Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Радост за најмлађе
ПОЧЕЛА АКЦИЈА “ЈЕДАН ПАКЕТИЋ-МНОГО ЉУБАВИ”

Радост за најмлађе

“Оно што грађани могу да ураде то је да приликом куповине определе неки износ и да за ту суму новца купе неке производе, прикладне за пакетиће, па да након плаћања те артикле одложе у кутије специјално намењене за ову сврху и видно обележене, које су постављене надомак касе. Надам се да ћемо и ове године имати подршку свих водећих власника трговинских радњи”
“Један пакетић-много љубави” је акција коју пред новогодишње празнике већ годинама организује Црвени крст. Она је у коцељевачкој општини прошле године била изузетно успешно спроведена, што у овој хуманитарној организацији очекују и ове године.

Према речима секретара општинске организације Милана Глумца сарадња са власницима трговинских објеката је успостављена и кутије за ову намену, видно обележене, су већ постављене у појединим продавницама, не само у Коцељеви већ и у околним селима.

–Прошле године смо близу сто пакетића, тежине од 4 до 5 килограма, прикупили и поделили. Додали смо нешто из наших средстава да би то било богатије и то смо поделили деци до десет година из социјално угрожених породица које ми имамо већ у евиденцији и који су већ обухваћени расподелом хуманитарне помоћи, затим породице које су предложиле школе и наши волонтери из тих средина- подсетио је Глумац.

Пакетићи, чији је садржај прикупљан од краја децембра до почетка јануара, уручени су малишанима уочи Божића, што у Црвеном крсту планирају да учине и у 2020.
–Оно што грађани могу да ураде то је да приликом куповине определе неки износ и да за ту суму новца купе неке производе, прикладне за пакетиће, па да након плаћања те артикле одложе у кутије специјално намењене за ову сврху и видно обележене, које су постављене надомак касе. Надам се да ћемо и ове године имати подршку свих водећих власника трговинских радњи- поручио је секретар ове организације.
Прошле године су у акцији могли да учествују купци у два продајна објекта у Коцељеви и у по једној радњи у Каменици, Драгињу и Доњем Црниљеву. Ове године то могу да учине и житељи Свилеуве.
Осим акције којом се пред празнике увесељавају малишани из социјално угрожених породица, Црвени крст брине о онима којима је помоћ континуирано потребна. У току прошле године подељено је око 250 пакета чиме је обухваћено 280 породица, односно 480 грађана, чланова самохраних старачких домаћинстава, као и оних који припадају породицама са већим бројем деце.

ЗИМНИЦА У ЗНАК СОЛИДАРНОСТИ
Поводом Светског дана солидарности, прошлог петка су самохраним старачким домаћинствима даривани пакети зимнице, припремљене у оквиру радионице која је организована поводом обележавања Међународног дана борбе против сиромаштва.
Тегле са шареном салатом, филетима паприка, карфиолом, паприком са купусом и џемовима од шипурка и дрењине са чоколадом су додељене самохраним старачким домаћинствима који су обухваћени испоруком породичних пакета, хране и средстава за личну и кућну хигијену у 2019. а у припремању хране за најстарије суграђане учествовало је 15 волонтера и запослених лица на јавном раду “Помоћ лицима у стању социјалне потребе”.
–Ове године смо унели једну новину и пробали смо мало да наставимо традицију значајног догађаја који се организује већ десетак година на нашој територији а то је “Фестивал зимнице”. У складу са тим и у складу са циљевима и задацима којима се бави наша организација, ми смо организовали са волонтерима и са запосленима на јавном раду једну радионицу припреме зимнице. Припремље је одређен број тегли а према нашој евиденцији имамо 78 старачких домаћинстава у којима имамо само једног члана и ми смо према тој евиденцији уручили пакете зимнице- рекао је Глумац.
Средства за реализацију пројекта је, према његовим речима, обезбедио Црвени крст Коцељева, а жеља ове организације је да припрема зимнице за старије суграђане постане традиција у којој ће учествовати и најмлађи волонтери, ученици основне школе.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa