Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
Рак се може спречити
ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (20. – 26. ЈАНУАР 2020 ГОДИНЕ)

Рак се може спречити

Рак грлића материце препознат je као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Због тога је Министарство здравља, крајем 2012. године, увело организовани скрининг рака грлића материце.
Када је реч о оболевању, највише стандардизоване стопе инциденције од рака грлића материце у 2016. години, у односу на просечну стопу инциденције од ове малигне локализације у Републици Србији, регистроване су у Нишавској, Средњебанатској, Зајечарској и Пиротској, а најниже у Подунавској, Јабланичкој, Јужнобанатској и Браничевској области.
Више од просечне стандардизоване стопе морталитета у Републици Србији регистроване су у Подунавској, Топличкој, Севернобанатској и Зајечарској области, а најниже у Моравичкој, Колубарској, Шумадијској и Борској.
На основу регистрованих стопа оболевања и умирања, као и на основу најновијих процена Међународне агенције за истраживање рака за 2018. годину, Србија је на петом месту у Европи по оболевању и умирању од рака грлића материце.
Малигни тумор код жена у Мачванском округу
После кардиоваскуларних болести, малигни тумори представљају најчешћи узрок и оболевања и умирања у нашој земљи. Према подацима Регистра за рак Мачванског округа, током 2016. године, од свих врста малигних тумора је регистровано 1.428 новооболелих особа (764 мушкарца и 664 жене). Према истом извору, током 2016. године је 835 особа оба пола умрло од рака (502 мушкарца и 333 жене).
Стандардизоване стопе инциденције износиле су 268,6 на 100.000 за мушкарце и 229,4 на 100.000 за жене, а стандардизоване стопе морталитета су износиле 170,3 на 100.000 за мушкарце и 100,7 на 100.000 за жене.
У току 2016 године водеће локализације у оболевању и у умирању код жена у Мачванском округу биле су рак дојке, бронха и плућа, малигни тумори колона и ректума и рак грлића материце. Ове четири локализације рака код жена у Мачванском округу одговорне су за мање од половине свих новооболелих и половину свих умрлих особа женског пола од рака у 2016. години. Током 2016. године од рака дојке је оболело 159 жена свих узраста и умрло 57 особа женског пола, од малигних тумора бронха и плућа оболело је 65 жена свих узраста и умрло 63 особе женског пола, малигних тумора колона и ректума оболеле су 63 жене свих узраста и умрло 29 особа женског пола и од цервикалног рака је
Рак грлића материце налази се на четвртом месту по броју оболелих и умрлих у нашем округу, али је забрињавајуће што је више оболевају млађе жене.
(Анализа оболевања и умирања од малигног тумора код жена у Мачванском
округу у 2016; Завод за јавно здравље Шабац)
Превенција рака грлића материце
Превенција малигних болести има огроман јавно-здравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака могуће је утицати, мењати их или их потпуно елиминисати. Чак 40% малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем, као и заштитом од инфекција које се могу развити у рак.
Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.
У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који ће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.
Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године.
Европска асоцијација за рак грлића материце дала је препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручене активности са односе на: дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима, као и пружања савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма, организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници у школама, на факултетима, у радним заједницама, организовање трибина за родитеље о значају ХПВ имунизације као мера превентиве, организовање предавања о превенцији рака грлића материце за адолесценте у средњим школама, одржавање семинара о превенцији рака грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима, jавне манифестације, наступи на медијима са препорукама о значају ПАП-а прегледа, као и одзива на скрининг рака грлића материце.
(др Драгана Радојичић-епидемиолог Начелник Центра за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ Шабац) приредила: М. Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa