Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Зелено светло извозу свињетине
ПОДРШКА ОДЛУЦИ О ПРЕСТАНКУ ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ СВИЊСКЕ КУГЕ

Зелено светло извозу свињетине

Одлуку о престанку вакцинације свиња од свињске куге, требало је донети и раније. Ми смо познати по великој производњи утовљених свиња, а колико ми је познато у нашем крају дуго није забележен случај свињске куге. Требало би само појачати контролу транспорта свиња, посебно прасади
Александар Илијашевић, челник месне заједнице Бадовинци, највеће у општини Богатић и признати одгајивач свиња у овом мачванском селу крај Дрине даје пуну подршку одлуци о престанку вакцинације свиња на свињску кугу и истовремено додаје да би његовим земљацима била и важнија изградња сточног гробља.
- Одлуку о престанку вакцинације свиња од свињске куге, требало је донети и раније. Ми смо познати по великој производњи утовљених свиња, а колико ми је познато у нашем крају дуго није забележен случај свињске куге. Требало би само појачати контролу транспорта свиња, посебно прасади. Можда значајније за нас би била изградња сточног гробља и простора за одлагање фекалне масе. Осим велике помоћи сточарима на овај начин заштитили би и животну околину, каже Илијашевић. Он напомиње да памти и време када су породично, бројни љубитељи природе одлазили, махом лети на дринску плажу у потрази за рекреацијом и освежењем. Данас, плаже нема, али зато има доста ископаних рупа, од експлоатације шљунка или песка у које несавесни грађани одлажу свакојако смеће, па и лешеве угинулих животиња. Доста тога заврши и крај обале реке (као недавно), што скупа озбиљно угрожава животну околину и здравље људи.
Наш саговорник наглашава и чињеницу да се престанком вакцинације свиња на свињску кугу, широко отварају врата за извоз свињетине. У томе види и могућност за повећање цене свињског меса, што би сточарима који се опредељују за ову производљу обезбедило већу зараду и подстакло бројне друге позитивне акције.
Првенствено млађи фармери у овом селу кажу да би за равноправнији излазак на инострану пијацу било од велике важности подршка државе у целини. Помињу и податак да тржишту годишње испоруче скоро 80.000 утовљених свиња, а подсећања ради из свих 14 села ове општине произвођачи испоруче и више од 200.000 товљеника.
У образложењу Управе за ветерину о престанку вакцинације животиња против класичне куге свиња стоји да су се стекли услови да се ова мера укине, узимајући у обзир повољну епизотиолошку ситуацију и чињеницу да дуго година у земљи није пријављен и потврђен ниједан случај болести ове врсте. Свакако, један од битних бенефита је добијање статуса земље слободне од класичне куге свиња који омогућава несметан извоз свиња и свињског меса у Европску Унију и пролаз кроз земље чланице ове организације. Потом извоз у Руску федерацију, што би скупа било корисно за Српску економију и улагање у развој свињарства у земљи.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa