Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Извор: Al Jazerra

Извор: Al Jazerra

СРБИЈА ДРУГА У РЕГИОНУ ПО БРОЈУ КИЛОМЕТАРА АУТО-ПУТА

У заостатку по густини

Србија је протеклих година пуно улагала у изградњу ауто-путева. Неке деонице су завршене, попут оне ка Северној Македонији и Бугарској, као и од Сурчина до Чачка. Оно што је најважније за наш крај, почели су радови на изградњи ауто-пута Рума - Шабац, захваљујући коме ће наш град коначно изаћи на ауто-пут, као и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница.
Напредак у изградњи ауто пута је евидентан. Србија је по броју килкометара ауто-пута на другом месту од свих држава бивше СРФЈ. На првом месту је Хрватска са 1.300 километара. Србија је друга са 962 километара (без Косова и Метохије). Трећа је Словенија са 692, а следе Северна Македонија - 242, Босна и Херцеговина - 208, а територија самопрокламованог Косова - 170, док Црна Гора нема ниједан километар ауто-пута.
Ауто-пут представља највишу саобраћајну класу путева, а њихова заступљеност и умреженост значајан је показатељ развоја једне државе. Друга рачуница, која показује мрежу развијености ауто пута, јесте густина мреже ауто-путева, односно колико је ауто-пута изграђено по једном квадратном километру. Срби је по овој рачуници тек четврта у региону, а боље пласирано од ње је и непризнато Косово.
Ту предњачи Словенија, која на сваки квадратни километар има 34,1 метар ауто пута, и тиме је изнад просека великог броја чланица Европске уније. На другом месту је Хрватска са 23,2 метра, затим Косово, које на непуних 11.000 квадратних километара површине има 170 километара аутопута, односно 15,6 метара на квадратни километар. Србија, која је површином највећа, има 12,4 метара ауто-пута на квадратни километар површине. Северна Македонија има 9,4 метара на квадратни километар, а БиХ свега четири.
Ситуација са Србијом биће много боља за неколико година када се заврши поменути ауто-пут Рума - Шабац, као и Моравски коридор.



Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa