Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Сачуваћемо слободарски Шабац
ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ РАЗГОВОР СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ШАПЦА

Сачуваћемо слободарски Шабац

Данас у Шапцу нико не ради за за мање од 300 евра нето. У Шапцу људи одлучују, и до године тај процес ћемо модернизовати како бисмо у њега укључили што више младих. У Нову годину улазимо са новим тргом – Винаверовим. У Србији су могући само поштени избори и нећемо да урадимо било шта што ће енергију за ту борбу да умањи, ни на који начин
Сви заједно смо старији годину дана. Тако и наш град је још једну годину изгурао до краја. Ово је период када се сумирају постигнути резултати, али и праве планови за следећу годину.
Управо су то теме о којима разговарамо са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем.
Колико сте задовољни оним шта је урађено у години за нама?
- Задовољан сам постигнутим резултатима у 2019. Ових дана смо заједно са људима који воде Привредни савет града Шапца и Комисију за инвестиције града представили достигнућа током 2019. године. Једно од највећих достигнућа је чињеница да је у граду отворено нових 77 фирми, имамо 390 нових предузетника у граду. Остварили смо раст минималне плате, јер сада у Шапцу нико не ради за за мање од 300 евра нето. Добар је показатељ и то да су се приходи у буџету града од пореза на зараде удвостручили. На почетку мог мандата 2014. године било је 800 милиона, сада је то 1,6 милијарди динара. Буџет града Шапца је са 20 милиона евра нарастао на 30 милиона евра што износи повећање буџета за 50 одсто.
Током целе године сте се хвалили да су инвеститори долазили у Шабац без икаквих субвенција?
- У овој години у Шабац је дошло 16 компанија. Махом су то иностране компаније, али има и домаћих. Три италијанске, има и мешовитих, али и компанија које су основане у Шапцу. Продали смо око осам хектара земљишта у индустријској зони и број запослених је дошао до 40.000. Нико није добио ни динар субвенција нити од града, а камо ли од државе. И успели смо. О томе говоре и награде које смо добили од међународне заједнице.
Годину су обележила и непосредна изјашњавања грађана које сте и навели као једну од градских политика?
- У Шапцу људи одлучују. Имали смо референдум, први пут и у самом граду, као и на селу где су грађани одлучивали о начину на који ће да потроше 214 милиона динара и могу да кажем да су пројекти који су изгласани ушли у њихову реализацију. Креће израда тротоара, уређење паркова, улица... Прва политика града је да сви у Шапцу зарађују више. Она је дала резултат, јер сви зарађују више - и грађани, и компаније и град. Друга политика је да људи више одлучују и она се огледа кроз референдуме који су се десили. Ове године смо изашли са карактеристичним слоганом - Једино се Шабац пита.
Трећа политика?
- Она је да имамо најбољу услугу по најнижој цени иона се дешава. Склопили смо пословни аранжман да градска топлана Шабац и Европска банка за обнову и развој ућиће се у инвестиције изолације нових 40 стамбених зграда. Не само да је то питање добре услуге, него је то питање и цене грејања. Тих нових 40 зграда неће да ти ни динар за ту нову инвестицију, читав износ иде као инвестиција Топлана и онда ће кроз уштеду у грејању да се исплаћује инвестиција у изолацију следећих десет година. То значи да ће грађани кроз евидентирану уштеду на њиховим рачунима за грејање финансирати своју инвестицију у зграду. Повећали смо цену некретнина у свакој згради у којој је урађена нова изолација. Важан показатељ је и тај да је цена гаса на тржишту скочила 30 одсто, а ми нисмо повећали цену грејања. Смањили смо базичну потрошњу због инвестиције у изолацију и зато што смо инвестирали у систем у којем нема губитака. Сигурно имамо најјефтинију цену воде у Србији, такође и цену одношења и депоновања, као и цену пречишћавања отпадних вода мада је то тешко упоредити са било киме пошто ниједан други град нема такав погон.
Шабац у Нову годину улази и са новим тргом – Винаверовим?
- Зоркин солитер је постао својеврсна архитектонска тачка у граду која сада заједно са овим уметничким делом које се десило на тргу заједно са новим тргом представља омаж Станиславу Винаверу. То није само архитектонски подухват, већ и дуг чувеном и познатом филозофу, писцу, преводиоцу. То је нов простор за наше грађане. Некада је ту био паркинг и улица која је била нерешива енигма за све оне који полажу вожњу у нашем граду. Одлучили смо да то превазиђемо тако што смо јавни простор учинили доступним пешацима, грађанима који возе бицикле, уместо да то буде паркинг простор. То је суштинска промена, а да при том никога нисмо оштетили. Повећали смо број паркинг места испред Зоркиног солитера и у улици поред, омогућили смо несметан саобраћај за све и обезбедили смо додатни зелени простор који је мало архитектонско ремек дело.
Почело је и уређење централног градског насеља Бенска бара?
- Очекујемо до краја априла да ће сви пројекти у Бенској бари да буду завршени. У овом тренутку, у ово насеље се улази из више праваца - из Краља Лазара, Краља Петра, Др Андре Јовановића. Прво смо заменили све водоводне инсталације које су биле старе и азбестне са новим и модерним тако да ће у том насељу квалитете воде бити највишег могућег квалитета. Онда су уследили додатне промене у подземном инфраструктури, а сада креће сређивање тротоара, бициклистичких стаза и коловоза. Одредићемо додатна паркинг места и очекујемо да ћемо имати око 300 нових. Иначе, у Бенској бари ћемо средити јавни простор, имаћемо дечије игралиште и то је један од првих процеса где смо ми укључили грађане у процес стварања и измене средине у којој живе. У Бенској бари ће се ускоро активирати и ново стамбено насеље и то у оном делу које се налази на простору бивше Јеле. На том простору биће изграђено нових 500 станова. Данас се у Шапцу тражи стан више, било да се изнајмљује или да се купи и то очигледно показује да постоји озбиљан привредни раст и развој.
Шта је урађено на селу?
- У претходне три године, грађани на селу су непосредно одлучивали, најпре од 300.000 евра, а сада је то дошло на око милион. Сваке године, дакле, у инфраструктуру на селу, буде урађено оно што грађани на селу кажу да им је важно. Нисмо заборавили на село, никада нам то није била ни идеја. Идеја нам је, заправо, била да изједначимо услове живота. Чињеница је да смо омогућили грађанима да кажу шта је то важно за њих, а то је било уређење њивских путева, путне инфраструктуре, уређења центра села. Поносан сам на чињеницу да су у Јевремовцу одлучили да се уради потпуно нова амбуланта, на Орашац где су купили себо вагу да их нико не може да вара приликом мерења воћа и поврће, на пројекте бунара које служе за наводњавање јагода и краставаца, на цркву у Табановићу, на уређење Дома културе у селима у Поцерини и нарочито на балон салу у Змињаку. Када грађани имају прилику да одлучују, они одлуче добро. Поред тога што се тиче тих 100 милиона динара који оду н ате пројекте инфраструктуре, и када на ту суму додамо још 60 милиона динара на субвенције за подршку пољопривреде, долазимо до значајне бројке што је пет одсто буџета само за пољопривреду.
Шта је то ново када је реч о селу?
- Посебно ми је драго што улазимо у нов пројекат који се тиче пољопривреде, а то ће бити подршка у наводњавању у Мачви, системом кап по кап. Наша идеја је да са садашњих шест, седам тона кукуруза по хектару, нашим пољопривредницима који се баве овом граном, омогућимо да имају 15 тона по хектару. То је могуће уз наводњавање. У Поцерини смо на почетку имали седам до десет хектара под јагодом и ниједан бунар, у првој години спровођења те политике имали смо само седам бунара, данас има 700 и готово свако домаћинство у Поцерини гаји јагоду. Наше је идеја да кренемо са дубинским бунарима и у Мачви, али је овде пројекат значајно јефтинији, јер можемо да обухватимо већу површину а и вода је много плића него у Поцерини. Са неких 500 до 600 евра инвестиција по хектару, можемо да омогућимо свакоме да годишње заради 1.000 евра.
Шта нас све очекује током 2020. године?
- Ми ћемо свакако наставити да улажемо у инфраструктуру. У овом тренутку неколико тачака су нам кључне. Екологија је број један. Нико не прича о загађењу, нико не прича о томе да не постоје погони за пречишћавање отпадних вода, не постоје филтери на фабрикама. Ево примера Јужно-банатског канала где нема живота у наредних 30, 40 година, јер све што су имали да излуче излучили су и више ништа не може да преживи тамо. Ми смо овде успели имајући потпуно искрен однос са компанијама које овде раде да почнемо да се бавимо са тим темама. Прво је да се санира димњак у компанији Еликсир.
Утврдили смо одакле долазе непријатни мириси и са осталим фирмама смо отворили разговоре о томе како да они направе своје погоне за пречишћавање отпадних вода и отворили смо тему јавног превоза и јавног загађења. Градски енергетски менаџер Слободан Јеротић, који је уједно и директор градске Топлане, прави нову енергетску политику за људе који имају појединачна ложишта да им се помогне да се са ложишта на димњак пређу на централно грејање.
Често сте говорили о новим паркинг местима, али и о уређењу приградских насеља?
- Идеја је и да трајно решимо проблем паркирања и имамо седам позиција за паркирање и гараже. То је пројекат који би требало да се одвија паралелно са пројектима еколигије у оквиру стратегије о урбаној мобилности. Ту стратегију би требало да усвојимо до краја марта. Следећи план је урбанизација приградских насеља. То је велики пројекат и он подразумева да насеља као што су Мајур, Јевремовац, Летњиковац, Поцерски Причиновић, Мишар и Јеленча, поприме обрисе квалитетног и урбаног живота у граду. Пре свега што се тиче улица, канализације и урбанизованог начина живота. За тај пројекат нам треба око 15 милиона евра. Добра је ствар да је највећи број пројеката већ готов и пошто не можемо да се уздамо пуно у средства из буџета Републике уздаћемо да смо до сада имали добру сарадњу са Европском унијом и њеним фондовима, па да видимо шта можемо да повучемо.
И образовање је важна ставка у политици Града?
- Поред свега овог, наша је идеја да достигнућа живота у Европи приближимо и у Шапцу. Инсистираћемо на образовању. Пројекат “Школа у једној смени” требало би да се заврши у следеће четири године. У овом тренутку имамо седам школа које су прешле на рад у једној смени. Тај пројекат не може да се уради без подршке Министарства за образовање, које треба да омогући другачији концепт рада и да плати професоре и наставнике у школама да раде на другачији начин. Ако будемо имали спремност на сарадњу, ми наш део посла можемо да завршимо веома брзо. Имамо у виду и пројекат за изградњу нове школе и за доградњу постојећих школа у граду.
Шабац је био познат и по социјалној политици?
- Што се тиче социјалне заштите, свако ко је овде у граду зна да Шабац има развијене социјалне услуге. Друга ствар је како регулишемо проблематична насеља социјалног становања. Урадили смо један пројекат који треба да решим проблем становања Рома у насељу Шумице, обезбедили смо додатних 60 станова који треба да реше проблем људи који нису решили свој избеглички статус и сиромашних људи у граду. На тај начин ћемо увести урбанизован начин живота и за све оне који живе на маргини. То је план који, такође, треба да урадимо у сарадњи са Европском унијом. Људи ће у Шапцу, дакле, и зарађивати више, и одлучиваће више и имаће најквалитетније услуге.
Колико је било тешко бити градоначелник Шапца протекле године?
- Сви су могли да виде колико је тешко бити, не градоначелник, него слободан грађанин. Грађани су могли да виде ту сурову кампању која се спроводи месецима уназад против мене и против људи који заједно са мном учествују у вођењу града. Од тих несрећних летака и флајера на којима се износе најгнусније лажи и увреде и клевете до тога да имате десничара Вацића и читаву групу криминалаца који стоји иза њега и хоће да организује живот у Шапцу на напредњачки начин. То су показатељи да је ситуација драматична и да институције не функционишу. Од тога да вам неко упадне на посао и да прети, вама и породици, запосленима, а да нико на то не реагује, до тога да имате хулигане који на ватерполо утакмици испребијају неке грађане и скандирају најгнусније ствари упућене мени и мојим сарадницима, претњи смрћу и свега осталог. Није лако, али нисмо ми ни до сада нешто кукали. Обавештавали смо углавном међународну заједницу о свему, пошто не можете никога другог да обавестите. У оваквим околности смо успели да одолевамо притиску и успеваћемо тако и даље. Наш одговор на све то је да ћемо да наставимо да радимо оно шта су грађани Шапца изгласали.
Пред нама је изборна година. Питање је које се намеће да ли ћете, као чланица Савеза за Србију који се одлучио за бојкот, изаћи на локалне изборе или предати власт “без борбе”?
- Мој одговор је ту врло јасан. Других избора до поштених неће бити и да ћемо ми успети за њих да се изборимо. Као политичке организације које припадамо Савезу за Србију и уопште политичке организације које су против политике Александра Вучића смо се јасно декларисали. Ми из Шапца нећемо да урадимо било шта што ће ту енергију за борбу за поштене изборе умањи, ни на који начин. Можемо само да радимо на томе да се та енергија подигне тако што ћемо да отварамо праве теме, и вршимо константан притисак. На крају доћи до тога да се изборимо за поштене изборе. То је неки мој универзални одговор. Питање је за Вучића, шта ће да ради после избора на којима неће да учествује милион и по људи, и како ће Влада и парламент после таквих избора да одлучује о било чему важном у Србији Мислим да то није могуће, да таквих лажних избора неће ни бити.
Шта ће опозиција на републичком нивоу предузети да се изобри за поштене изборе?
- До пре годину дана да се било шта десило што би довело до организоване реакције, Вучић би то завршио расписивањем ванредних избора, почистио би опозицију на исти начин на који је то радио и претходних година и ми не бисмо разговарали о томе, не би било никаквих кампања, посетилаца из Европе, округлих столова, нити би било протеста на улици. Ничега не би било. Вучић, међутим, не познаје Србију. Он мисли да може Србијом да се управља као што се управља Црном Гором. Не може. Он је диктатор и то је свима јасно, и наравно да ћемо се борити. Срби никада нису зазирали од диктатора. Сада је борба мало другачија, јер се на други начин одвија живот. Данас млади људи одлазе онда када се суоче са одређеним проблем и то одлазе онако у колонама. Раније су су млади људи излазили на улицу и борили се, данас тих младих људи нема довољно. Има оних који су ту остали, којима одлука да се боре се не огледа у томе да ће полупати неки прозор, или срушити неки улаз, или некакву штету да нанесу. Напротив, бориће се памећу, односно мозгом. Ово је игра, рекао сам то више пута, која се добија на кликер. Ми смо евидентирали где су кључни проблем. То није било лако.
Шта је потребно за слободне и фер изборе?
- Од хиљаду неких захтева дошли до само једног, а то је да се у Србији поштено гласа, то је пут да се промени овај систем и то је велики успех. Други велики успех је тај да смо рекли да ништа нећемо да рушимо и ломимо и палимо, али да хоћемо да ти избори буду поштени. Та ствар се сада љуља тако што имате странце, посреднике, невладине организације које указују где су проблем. Тај један наш захтев је утелотворен у три конкретне ствари - смена свих чланова РЕМа, независност РИКа и Агенције за борбу против корупције. Те три ствари које ће да се промене и одређени рок у којем се све то дешава је заправо кључ како ми долазимо до поштених избора. И то је једини начин. У противном, Вучић нас гура у сукоб са несагледивим последицама.
Да ли је пред нама, имајући све то у виду, година сукоба, или година промена?
- Надамо се да ће 2020. бити година промена. Истрајаћемо на томе. Нисмо ми ти који претимо да ћемо некога да удавимо у Дрини, или у Тимоку, у Тиси. Нисмо ми ти који ће некога да затворе у кавез и да га изложимо на Тргу и да га пљујемо. Нисмо ми ти који су полупали 20 глава у последњих годину дана по Србији. И не тргујемо ми наркотицима, и оружјем. Зна се ко то ради То што ми сада не можемо да дођемо до тога да то буде тема у медијима, изборићемо се за то.
Која је Ваша порука грађанима Шапца?
Грађанима Шапца бих се захвалио на невероватној подршци коју су пружили у овом невремену и на притисцима којима су одолевали. На крају крајева, све ово што ми сада радимо, не би било могуће да већина грађана Шапца не жели нормалан и проистојан живот. Пошто је одлука већине да желе да живе нормално, да желе да одлучују, да желе да у будућности виде свој град у којем желе да живе њихова деца, захваљујући таквом односу и таквој одлуци, ми имамо прилику да овде радимо добре ствари. То не може нити један лажни доктор са купљеном дипломом да промени, нити један Вацић или Маловић, ко год и ко долази са стране. Нити то може да промени било какав циркус који Вучић производи свакога дана, попут лажног отварања почетка изградње ауто-пута где данас немате ниједну машину. Моја порука Шапчанима је да ћемо ми успети, да ћемо сачувати нашу слободу и да ће слободарски Шабац помоћи да се ослободи цела Србија.


Годинама без нових запослених
Колико је људи запослено током овог Вашег мандата у Јавном сектору?
Ниједан. Нико се није запослио. Ми имамо 1.270 запослених људи у нашем систему. У градовима сличне величине имају до 2.800 људи, и то запослених у последње време. По величини града би требало да имамо право на 1.700 људи запослених. Лесковац, на пример, има 2.400, а Панчево 2.800. Када је о Шапцу реч, дозволили су само једном да се прими једна глумац у Шабачко позориште , а да то нико није тражио, и то само зато што је тај глумац син један новинарке која пише наручене текстове за Српску напредну странку. Тражили су именом и презименом да се он прими, што ми, наравно нисмо учинили.


Када грађани одлучују нема пораза
Како коментаришете критику опозиције да је Ваша политика око референдум доживела пораз због мале излазности?
- Не бих да је било који процес у којем гарађани слободно одлучују неуспешан. Свако је имао прилику да одлучује. Било је и административних процедура и зачкољица које су тај процес додатно отежале. Велики број грађана није имао прилику да гласа, а желело је, јер се није уписао у посебан списак за гласање. Сама чињеница да ми имамо посебан списак и да не смемо по Закону да користимо бирачки списак је отежавајућа. Нисмо могли да користимо ни базу пореских обвезника. Зато ћемо у овој годину омогућити суграђанима да све уради електронски. И да се пријаве, и да предложе пројекте и да гласају. Млади људи нису били део тог процеса, они нису уопште учествовали. Није тачно да они немају идеје и да не знају шта би урадили. За њих је ово, једноставно, било преспоро, пребироктатски и то морамо сада да исправимо.У току је и израда апликације која ће све то омогућити. Што се тиче оптужби да је моја политика пропала, како може да пропадне политика када су људи у прилици да одлучују. И сада имате критику људи који су настали под диктаторским шињелом од Слобе, Шешеља и Вучића који тврде да је страшно да људи сами и слободно одлучују. Не можемо сви ми да се препустимо вољи једног човека. Када овај процес заживи у целој Србији, више нико никада неће моћи да се диктаторски понаша. Враћање самопоуздања народу је суштинска мисија.


Жао ми је због базена, али грађани су тако гласали
Колико Вам је жао што на референдум није прошао предлог да Шабац добије затворен базен?
- Базен неће бити урађен. Наравно да ми је жао, али није довољан број људи изашао, учествовао и гласао. Молим лепо. Можда ће до године поновити, па ће више гласати. Ако је људима стало да се уради базен, нека предложе и нека гласају за то. Можда им је занимљивија спортска хала, нека и то предложе. Сада барем имају где и шта да предложе. Буџет града Шапца је сада 30 милиона евра, наши расходи су 20 милиона, десет милиона евра имамо за улагање и развој. Сада смо одлучили да грађани гласају о два милиона евра и то ће сваке године да расте.


Од јануара нови систем јавног превоза
У причу око екологији се уклапа и најава новог Јавног превоза?
- Што се тиче јавног превоза, очекује да стартује од нове године, од краја јануара. Треба да имамо нових 60 аутобуса чији су мотори минимум Еуро 6, што значи минимално, или готово никакво загађење. Очекујем да кренемо у разговоре о томе како да регулишемо саобраћај у граду како би имали што мање загађење.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa