Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
За децу лептире, мале борце
Награда ЕУ ПРО ученици Школе примењених уметности

За децу лептире, мале борце

Ликовни конкурс ''Моја европска заједница''. Награда за Даницу Кузмановић. Ученици на креативан начин разматрају и дају одговоре на питања која се тичу развоја демократског и толерантног друштва и развоја заједнице у којој се негују друштвене вредности
На Ликовном конкурсу на тему ''Моја европска заједница'' у организацији ЕУ ПРО, а који који финансира Европска унија, рад ученице другог разреда Школе примењених уметности Данице Кузмановић награђен је у конкуренцији 153 рада из 53 школе у Србији.

Даничин рад, посвећен ''деци лептирима'', један је од дванаест који ће бити део званичног календара ЕУ ПРО за 2020. годину. На свечаности организованој у Чачку признање Даници је уручио Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

-Конкурси ЕУ ПРО су врло важни, јер кроз њих ученици, на креативан начин, разматрају и дају одговоре на питања која се тичу развоја демократског и толерантног друштва и развоја заједнице у којој се негују друштвене вредности, за нас значајне у смислу промене свести и понашања. Ово је други пут како наша школа учествује на овом ЕУ ПРО конкурсу. На прошлогодишњем конкурсу добили смо награду као најбоља школа и тада нам је уручена вредна мултимедијална опрема за наставу, а ове године Даница је међу награђеним ученицима, што нас свакако чини врло поносним и мотивисаним за даљи рад. Ово је једна у низу награда које наши ученици освајају и иза којих стоји и квалитетан менторски рад професора – истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Овогодишња тема пред средњошколце и средњошколке ставила је задатак да у својим заједницама препознају које групе становништва су на неки начин занемарене или искључене из друштвених токова, односно којима је потребна помоћ, а затим и да предложе и креативно прикажу идеје како би могло да им се помогне и допринесе да буду равноправни чланови друштва.
-Радећи за овај конкурс размишљала сам о породици која је имала дете са булозном епидермолизом. За децу оболелу од ове ретке, али смртоносне болести каже се да су ''деца лептири''. Нажалост, и моја другарица Драгана изгубила је битку у својој двадесет и другој години. Била сам уз њу, трудила се да јој будем подршка, а она ме је научила колико је живот вредан- рекла је награђена ученица Даница Кузмановић и додала да је признање посебно, јер је својим стваралаштвом анимирала јавност и подстакла на размишљање о важним темама.

-Ова награда ми значи утолико више јер знам да сам успела да скренем пажњу околине и шире друштвене заједнице на проблем ''деце лептира'' и њихових породица, што ми је и био циљ, јер сам се уверила колико је њима подршка и те како потребна и добродошла.

Конкурс је за циљ имао да подстакне младе да боље сагледају своје локалне заједнице и увиде проблеме са којима се њихови суграђани и суграђанке из осетљивих група суочавају.

-Даница, иако је тек закорачила у свет уметности, показује зрелост у начину размишљања и свом раду. Поносна сам што са њом радим, јер са таквим ученицима успех се лакше постиже, награде лакше добијају. Драго ми је што је жири, а не смо ја, уочио њен таленат и поруку, јер ће јој то бити подстрек за нове награде. Даница својим награђеним радом преноси праву поруку онима који не виде запостављену ''децу лептире'', а та деца не могу да живе дуже од 26 година. Императив поимања живота и људи око нас, као највећа вредност човековог битисања, уграђен је у њен рад. Даница и мени као ментору много пружа, даје смисао и печат мом педагошком и стручном раду – појаснила је професорка Наташа Јовановић, ментор.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa