Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
У потрази за песмом
Збирка поезије Синише Мозетића

У потрази за песмом

Баш никако не дам
све своје туге,
потрошене штоперице
бесаних ноћи.
Не дам те магле густе
путева без смера,
ни сва та јутра
када нам је небо плаво.
Баш не дам, ни мало.
У збирци поезије „У потрази за песмом“ професор Шабачке гиманзије Синиша Мозетић трага за свим неухватљивим што песма симболизује. Књига је необичне структуре, подељена на седам делова насловљених према данима у недељи. Аутор неретко истиче да је за поезију потребно волети људе, бити искрен и делити са њима „ситнице које живот значе“.
-Иако сам по позиву професор математике у приватном животу сам човек који се радује обичним стварима, и не тако „компликованим“ као што је математика. Тежим једнставнијем и управо ту тражим лепоту живота. Сматрам да смо превише окренути великим, тешким, проблемима и заборављам оно што је заиста важно. Поезија се крије у малим стварима, погледу, природи, загрљају, детаљима - каже Синиша Мозетић, професор Шабачке гимназије, аутор књиге „Може ли једно питање, професоре?“ и открива да је праву песму сасвим случајно написао пре више деценија. На наговор једне даме прихватио је изазов и тада је настала „Отказаћу свима“. Као студент Математичког факултета наставио је потрагу за инспирацијом и песмом, јер и Вајерштрас је тврдио да „није могуће бити прави математичар, а не бити бар мало песник“.
-Човек када почне да поставља необична и неочекивана питања, тек тада долази до тренутка спознаје. Одрастање наметне одређене стереотипе, а машта је важан део одрастања и песника. Свако од нас је некада написао песму, али можда није објавио или сабрао у збирку. Не пишем само за себе, него и све оне који препознају моју поезију. Желео сам да свакодневицу пренесем на папир, а са читаоцу оставим простора да тумачи оно што је прочитао, размишља, јер није песник централни део стваралаштва.

Заљубљеник у лепу писану реч
-Знатно пре него што је Синиша Мозетић постао ученик, студент, отац, супруг био је члан Библиотеке шабачке и због тога је за нас посебан. Другу годину заредом имамо част да представимо његове књиге – навела је Кристина Алексић сарадник за програме културе Библиотеке шабачке.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa