Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
УСКОРО ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈУ ОРУЖЈА

Казне за неажурне

Подсећамо све власнике да своје оружје морају пререгистровати до 5. марта ове године. Првобитни рок био је годину дана раније, али је он померен и нових одлагања, тврде, неће бити.
Марта 2016. године на снагу је ступио нови Закон о оружју и муницији који прописује да се постојећи оружани листови замене новим, биометријским. Грађани који то не учине до предвиђеног рока мораће да плате казну, а ризикују и да им буде одузето оружје. Казна износи од 5.000 динара до 150.000 динара.
Иако се друштвеним мрежама шири прича да се „Срби разоружавају“, односно да се оружје масовно одузима у МУП-у кажу да то није тачно и да дозволе не могу добити само осуђивана лица. Ипак, потребно је лекарско уверење и завршена обука о безбедном руковању оружјем. Обука се завршава у року од два дана, а кошта од 6.000 до 10.000 динара у зависности од врсте оружја. Ловци полажу и ловачки испит. Ко је ово већ положио не мора да полаже поново, тврде у МУП-у.
Приликом замене оружаног листа власник је у обавези да у полицијску станицу поред старих исправа донесе и оружје на увид. Поред тога, потребно је лекарско уверење као и потврда да се против њега не води ниједан кривични поступак. Уз све то неопходан је и документ којим се оправдава разлог за поседовање оружја, односно за ловачку пушку то је ловна карта, за спортско оружје потврда о чланству у неком стрељачком клубу, а код оружја за личну безбедност потребна је изјава због чега је безбедност угрожена, што ће све бити проверено радом полиције на терену.
Издавање новог, биометријског, оружаног листа кошта 1.500 динара, 600 за израду образца и 900 за трошкове израде листа. Такса за оружје са олученим цевима је 2.800 динара, а за оружје са неолученим цевима је 1.330 динара. За више комада оружја исте врсте плаћа се само једна такса. Лекарско уверење кошта и до 6.000 динара. Поред ових трошкова ловци имају и ловачки испит који је 4.000 динара. На све то треба додати и цену обуке за безбедно руковање оружјем.
Свако ко жели у кући да држи оружје мора да има и специјални ормар за то.
На једном оружаном листу може да се региструје и до 10 комада оружја.
Законом је укинуто трофејно оружје, ког је у Србији било више од 60.000.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa