Инфо

14. јул 2011.14. јул 2011.
МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ШИПУРСКЕ ЛИВАДЕ

ЛИЛИЈАДА НА АМЕРИКАНКИНОМ ИМАЊУ

У понедељак увече, уочи Петровдана, у улици Ђуре Даничића, Месна заједница Шипурске ливаде, деца различитог узраста палила су лиле и на тај начин показала да се српски обичаји и традиција не заборављају
Код Срба се до данас задржао обичај да се уочи Петровдана пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Паљење се обично обавља на јавним местима и у томе учествују деца и омладина. Овај обичај има за циљ да подсети на времена када су владари многобошци у Риму прогонили и мучили хришћање везујући их натопљене смолом за дрвене стубове и палећи их. Петровдан је иначе црквени празник посвећен смрти светих апостола Петра и Павла.
Уочи Петровдана, деца са нестрпљењем очекују тренутак када се ватра разбукти а онда са запаљеним лилама крену улицама града. Тако је било и у понедељак увече у улици Ђуре Даничића, у Месној заједници Шипурске ливаде, познатијој као Американкино имање, када су се видела деца окупљена испред логорске ватре док су са нестрпљењем чекала да запале своје лиле. Као и сваке године, у овој дечијој радости, учествовао је и деда Миланко који се побринуо за ватру и добру забаву малишана.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa