Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Све већа потражња за домаћим производима
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ О ФЕСТИВАЛУ ЗИМНИЦЕ

Све већа потражња за домаћим производима

“Фестивал зимнице”, сајам који се већ 11 година одржава у Коцељеви, постао је симбол ове општине. Извештај о организовању и одржавању ове манифестације нашао се прошле недеље на дневном реду седнице
општинског већа
“Фестивал зимнице”, сајам који се већ 11 година одржава у Коцељеви, постао је симбол ове општине. Извештај о организовању и одржавању ове манифестације нашао се прошле недеље на дневном реду седнице општинског већа.
Након што је члан организационог одбора задужен за излагаче Владимир Матић указао на процедурални пропуст због којег чланови одбора нису били у прилици да пре чланова већа разматрају овај извештај, уследило је сумирање резултата и ефеката привредно-туристичког догађаја.
Одговарајући на констатацију члана већа да су сајамске цене појединих производа скупље него оне у маркетима, Матић је подсетио да није иста индустријска зимница и она справљана у домаћој радиности.
–Саберите колико је потребно радника да испече потребну количину паприка и колико треба да се плати да би се добила једна тегла ајвара. Једна сировинска база, ако треба да рачунамо, за једну теглу ајвара је 350 динара што стане у теглу. Цене су сигурно веће него у маркетима можда за 25 одсто али ви само саберите трошкове. Јесте тегла исте запремине од 720 грама нето масе али кад извадите сав налив из, рецимо краставчића, погледајте колико остаје нето масе краставчића спакованих у фабрици а колико је то када припреме домаћице- објаснио је члан организационог одбора.
Он је подсетио да је цена најјефтинијег ајвара од печених паприка на свим манифестацијама у Србији била 500 динара и поручио да поједине коцељевачке домаћице још увек пеку паприку и праве ајвар који извозе у иностранству где цена тегле овог производа достиже десет евра.
–Поједини купци из Београда, који су посетили фестивал и пазарили од наших домаћица, сада траже додатне количине за своје ресторане. 50-ак домаћица из Коцељеве немају у свом асортиману озбиљне количине да понуде. Само ако су оставиле по коју теглу за себе и своје породице. А све су произвеле у просеку 15-20 одсто више ове године него претходних. Продале су преко сто хиљада тегли- истакао је Владимир Матић и додао да су све приче о овој манифестацији биле позитивне и похвалне.
–Ова манифестација спада у сам врх по посећености и по организацији. То су утисци оних који су дошли са стране и били учесници фестивала. Важан сегмент овог сајма је учешће жена у агро-бизнису, што је препознато као веома битна ствар-закључио је Матић.
Коментаришући извештај чланица већа Радмила Пимић је напоменула да би овај документ могао бити потпунији а са њеним мишљењем сложио се и председник општине Душан Илинчић, истичући да је прилично штуро написан.
Ипак, “Фестивал зимнице”, према његовима речима, оправдава своје постојање и основну улогу а то је економски ефекат.
–Ово је манифестација целог места, општине, свих нас и тако треба да буде и убудуће. Свака сугестија је добро дошла. Важно је да сачувамо ову манифестацију по којој смо постали познати. Требало би више обратити пажњу на медијску промоцију манифестације која је сама себи реклама, што је и најбоље, али не и довољно.
Треба је у већој мери промовисати и у организационом делу се боље припремити. Не кажем да до сада није било добро већ да увек може боље. Имамо капацитета да то урадимо. Све је више и више људи на Фестивалу, и учесника и купаца. То све говори о квалитету манифестације која је премашила све досадашње рекорде- сматра Илинчић.
Јован Димитријевић, члан већа је оценио да је извештај документ који треба да буде прожет мишљењима, исказима и анализама, да помогне да следећи фестивал буде још бољи, да укаже на евентуалне слабости и на оно што је могуће ефикасније урадити.
–Зато, када се ради извештај треба да учествују сви они који су ту радили, па и ми који гледамо са стране можемо нешто да видимо. То је огроман посао. У извештају је, по мом мишљењу, требало да буде уврштено и виђење “Полетарца”, школа, и оних гостију који долазе из културно-уметничких друштава и других. Да и њихово виђење буде обухваћено и приказано да би ми могли да правимо надоградњу- рекао је Димитријевић.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa