Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Будућност  свезнања
Мобилни дечји технопарк „Кванторијум“

Будућност свезнања

Два мобилна дечја технопарка „Кванторијум“ намењена су за одржавање предавања из природнонаучних и инжењерско-техничких смерова. Током пројекта руски стручњаци Центра за омладинске инжењерске и научне компетенције „Кванторијум“ за балканске ученике одржали су серију радионица у области 3D прототипирања, моделовања виртуелне реалности, индустријског дизајна и производње у „хај–тек“ лаборатирији
Високотехнолошки пројекат Моблини кванторијум реализује се у Србији уз подршку Владе Нижегородске области, Горковске фабрике аутомобила, Руског центра за науку и културу Руског дома у Београду. Током пројекта руски стручњаци Центра за омладинске инжењерске и научне компетенције „Кванторијум“, за балканске ученике и студенте организују, серију радионица у области 3D прототипирања, моделовања виртуелне реалности, индустријског дизајна и производње у „хај–тек“ лаборатирији у покретном технопарку, мобилном кванторијуму.

-Циљ је да покажемо деци шта све могу да ураде на основу опреме доступне у Мобилном кванторијуму. Желимо заједно да развијамо њихову креативност у различтим областима - рекао је Виктор Будашов, руководилац Мобилног кванторијума.

Шабачка гимназија протекле недеље била је домаћин овог караванског научно-образовног комплекса који садржи високотехнолошку опрему где ученици на практичан начин могу да усвају вештине виртуелне реалности, роботике, идустријског дизајна. Ово је наставак сарадње са Руским образовним установама у циљу унапређења квалитета наставе.
-Ми смо партнери универзитета Лобачевски, а већ другу годину заредом наши ученици студирају врло успешно у Русији. Задовољни смо сарадњом и ове године очекујемо да ће бити настављен низ - истиче Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије.

Шабачки гимназијалци су током предавања представника са „Поволшког центра за аерокосмичко образовање“ сазнали више о значају мини лабораторија у школској настави, а потом и „искусли“ космички лет, могућности 3Д штампача.
-Видела сам како се приближавам ракети, како креће лансирање, и онда одједном сам у свемиру, и као да лебдим- поделила је своје утиске ученица Марија Васић.
-Ово је заиста за мене било савршено искуство зато што сам први пут имао прилику да видим 3Д штампач- појанио је гимназијалац Лука Влајковић.
-У ракети сам био космонаут Совјетског Савеза, а затим сам се нашао се у свемиру. Заиста, ово никада нисам доживео – додао је ученик Милош Продановић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa