Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
Ђаци у клупама, проблеми још трају
Дешавања у Основној школи „Јеврем Обреновић“

Ђаци у клупама, проблеми још трају

Ђаци се вратили у школске клупе, али актуелни проблеми остали. Министарство издало саопштење. Јелена Јеврић најавила је пријаву због незаконитог поступања и одлуке о њеном разрешењу. Зеленовић истиче да је нова директорка у сукобу интереса
Крајем протекле године у Основној школи „Јеврем Обреновић“ дошло је до промене на челу ове образовне установе. Дотадашња директорка Јелена Јеврић одлуком Министарства просвете разрешена је дужности и на њено место постављена је учитељица из друге шабачке осмолетке Светлана Станковић. Промена руководства у Јевремовој школи изазвала је незадовољство родитеља ученика који тамо похађају наставу, али и запослених. У знак протеста, пре свега подршке Јелени, како они истичу, компетентном просветном раднику, организовали су скупове у школском дворишту. Ученици одлуком родитеља након празника неколико дана нису уредно похађали наставу, али је 12. јануара одлучено да се ђаци врате у клупе.
Враћањем деце у школске клупе није решена актуелна ситуација, те су се запослени и родитељи у више наврата обраћали министру просвете Младену Шарчевићу захтевајући промену одлуке и одговоре на нерешена питања. Став је остао јединствен и непромењен, повратак Јелене Јеврић на место директорке.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја у свом саопштењу од 13. јануара навело је да је Јелена Јеврић разрешена на основу "утврђених незаконитости у ванредном инспекцијском надзору извршеним над радом школе у децембру прошле године" и додаје да је у надзору, на основу чињеница, утврђен низ квалификованих повреда закона које су директна последица незаконитог поступања, а и пропуштања директора да предузме радње и мере из своје надлежности.
„Директорка је без сагласности Министарства повећала број одељења са 46 на 48 и повећала 0,5 извршилаца помоћника директора, 0,5 стручног сарадника и 0,5 референта, чиме је оштетила буџет државе и за овакву врсту прекршаја подноси се кривична пријава. Лажно је прикривала и није пријавила тачан број ученика у школи, злоупотребила је права ученика са сметњама у развоју, због чега се према закону одмах разрешава дужности", каже се у саопштењу Министарства.
Такође наведено је и да евиденција о раду органа школе није била јасна, прецизна и образложена како би се стекао увид у њихов рад.
"Тим за инклузивно образовање није пратио План рада Тима који је саставни део усвојеног Годишњег плана рада школе за школску 2019/2020. годину. Директорка није утврдила да ли је Тим за инклузивно образовање израдио индивидуалне образовне планове за ученике на основу претходно остварених, евидентираних и вреднованих мера индивидуализације и израђеног педагошког профила ученика", наводе и да директорка није обезбедила ни да се у "Информациони систем Министарства просвете, науке и технолошког развоја "Доситеј" у погледу броја ученика и ученика који образовање стичу по индивидуалном образовном плану, унесу подаци који одговарају чињеничном стању". Број ученика школе је, наводе, основ за формирање одговарајућег броја одељења.
„Супротно одговору руководиоца надлежне Школске управе којим се одбија захтев школе за признавање мањег броја ученика у одељењу од прописаног, директорка је, наглашавају, формирала већи број одељења од дозвољеног са мањим бројем ученика.
"Није обезбедила да се распоред часова ученика петог разреда, почетак и завршетак наставе, усклади са Годишњим планом рада школе, тако да ученици једног одељења петог разреда једног дана у недељи наставу почињу од петог часа, три дана имају по 7 часова, а једног дана чак 8 часова. Ученици другог одељења петог разреда, петком немају прва четири часа, али зато два пута недељно имају по осам часова. Многи прекршаји које је направила примећени су и у другим школама, али већина није за кривичну казну", додају из Министарства.
На основу свих утврђених чињеница, након инспекцијског надзора, односно незаконитости у раду и одговорности, предложена је смена директорке.
"Нова в.д. директорка Светлана Станковић организује остваривање програма образовања и васпитања и свих активности установе, без обзира на мањину родитеља и разрешену директорку, који се окупљају испред Школе и ометају образовно-васпитни процес. Не постоји законски основа нити услови да се Јелена Јеврић врати на место директора, јер су утврђене многе незаконитости у њеном раду. С друге стране, поједини родитељи онемогућавају редовно похађање наставе и обављање других школских обавеза својој деци, без законског основа", кажу у Министарству. Наглашава се и да ће редовна процедура избора директора у ОШ "Јеврем Обреновић" у Шапцу бити спроведена путем конкурса и предност ће имати запослени у школи, а у међувремену се поставља в.д. директор из друге школе.
Такође истичу да „Сви синдикати су учествовали у доношењу ЗОСОВ-а према коме министар поставља директоре и смењује и за три године није било манипулација и покушаја политизације. Директори морају да имају лиценце да би обављали функцију као и компетенције и стручност.
Одговор Министарства није „умирио“ родитеље и запослене. Пре званичног саопштења Школски одбор је донео одлуку да не потпише уговор о раду са Светланом Станковић.
Незаконита поступања
Некадашња директорка ОШ „Јеврем Обрановић“ Јелена Јеврић најавила је пријаве због незаконитог поступања и одлуке о њеном разрешењу.
-Именована в.д директорка је седам дана пре донете одлуке и званичног потписа министра говорила да ће бити постављена на чело Јевремове школе. Мислим да је то политичко кадрирање, јер како као неко ко није у својој школи конкурисао на место директора само месец дана буде постављен на ову позицију. Пре неколико година је био избор у ОШ „Стојан Новаковић“ добила је подршку само петоро од 120 запослених - рекла је Јеврићева и додала да су чланови колектива Јевремове школе били изложени притисцима и застрашивању и да је пред Божић била обустављена исплата зарада запосленима.
-Прекршена су уставна права запослених обуставом плата, а уз анонимне претње наставницима претила је и ученицима да ће звати полицију. Што се тиче увећања броја запослених то јесте незаконито и тиме је оштећен буџет државе, али су за то одговорне тадашња и садашња саветница за финансије Школске управе Ваљево, јер је то учињено пре мог мандата. Наведене незаконитости сам још марта 2019. године пријавила Министарству просвете које није реаговало, а сада те неправилности приписује мени. Неистина је да сам лажно прикривала број ученика у школи што се може веома лако проверити у школској документацији. Због наведених и других противзаконитих злоупотреба и поступања против запослених у Министарству просвете у Школској управи Ваљево, не само према мени него и осталим запосленим у школи биће поднете одговарајуће пријаве - навела је између осталог Јелена у свом саопштењу за јавност.
Сукоб интереса
Гостујући у емисији “Пресинг” на телевизији Н1 Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију говорио је тренутној ситуацији у ОШ „Јеврем Обреновић“. Истакао је да није директно укључен у дешавања, али да је заинтерсован да ствари нормално фукционишу.
-Министар је одлучио да директорку која је веома добар наставник историје, ауторку школског уџбеника из ове области замени са страначком активисткињом и одборницом Српске напредне странке у Скупштини града Шапца. Наравно да је оваква одлука резултирала незадовољством родитеља, запослених у школи и локалне заједнице, те су због тога начинили одређене кораке. Родитељи нису децу слали у школу четири дана, и тражили су да министар промени одлуку. Тренутна в.д. директорка није потписала уговор о раду са Школским одбором, јер је Одбор одбио да то учини и о томе је известио ресорног министра, а одговор још увек није стигао. Проблем је сукоб интереса, јер не може да буде директор школе и одборник у Скупштини града. Председник локалног парламента је о овоме обавестио и Агенцију за борбу против корупције. Уколико са политичког аспекта сагледамо ситуацију, ово је пример како СНС посматра свакодневни живот и како треба да се злоупотребе институције, јер је постављена в.д. директорка послата да обезбеди капиларне гласове као што то чине у свакој институцији - истакао је Зеленовић и на питање о компетенцији новопостављене директорке и политичког ангажмана рекао да је суштинско питање систем вредности друштва који утиче на младе.
-Најважније којим вредностима учимо нашу децу у школи. Поносан сам на родитеље који су иступили јавно и говорили о дешавањима. Они на овом примеру уче своју децу за шта се треба борити у животу и да ли треба да пристају на неке ствари- закључио је Зеленовић.
Сви запослени раде
У изјави за ТВ „АС“ в.д директорка је истакла „како је атмосфера у школи радна“.
-Сујета претходне директорке која не може да се помири са чињеницом да је због свесног кршења Закона и лажирања података разрешена од министра. У свему томе најтежа чињеница је што су злоупотребљена деца којима треба индивидуална образовна подршка, а то су деца по ИОП-у 2, како би се незаконито формирала одељења која нису у складу са правилником. Бивша директорка је изгледа себе ставила изнад закона, а то је само једна у низу неправилности што је и био разлог за смену Јелене Јеврић. Сви запослени редовно раде и реализују образовно-васпитне процесе - рекла је Светлана Станковић за информативну емисију поменуте локалне телевизије емитоване 9. јануара.
-Молим родитеље да не подлежу притисцима са било које стране и да буду одговорни према својој деци и омогуће им нормално похађање наставе. На одржаном Наставничком већу запосленима је предочено да су лажне најаве да ће остати без посла, као и они запослени на одређено време. Ово није политичка одлука, али се неко близак градској власти труди да буде - закључила је Станковић.

Допис Скупштине града Агенцији за борбу против корупције
Скупштина града Шапца је упутила званичан допис Агенцији за борбу против корупције како би се добило званично обавештење и став о постојању или непостојању сукоба интереса у случају одборнице у Скупштини града Шапца, Светлане Станковић која је тренутно на функцији в.д. директорке Основне школе „Јеврем Обреновић“.
-Светлана Станковић је одборница у Скупштини града од првог дана конституисања актуелног сазива локалног парламента, односно од 5. маја 2016. године док је решењем Министра просвете, науке и технолошког развоја од 27. децембра протекле године именована за вршиоца дужности директора ОШ „Јеврем Обреновић“ у Шапцу. С обзиром да Закон о Агенцији за борбу против корупције налаже да је у случају истовременог обављања више јавних функција обавезно да то лице у року од три дана од ступања на другу, и сваку следећу функцију о томе писаним путем обавести Агенцију за борбу против корупције и од исте добије сагласност. Ми нисмо информисани да је госпођа Светлана Станковић то учинила и да ли је исту сагласност добила. Такав документ Скупштини града није достављен, те смо ми водећи рачуна о интегритету локланог параламента као највишег органа градске влсти поступили на начин на који смо поступали у претходним сличним случајевима, било да је реч о одборницима позције или опозиције. Агенција нам је у свим сличним ситуацијама излазила у сусрет и давала стручно мишљење и препоруке, те смо и увек поступали у складу са тим, тако да нема сумње да ћемо то учинити и сада – рекао је секретар Скупштине града Шапца Златко Ранковић.
М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa