Инфо

26. децембар 2019.26. дец 2019.
Поносни на покренуте теме
ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА НАЧЕЛНИКА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Поносни на покренуте теме

На конференцији је о раду Округа било речи из више углова: односу са јединицама локалних самоуправа, сарадњи са инспекцијским службама са републичког нивоа, односу са министарствима и сарадњи са службама безбедности
Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац у +среду је одржао годишњу конференцију за медије. Рекапитулирао је претходну годину када је рад МУО у питању, али и говорио о годину дана свог рада. Одлуком Владе Републике Србије 24. децембра прошле године Красавац је постављен на место начелника Округа.
На конференцији је о раду Округа било речи из више углова: односу са јединицама локалних самоуправа, сарадњи са инспекцијским службама са републичког нивоа, односу са министарствима и сарадњи са службама безбедности.
-Постоји одлична сарадња и однос са јединицама локалних самоуправа, односно председницима општина и градоначелником града Лознице. Све то мало квари чињеница да нема контакта са Градском управом града Шапца и градоначелником Небојшом Зеленовићем. Не знам разлог за то. Врата МУО су сваког момента отворена за сарадњу, позивани су на сваку активност, међутим са друге стране нисмо добили никакав одговор. То мало и боли, јер је центар Округа у Шапцу и сматрам да Шабац, као највећа јединица локалне самоуправе у округу, мора да има своје место и то најважније. Нажалост, тренутно га нема, рекао је Владан Красавац.
Истакао је да је постојао свакодневни контакт са осталим јединицама локалне самоуправе, а да се највише огледао кроз рад Савета округа, односно састанцима са представницима локалних самоуправа на којима су разматране бројне актуелне теме. Савет МУО имао је укупно осам састанака током године, највише на нивоу Србије. На сваком од састанака био је присутан неко из ресорног министарства: министар, заменик министра или државни секретар, што је подигло рејтинг Округа.
-На неке од тема које су се разматрале на састанцима Савета округа сам поносан што су уопште дошле на ред у нашем округу. Договорено је да комуналној депонији “Каленић” код Уба буду припојене све општине округа сем Шапца и Богатића које географски припадају регионалној депониј “Срем –Мачва” у Сремској Митровици. Повучена су средства од Министарства заштите животне средине за израду студије изводљивости и оправданости. Трансфер станице ће бити у Осечини и Лозници.
Друга важна тема на састанцима Савета МУО била је изградња примарне и секундарне водоводне и канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода. Ради се о пројекту који ће финансирати Република Србија.
-Још једна много битна тема за наше локалне самоуправе. Знамо да велика већина наших села, поготову на територији Шапца, нема урађену водоводну и канализациону мрежу. Првенствено због тога и постоји жал што ГУ Шапца није учествовала на састанку Савета округа. То је пројекат који Држава даје локалним самоуправама, а сви ће имати бенефите од њега. То је српско – кинеска кредитна линија и следеће године ће из Националног инвестиционог фонда почети да се ради комплетна примарна и секундарна водоводна мрежа, реконструкција канализационе и постројења за прераду вода. Локалне самоуправе су изнеле своје потребе, ући ће у завршни пројекат и у 2020. години биће одлучено шта ће све од тога бити урађено, навео је Красавац.
Министар без портфеља задужен за регионални развој био је гост на састанку Савета у Лозници, који је био посвећен развоју села и задругарства. На бројним примерима појаснили су представницима локалних самоуправа и грађанима како функционише задругарство у Србији данас.
-Говорило се о томе који су начини формирања задруга, колика новчана средства задругари могу да повуку и посетили смо једну пчеларску задругу у близини Лознице. Упутили смо апел за повећањем броја задруга и повећањем активности Пољопривредне саветодавне стручне службе да људима на терену приближе могућности које задругарство може да им пружи.
Локалне самоуправе показале су интересовање и за изградњу хелиодрома, односно писте на коју се може спустити хеликоптер. Највеће интересовање показале су општине Крупањ и Богатић и град Лозница
-Покренута је и битна тема побољшања односа са Војском и цивилном заштитом на територији Округа. Бројне последице климатских промена, којима смо свакодневно сведоци, говоре да није више питање да ли ће бити неких већих елементарних непогода, него када. Трудимо се да рад и организацију цивилне заштите, као битног фактора у Сектору за ванредне ситуације, подигнемо на што виши ниво. Као командант Окружног штаба за ванредне ситуације имам и законску обавезу да се по овом питању одговорно понашам. Имали смо обуку специјализовнаих ватрогасних јединица и специјализованих спасилачких екипа. Ажурирани су подаци о људима који су директно или индиректно ангажовани у јединицама цивилне заштите на локалном и окружном нивоу, навео је Красавац.
Начелник Округа је истакао и добру сарадњу са службама безбедности, поготову што је ово гранични Округ, са четири гранична прелаза. Потреба за добром комуникацијом са Полицијом, Војском, Војно-безбедоносном агенцијом постоји и због повећаног броја миграната, али и уопште због безбедности грађана.
Почетак изградњу ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац- Лозница Красавац је назвао “шлагом на торти”. Истакао је да се ради о највећој инвестицији у овом крају још од Другог светског рата.
-Ова инвестиција промениће и привредну идруштвену слику живота у нашем Округу. Пут неће донети само квалитетну саобраћајницу и бржи проток људи, роба и услуга, него ће довести и бројне инвеститоре како из земље тако и из иностранства. Повећаће број запослених, број хотела, спортских терена... Надамо се да ће за пет до седам година наш Округ постати замајац у развоју Западне Србије, али и целе Републике. Томе у прилог говори убрзан развој града Лознице по почетку експлоатације руде јадарита, рекао је Красавац.
Начелник је истакао и одличан однос са медијима на територији Округа и захвалио се својим сарадницима.

м.м.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa