Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
ГДЕ СМО СТИГЛИ, ШТА СМО ЗАКЉУЧИЛИ
СТОП КРИМИНАЛИТЕТУ МЛАДИХ (14)

ГДЕ СМО СТИГЛИ, ШТА СМО ЗАКЉУЧИЛИ

Према подацима добијеним од Центра за социјални рад број деце у сукобу са законом у Шапцу је у сталном порасту. У складу са том чињеницом циљ пројекта “СТОП криминалитету младих”је повећати степен знања и информисаности о значају и начину превенције друштвено криминалитета. Реализацију Пројекта финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије
Поштовани читаоци, већ 14 недеља за нама, из броја у број са стручњацима задуженим за рад са децом износимо њихово виђење проблема пораста криминалитета младих, као и рада на превенцији ове појаве. У овом наставку, пред сам крај текуће године, желели смо да направимо „пресек“ досадашњег рада и закључке до којих смо дошли. Са том сврхом вам доносимо извештај који је за нас урадила наша стручна сарадница Јелена Мањенчић, мастер дефектолог, смер за превенцију и третман поремећаја у понашању.
- У оквиру пројекта „Стоп криминалитету младих“ изнели смо резултате два значајна недавна истраживања: истраживање рађено у ОШ“Вук Караџић“ у Шапцу о вршњачком насиљу, и анализу пет различитих онлајн издања дневних новина на нивоу републике Србије, сматрајући да ћемо на овај начин директно повезати утицај медија на представу о деци и младима жртвама насиља, као и о оним који су насилници.
Циљ приказа резултата ових истраживања у чланцима „Гласа Подриња“ у оквиру поменутог пројекта јесте да јавност и читаоци новина буду упознати како са реалним стањем „на терену“ када је у питању учесталост насиља деце и младих, тако и са предностима и недостацима начина извештавања медија о овој појави, што значајно утиче на стварање слике јавности о насиљу међу децом и младима.
Резултати истраживања у ОШ “Вук Караџић“ у Шапцу указали су на то да је недостатак чврстих породичних веза, недостатак поверења у најближе и осећање несигурности у примарној породици кључно за подложност и изложеност насиљу, било да је реч о жртвама или о насилницима. Резултати овог истраживања које бисмо издвојили као најзначајније се односе на то да је уверење да насилници долазе из нижих социјалних слојева нетачно, и да независно од тога ком социјалном слоју припада, уколико је присутно насиље у породици, најчешће има генерацијски репетитиван карактер. Испоставило се да социјални статус при јављању (и генерацијском понаваљању) има маргиналну улогу.
Током овог истраживања утврђено је да ученици немају јасну представу о томе шта је све насиље, те су им одређени видови насиља (психичко пре свега) непознати. Више од 60% ученика се изјаснило да је имало искуство са вршњачким насиљем, док је 20% испитаника овој врсти насиља било изложено више пута. Утврђено је, такође, да највећи број ученика учесника у насиљу заузима улогу браниоца, или аутсајдера, затим је процентуално највише жртава насиља, па тек онда следе насилници.
Када је реч о анализи дневне штампе, ово истраживање је указало на чињеницу да су деца и млади насиљу изложени свакодневно. Истраживање се базирало на анализи дневне штампе, али је дало значајне информације о насиљу уопште, као и о изложености младих насиљу, и утицају присуства насиља у медијима на живот младих. Анализом пет онлајн издања новина је утврђено да већина медија не поштује етичке норме и сензационалистички приступа проблему насиља међу децом и младима. С обзиром да су деца и млади свакодневно изложени неком од медија, врло је значајно подсећати јавност на важност селекције медијских садржаја. Овим је пажња највише усмерена на одрасле који су свакодневно у присуству деце и младих (родитељи, просветни радници и други), јер они могу извршити највећи утицај на селекцију различитих садржаја, као и на подизање свести о одређеним садржајима и њиховој поруци.
Заједнички закључак оба истраживања јесте да превентивне мере изостају, и да деца и млади немају јасну идеју о томе коме би насиље пријавили. Оба истраживања указују на важност институционалне реакције и едукације, како деце и младих тако и родитеља- закључила је Мањеничићева.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa