Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Значај ораганске материје и њена вредност
Реч стручњака

Значај ораганске материје и њена вредност

Време и количине уношења органске материје која је дефакто у опадању, стога морамо водити рачуна када и како је уносити, јер очигледно да се може рећи да ће количине стајњака добити епитет сувог блага. Дакле, морамо засигурно у наредном периоду знати шта стајњак носи у себи и како економисати са њим.
На тежим земљиштима најбоља дубина уношења је 10-15цм. На лакшим дубина је нешто виша и износи око 30цм. Најбоље је уносити сваке године по мање, него веће количине одједном, јер је онда већи проценат искоришћења хранива. Стајњак има такозвано продужено дејство деловања, где се процентуално сваке године разгради одређен проценат стајњака :
I године искористи се 20-30%
II године искористи се 20-30%
III године искористи се 20%
IV године искористи се 20%
Заблуда је да је на бољим земљиштима са бољим физичко-механичим особинама уношење стајњака скоро беспотребна, или га не треба уносити често, НАПРОТИВ на таквим земљиштима микробиолошка активност је већа, те га исти разграде брже и предају хранљиве материје биљкама на усвајање. На лошијим земљиштима, заправо треба прво одрадити мелиоративне активности калцификацију па је онда право дејство стајњака најефикасније.
Дипл. Инг Дарко Симић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa