгаран речник у контакту са најближим пријатељима, промоција “лоших момака” у медијима, стварају обрнут систем вредности у чистим дечјим срцима.
Међутим, упркос сивој свакодневици данашњег света одраслих, битка за неке будуће, узорне, младе људе није изгубљена.
Стручни тимови у основним школама интензивно раде на превенцији насиља. Поред помоћи родитеља у овом послу имају и подршку надлежних институција: Центра за социјални рад и Полицијске управе. Често, кажу, немају времена да изведу све планиране активнoсти, али сва деловања су осмишљена са јединственим циљем да се спречи сваки облик насиља међу вршњацима, а уколико до њега дође последице буду што пре саниране, а мали “преступник” суочен са грешком.
По речима педагога ОШ “Николај Велимировић” из Шапца, Оливере Милиутиновић, хуманитарне акције дају најбоље резултате у промоцији емпатије, разумевања и прихватања, али евидентни су позитивни помаци и након других активности, само је за њихово уочавање потребно време, а често је баш стрпљење оно што нам недостаје. Реч је о тешком, али не и немогућем послу у којем је пресудан тимски рад, али и јака сарадња са родитељима.
Прича није довољна
-Имамо Програм превенције, подршке позитивним стиловима понашања, превентивни програм, интервентни програм. За њихово спровођење су задужени чланови Тима за безбедност и заштиту ученика од насиља, али и остатак колектива. Тимски рад је пресудан, као и систематичност и умреженост са релевантним институцијама, и пре свега јака сарадња са родитељима- објашњава за “Глас Подриња” Оливера Милутиновић, организацију на превенцији насиља у оквиру школе и додаје:
-У складу са узрастом деца од првог до осмог разреда су укључена у превентивне активности. Организујемо различите трибине, предавања, гостовања стручних лица. Ангажујемо родитеље различитих струка и области, и управо су нам се ти сусрети показали као вишеструко корисни.
Када је реч о сврсисходности, Милутиновићева наводи да прича није довољна. Свођење активности само на речи брзо замори, деца изгубе пажњу. Међутим, уколико се стави акценат на интеракцију, бржи су и резултати. Поготово ако у тим активностима деца буду усмерена једна на друге.
-Наша школа већ скоро 15 година ради вршњачку медијацију. Конструктивно решавање сукоба и конфликата. Ученике шестог, седмог и осмог разреда обучавамо на који начин да реше конфликтну ситуацију и сукоб. Обука се реализује сваке године, некда и у више наврата. Вишеструко је корисна, јер деца која прођу ту едукацију своје знање шире даље у својој одељенској заједници-истиче Оливера Милутиновић.
Стрпљењем до резултата
Константан рад на превентиви даје резултате. Међутим, за њих је потребно стрпљење и континуираност.
-Превенција не може да траје месец дана. Потребно је систематично организовати више активности, континуирано деловати. Резултати су спори, али мерљиви. Да би до њих дошли неопходно је стрпљење, нас одраслих- изјављује педагог ОШ “Николај Велимировић”, и каже да се превентива нежељених начина понашања обавља програмски не само преко трибина и радионица, већ и на часовима разредне наставе, грађанског васпитања, веронауке, док је у реализацији великог дела активности од изузетног значаја ученички парламент.
Казна као казна не доноси решење
Милутиновићева тврди да су у Србији на снази веома добри правилници и закони који регулишу процедуре и прописују санкције за непожељно понашање. Проблем је у недоследности њихове примене, али ни сама казна није решење на дуге стазе.
-Протокол о поступању и заштити ученика од злостављања и занемаривања је јако добро урађен. Наведене су тачне смернице када, како и на који начин треба поступати. Такође и Правилник о друштвено корисном и хуманитарном раду, чија је суштина да покаже детету да иако је некада учинио неко лоше дело, увек може и да помогне неком и спозна лепоту чињења добра. Јер, у раду са децом, личностима које се тек развијају, није суштина у кажњавању већ у уочавању грешке и промени начина понашања- каже Милутиновићева.
Деца нас упијају и опонашају
Није непозната чињеница да деца “копирају” значајне одрасле, односно да уче по моделу. Сваки однос родитеља, међусобан, или са средином, рефлектоваће се у дететовој души и постати природан начин реаговања на спољни свет. Проблем детета, је проблем родитељског пара. Неадекватно понашање малолетника, скоро увек указује на неку врсту нефункционалности у породици. Због тога је од изузетног значаја, како у превентивни насилничког понашања, тако и у решењу већ постојећих сукоба, увући родитеље у процес. Њихова сарадња, углавном гарантује значајан помак.
-Деца воле правила. Она су им потребна за лакше сналажење и успостављање односа са околином. Уколико немају јасно дефинисану структуру понашања унутар породице, јачи су утицају са стране, а данашња деца су изложена насилним садржајима са свих страна. Живимо у култури која негује и толерише насилну комуникацију, па шта онда очекивати од деце која сада стасавају и одрастају. Школа је место где се сви друштвени утицаји укрштају, због тога јако значајна као институција за обликовање младих нараштаја, али и врло ограничена уколико нема суштинску подршку родитеља. Због тога је сарадња са њима у третирању овог проблема од готово пресудног значаја, тако да и даљи рад у превенцији насиља међу младима, видим у још јачем родитељском ангажовању у свим програмима- закључује Милутиновићева.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa