Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
УДВОСТРУЧЕН ПРИХОД ОД ПОРЕЗА НА ЗАРАДЕ
ШАБАЦ ПОГОДНО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ И РАЗВОЈ

УДВОСТРУЧЕН ПРИХОД ОД ПОРЕЗА НА ЗАРАДЕ

Град Шабац, у Србији, има најбољи однос према локалној привреди. Уважавање мишљења, потреба привредника и добра сарадња. Шабачки привредници укључени у активности локалног Савета за запошљавање, у израду плана развоја града за период од 2020. до 2030. Само у овој години, у Северозападној радној зони продато је пет парцела, односно седам хектара и 13 ари, свеукупно од 2016. године 32 парцеле или 27 хектара и 97 ари. За комплексан посао унапређења развоја града неопходан је озбиљан тим. Иза успеха града Шапца стоји тимски рад
ЗОРАН ТОШИЋ:
ШАБАЦ ИМА НАЈБОЉИ
ОДНОС ПРЕМА ЛОКАЛНОЈ ПРИВРЕДИ

На годишњој конференцији Привредног савета града Шапца, одржаној у уторак, у Градској кући, Зоран Тошић, председник Савета, информисао је грађане о активностима овог тела током 2019. године.
- Посебну пажњу посветили смо темама у области екологије, енергетске ефикасности где је било речи и о формирању зелене задруге. Као и претходних година, ангажовали смо се на питању одношења комуналног отпада иницирањем и постизањем договора да се цена одношења обрачунава по кубикажи изнетог отпада, а не по квадратном метру, као што је то било раније. То је утицало на одговорнији однос привреде према комуналном и индустријском отпаду. Нарочито смо поносни на акцију озелењавања града, у којој за сада учествује десет компанија, а биће засађено више од 2000 стабала. Имајући у виду да свако стабло просечно кошта 5000 динара, за озелењавање је издвојено десет милиона динара, рекао је Тошић.
Говорећи о капиталним инвестицијама, он је истакао да су привредници на седницам Савета разматрали предлоге и информације о току реализације, а крајем године упознати су и са предлогом капиталних инвестиција у 2020. години. Поред тога, чланови Савета су информисани о програмима рада појединих јавних предузећа, као и о буџету града за наредну годину.
- Привредници су се бавили и проблемима чије решавање није у домену локалне самоуправе. Упутили смо допис Министарству саобраћаја у ком смо подсетили да је пут у Северозападној радној зони, од Дреновца до Шапца, у јако лошем стању, и захтевали хитну санацију јер је та саобраћајница од стратешког значаја за град. Захтев привредника коју послују у Северозападној радној зони упућен Министарству финансија, био је отварање царинског терминала, што је по природи њиховог посла неопходно, објаснио је председник Привредник савета града Шапца. Тошић је такође навео иницијативу упућену Министарству енергетике, поводом уобичајених проблема које компаније имају са прикључком на електричну енергију. Наиме, по изградњи трафо станице и других прикључака, комплетна инвестиција компанија прелази у власништво електропривреде. Мишљење шабачких привредника је да би такву праксу требало мењати и инвестицију вратити у власништво привредника.
- Град Шабац, у Србији, има најбољи однос према локалној привреди, што се види кроз интересовање и уважавање мишљења и потреба привредника. Шабачки привредници укључени су и у активности локалног савета за запошљавање, у израду плана развоја града за период од 2020. до 2030. године, као и у израду бројних других докумената важних за квалитетно функционисање града, закључио је Зоран Тошић.
ВИОЛЕТА ШЕСТИЋ:
77 НОВИХ ФИРМИ У ГРАДУ

- У Шапцу је тренутно 1033 активна друштва са ограниченом одговорношћу. У односу на 2018. годину, данас је 77 компанија више, а ако се вратимо четири године уназад, бележимо повећање од 237 компанија, истакла је Виолета Шестић, начелница Одељења за локални економски развој Градске управе града Шапца, на годишњој конференцији Привредног савета.
Повећан је и број предузетничких радњи, тако да је на данашњи дан у граду активно 3378 радњи, док их је прошле године у ово време било 390 мање. У периоду од протекле четири године, број предузетничких радњи већи је за хиљаду.
- Ови подаци се осликавају у важним сегментима живота, као што је запосленост, односно незапосленост. Тако је данас, према евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), на евиденцији незапослених 6.227 лица, што је у поређењу са прошлом годином пад за 1.109 лица, односно пад од 4.635 незапослених лица у поређењу са 2016. годином. Са друге стране, узимајући у обзир да нису сва лица на евиденцији НСЗ, ми се руководимо податком Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) о броју осигураника на територији нашег града, што је јасан показатељ броја запослених у Шапцу. У складу са тим, данас је у Шапцу запослено 40.291 лице, што је у односу на прошлу годину раст од 2.104, а у односу на 2016. годину, то је раст од 5.477 лица. Овај број обухвата све предузетнике и регистрована пољопривредна газдинства, саопштила је Виолета Шестић.
Она је изнела податке и о просечној нето заради, где се такође бележи позитиван тренд од 2016. године, када је просечна нето зарада износила 40.024 динара, а према последњем податку за 2019. годину, то је 47.892 динара, што је повећање од 7.868 динара. Како је начелница Одељења за локални економски развој оценила, свему овоме допринеле су постојеће фирме и нови инвеститори у граду.
- Само у овој години, у Северозападној радној зони продато је пет парцела, односно седам хектара и 13 ари, свеукупно од 2016. године 32 парцеле или 27 хектара и 97 ари. Град је овој локацији посветио посебну пажњу, не занемарујући ни остале. У њој данас послује 28 компанија, од којих је пет у поступку изградње својих погона, односно проширења постојећих. Ове године, Град је у развој Северозападне радне зоне уложио милион евра, па је тако изграђена и пуштена у рад трафо станица Шабац 5 са додатних 31,5 мегавата, изграђено је 2.500 метара водоводне мреже, 1.500 метара фекалне, 600 метара атмосферске канализационе мреже и 900 метара коловоза, истакла је начелница Одељења за локални економски развој.
НЕМАЊА ПАЈИЋ:
ЛОКАЛНО ПАРТНЕРСТВО ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ – ЕФИКАСАН ОДГОВОР НА ПОТРЕБЕ

Председник Скупштине града Немања Пајић, који је и председник Комисије за праћење инвестиција, као и Локалног савета за запошљавање, на конференцији за новинаре Привредног савета навео је да Комисија на недељном нивоу прати све потребе инвеститора, и до сада је имала 228 седница.
Град ефикасан
сервис привреде
и грађана
- Комисија за праћење инвестиција прати све параметре којима задржавамо сертификат локалне самоуправе са повољним пословним окружењем, као и израду стратешких докумената, акционих планова и имплементацију стратегија. Управо зато је Шабац град са повољним пословним окружењем и управо зато смо добитници награда и признања референтних установа. Али наше највеће признање је број нових фирми у граду, повећање броја радних места и смањење незапослености. То су резултати којима се поносимо, истакао је Пајић и навео да су сталне теме и како да људи лакше дођу до посла, како да стекну нове вештине, да буду обученији и конкурентнији на тржишту радне снаге, што аутоматски значи веће зараде.
Он је објаснио да је рад Привредног савета и Локалног савета за запошљавање спојен, јер је неопходно да на седницама Савета за запошљавање буду и привредници и кажу које су њихове потребе. Тако је направљено локално партнерство за запошљавање – ефикасан одговор на потребе привреде и проблем незапослености.
Плански и стратешки приступ
- У Србији ће бити све више потребе за обученом радном снагом и ми на томе радимо већ дуже време. У Шапцу је тако отворен центар за обуку, као план европског пројекта SEED STEP II, из чега је произишао важан стратешки документ „Стратегија развоја људских ресурса“. Овај документ предвиђа и рад тренинг центра, који је добио и одређене акредитације као и статус оператора активности образовања одраслих. Агенција за квалификације одобрила је сертификацију за три обуке: основну информатичку, рад на 3Д штампачима и оператор на CNC машинама, чиме излазимо у сусрет привреди јер се већ постојећи радници могу бесплатно обучавати. Најважније је ипак то што сви они који траже посао, на овим курсевима могу потпуно бесплатно да се обуче и стекну нове вештине, нагласио је Немања Пајић.
Како је председник Комисије за праћење инвестиција истакао, управо се кроз Стратегију развоја људских ресурса и тренинг центар град припремио за коришћење европских фондова. Наиме, Европски социјални фонд за Западни Балкан од 2021. до 2027. године има буџет од 100 милијарди евра, од чега је за Србију опредељено 200 милиона евра.
- Локалне самоуправе морају бити способне да повуку та средства и ми се у Шапцу управо кроз стратешки документ и тренинг центар квалификујемо за то. У оквиру Фонда посебно су занимљиви иницијатива за запошљавање младих и програм за запошљавање и социјалне иновације, а посебан акценат биће на социјалном предузетништву, навео је Немања Пајић.
ГРАДОНАЧЕЛНИК:
ОСПОСОБЉЕНИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ, ПОСВЕЋЕНИ

- За комплексан посао унапређења развоја града неопходан је озбиљан тим. Иза успеха града Шапца стоји тимски рад, поручио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић са годишње конференције за новинаре у Градској кући, посвећене резултатима рада Привредног савета града Шапца.
Тим чине: председник Скупштине града Немања Пајић, иначе председник Комисије за праћење инвестиција, Зоран Тошић, председник Привредног савета и све шабачке компаније које заиста саветују оне који доносе одлуке у граду, као и Одељење за локални еконосмки развој које води Виолета Шестић. Поред њих, ту су запослени у јавној администрацији и Градској управи, предузећима и установама у нашем граду. То је затворени систем који ради по стандардима финансијског управљања и контроле и по свим прихваћеним европским стандардима, али, како је истакао градоначелник, врло отворен систем за грађане, компаније и привреду. А да је то тако, потврђују награде и признања: Шабац шампион развоја, најотворенији град, град који нема шта да крије, најбоље место за улагање и бизнис у Србији и град који повлачи највише новца из европских фондова.
- Ми смо оспособљени, професионални, посвећени и радимо у интересу наших суграђана. Ко не верује – може да провери, додао је градоначелник. Он је као први показатељ успешног развоја града навео износ буџета.
- Када сам постао градоначелник 2014. године, буџет града Шапца био је две милијарде и 400 милиона динара, што је око 20 милиона евра, а данас је то 30 милиона евра. Дакле, три милијарде и 600 милиона динара директних прихода нашег града, без осталих прихода који постоје – нето приход. Сваке године буџет се повећавао, а у тиму града Шапца нарочито смо поносни на приход од пореза на зараде, што се види кроз пораст броја запослених а који се евидентира у нашем буџету са 800 милиона 2014. године на милијарду и 600 милиона, на данашњи дан. Дакле, удвостручили смо приход од пореза на зараде. То је најважнији податак, истакао је градоначелник.

Привредни савет града Шапца основан је 2014. године. Чине га представници фирми које послују на територији града. Броји 25 чланова, а у његовом саставу су и представници локалних институција. Ово тело састаје се једном у два месеца.


Град који нема шта да крије и град који има јасну политику
Међу поједниначним пројектима, важним за развој бизниса у граду, он је поред изградње Лучке улице и улице у индустријској зони, почетка радова на кванташкој пијаци као будућег зеленог агроцентра и 35 улица у граду, истакао инвестиције у културу и образовање који употпуњују амбијент у ком људи желе да раде и улажу свој новац.
- Захваљујем се сваком ко је одлучио да у врло тешким околностима невероватних притисака улаже новац у један град који нема шта да крије и има потпуно јасну политику која треба да нас води, најбрже могуће, у Европску унију. А то је град Шабац. Захваљујем се и шабачким компанијама са којима смо најуспешније сарађивали у 2019. години и желим успешну сарадњу и у 2020. од које имамо велика очекивања. Захвалан сам компанијама: Југокоп, Савремена градња, Машинокоп, Трансвер, Рефлекс, Савро, Еко сан, Дуга Ел, ЛТО и Вукса, са којима смо имали највредније уговоре и који су омогућили да град Шабац најефикасније, у најбољем интересу свих суграђана, уз најјефтиније цене у Србији изгради и инвестира 10 милиона евра у овој години, закључио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa