Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
Повољнији за дужнике
ОД НОВЕ ГОДИНЕ НА СНАЗИ НОВИ ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Повољнији за дужнике

Нова правила важе само за случајеве где је предлог за извршење поднет после 1. јануара. За грађане је свакако најважније што је дошло до промена код намирења новчаних потраживања пленидбом пензије или зараде
Од 1. јануара на снази су измењене и допуњене одредбе Закона о извршењу и обезбеђењу. Поред тога што јавни извршитељи добијају у надлежност поступање по неким новим дуговањима, чиме се растерећују судови, доноси и повољности за дужнике.
Важно је истаћи да измене и нова правила важе само за случајеве где је предлог за извршење поднет после наведеног датума. За остале предмете важе старе одредбе.
Значајна измена је и то што од сада неће морати на огласној табли суда да проверавају да ли имају недостављену пошту, него ће на сајтовима судова бити електронска огласна табла где ће дужници моћи да провере да ли имају неки поступак извршења.
За грађане је свакако најважније што је дошло до промена код намирења новчаних потраживања пленидбом пензије или зараде.
-Извршење на заради може да се спроведе у висини једне половине зараде, односно једне четвртине ако ја зарада минимална или једне трећине уколико не прелази износ просечне нето зараде. До сада су се плениле две трећине зараде, односно једна половина код минималне зараде. Извршење на пензијама се спроводи у висини једне трећине или једне четвртине ако пензија не прелази просечан износ, односно једне десетине ако не прелази најнижи износ. Када се ради о законском издржавању извршење се може спровести до једне половине примања, објашњава јавни извршитељ Мила Милосављевић.
Када је у питању извршење на средствима са текућег рачуна извршног дужника, односно на рачуну у банци, средства се преносе на наменски рачун јавног извршитеља, а дужник може у року од осам дана од преноса да обавести извршитеља да је том приликом дошло до повреде ограничења. Конкретно, извршитељ не зна одакле је новац на рачуну па дужник може да уложи приговор уколико се ради о новцу који прима по основу законског издржавања, накнади за телесно оштећења, примањима по основу социјалне заштите или привремене незапослености, као и о законској финансијској подршци породици са децом или стипендије.
Нове одредбе бране и продају непокретности у случају малих комуналних дугова. Ипак, постоје неки услови.
-Не може се одредити извршење продајом једине непокретности у власништву извршног дужника физичког лица ради намирења потраживања чија главница не прелази 5.000 евра. Ово се односи само на комуналне предмете, наводи Милосављевићева.
Такође, умањена је и тарифа извршитеља што је повољно и за извршне повериоце и за дужнике. Ова новина ће се највише одразити на мања потраживања, до 30.000 динара.
-Дужнику се сада пружа могућност добровољног намирења новчаног потраживања пре почетка извршног поступка. Поступак почиње предлогом извршног повериоца уз који јавном извршитељу доставља извршну или веродостојну исправу. Поверилац плаћа предујам, након чега јавни извршитељ позива дужника да добровољно намири новчано потраживање, предочавајући му које су предности тога. Поступак се сматра окончаним када истекне 60 дана закључењем споразума између странака или добровољним намирењем, објашњава Мила Милосављевић.
Донета је и одредба којом се изричито забрањује располагање предметом извршења или обезбеђења од дана доношења решења о извршењу. Упис забране вршиће се у регистар који тек треба да се формира.
Јавни извршитељи добили су нове надлежности. До сада су одлучивали о предлогу за извршење у предметима где је поверилац комунално предузеће, а сада ће одлучивати и о предлогу за извршење ради намирења новчаног потраживања када је извршни дужник Република Србија, аутономна покрајина, локална самоуправа или индиректни корисник буџетских средстава и то по предлогу на основу извршне исправе (нпр. пресуде). На основу веродостојне исправе (фактуре) решење о извршењу доноси суд.
Такође одлучиваће и о предлозима за извршење када су у питању комунална предузећа и на основу извршне исправе, а до сада су одлучивали само на основу веродостојне.

Електронска продаја
Велика новина је електронска продаја непокретности и покретних ствари. То би требало да елиминише неозбиљне купце, који су само уплаћивали јемство, а нису учествовали у надметању, као и да искључи могућност уцена.
-Од марта ће овакав начин продаје примењивати извршитељи који то желе, а од септембра ће бити обавезан. Ко не буде учествовао у надметању изгубиће јемство. Идентитет учесника ће бити заштићен до краја поступка, тако што ће сви учесници имати идентификациони број. На порталу у јавној продаји могу да учествују само регистровани корисници, а регистрација ће бити симболична. Свако од ученика је само број. Путем ПИН-а свако може да подиже цену, нема лимита. Јемство се више не уплаћује на рачун јавног извршитеља него на рачун Министарства правде, каже Мила Милосављевић.


M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa