Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
Шабачки парламент је огледало демократичности
ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Шабачки парламент је огледало демократичности

Шабачки парламент је огледало демогратичности и место на ком сви одборници користе једнако право на засутупање својих ставова, изјавио је председник Скупштине града Шапца, Немања Пајић
Рад локалног парламента током 2019. године биo је тема годишње конференције председника Скупштине града Шапца, Немање Пајића, одржане почетком ове године у Градској кући. Поред председника градске Скупштине медијима се овом приликом обратио и секретар Златко Ранковић.
-Шабачки парламент је огледало демократичности и место на ком сви одборници користе једнако право на засутупање својих ставова, изјавио је овом приликом председник Скупштине града Шапца, Немања Пајић и додао:
-Мислим да смо од атмосфере која је владала на конститутивној седници, а која је по мом мишљењу била неприхватљива, успели да створимо демократичне, парламентарне услове за рад, највишег законодавног тела у граду. О томе сведочи и активно учешће једног броја одборника у раду сваке седнице, односно у статистици јављања имамо и податак да је на неким седницама било и више од 20 јављања појединих одборника.
Говорећи даље о атмосфери са заседања градског парламента, председник Скупштине града Шапца истиче и да је он као председавајући настојао да сваком од својих колега обезбеди једнаке услове за рад, док је свако од њих бирао начин на који ће заступати грађане и представити своје циљеве и уверења.
Од битних одлука, Немања Пајић је апострофирао усвајање буџета за 2020. годину у законском року, истичући да и овај буџет представља наставак одговорне политике према граду, јер показује одговорност према образовању, социјалној заштити, као и даљем развоју инфраструктуре и унапређењу услова живота грађана.
-Скупштина је поред редовног рада, који подразумева усвајање програма пословања јавних предузећа, као и извештаје о њиховом раду, усвојила и низ других важних одлука. Напоменуо бих да смо на једној од хитних седница пружили подршку иницијативи мештана Штитара о измештању трасе Државног пута I Б реда Шабац-Лозница. Верујем да смо на овај начин допринели коначној одлуци и измени трасе овог пута, што је важно за наше суграђане, јер заступање њихових интереса и јесте наш примарни задатак- рекао је Пајић и говорећи о важним одлукама напоменуо и давање скупштинске сагласности за реализацију пројекта „Знање о јагодичастом воћу за бољи живот“, којим су обезбеђена средства за подстицање производње јагода у Гораждевцу и другим српским селима у околини Пећи.
Из рада Скупштине у протеклој години, Пајић је издвојио и усвајање важних стратешких докумената, међу којима је и Стратегија развоја људских ресурса, што је први документ ове врсте и један од предуслова за даљи плански развој града и коришћење средстава из фондова ЕУ.
На крају излагања, председник Скупштине града Шапца се захвалио свим одборницима који су учествовачли у раду скупштине прошле године и дали свој допринос развоју парламентаризма у Шапцу.
-Важно је да на почетку ове, изборне године, још једном позовем све на одговорност у раду. Желим да свима упутим апел да се у политичком животу понашамо одговорно, заступајићи интерес грађана и представљајући своје идеје. На грађанима је да то препознају и вреднују- поручио је Немања Пајић.
Секретар градске Скупштине Златко Ранковић, упутио је новинаре овом приликом у прошлогодишњу статистику и изнео следеће податке.
-Током 2019. године локални парламент је заседао 11 пута. Одржано је 7 редовних и четири хитне седнице. Најдуже, непуних 12 сати, се радило 4. септембра приликом 34. седнице, док је најефикаснија са 36 донешених одлука била 31. седница одржана 26. јуна- истакао је Ранковић.
У овом сазиву, односно у прптекле три и по године, градски одборници заседали су 38 пута, и донели више од 800 одлука.

Измене
У фебруару 2019. године, Скупштину је због преране смрти напустио Беган Цицварић. На његово место и место Владана Красавца, који је постао начелник Мачванског управног округа дошли су нови одборници: Јелена Павловићи Родољуб Јокић.


Куповина „Зорка Стандарда“
Одборници Скупштине града су у септембру усвојили одлуку о промени оснивачадруштва „Зорка Стандард“ ДОО Шабац, те је за оснивача, након куповине из стечаја уписан Град Шабац, уместо ранијег „Фармакома МБ“.


Концесиони акт о поверавању превоза
Априла месеца, на 30. седници усвојен је Предлог коцесионог акта за поверавање обављања делатности градског-приградског превозапутника на територији града Шапца и Одлуке о додели накнаде за пружање услуга јавног линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају. Сагласност на Предлог концесионог акта, дала је и КОмисија за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије.


Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa