Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
КОЦЕЉЕВА ЈОШ ЈЕДНОМ МЕЂУ ДОБИТНИЦИМА ПРИЗНАЊА

Награда за хуманост

Црвени крст Коцељева поново је добитник Дијамантске плакете ”Шампион солидарности” за успешно учешће и највећи број давалаца у зимској и летњој кампањи у прошлој години. Крајем сваке године Институт за трансфузију крви поводом новогодишњих празника уручује признања за најуспешније општине и организације а плакету је у име општине Коцељева примила Славица Ранковић, заменица председника општине.
–Ово је четврти пут да смо добитници признања и то је награда која припада свим грађанима Коцељеве а првенствено онима који су показали хуманост и племенитост према другима - подсетио је секретар коцељевачког Црвеног крста Милан Глумац.
Према његовим речима, сва признања говоре о томе да ова хуманитарна организација придаје велику пажњу да анимира и промовише давалаштво и организује акције давања крви.
– Говори и то да су грађани Коцељеве свесни потребе, свесни чињенице да крв не може да се произведе, већ да морамо сами, сви они који се здравствено осећају добро и који могу да буду даваоци крви, да учествују у акцијама а не да чекају да крв затреба. Наш је мото и принцип да крв увек чека пацијента- додаје Глумац.
Ипак, он је подсетио да је код многих и даље присутан став да ће крв дати када буде требало, што више није могуће законски.
–Наиме, нема више одласка у медицински центар у, рецимо Шабац, да би се то учинило јер је трансфузијска јединица укинута и тамо постоји само банка крви у коју се она допрема из института, а то је крв која је прикупљена на акцијама добровољног давања крви коју организује Црвени крст- објашњава секретар.
Према проценама ове организације четвртина житеља Коцељеве могу бити добровољни даваоци.
-По последњем попису становника је било нешто преко 13 хиљада. Ако изузмемо оне који су малолетни и који не могу дати крв као и старије од 65 година али и оне који из здравствених разлога не могу бити даваоци, ми процењујемо да је негде око три хиљаде потенцијалних давалаца на територији наше општине- изјавио је Глумац.
У евиденцији Црвеног крста тренутно се налази 800 лица која су крв давала стално или повремено. У 2019. организовано је 14 редовних и једна ванредна акција.
Прошле године 65 људи је први пут дало крв, десетак више него 2018. Петнаестак су ученици Средње школе, млади који су тек напунили 18 година. Значајно је повећан и број жена давалаца. Неретко се дешава да и лекари саветују своје пацијенте да постану даваоци крви због повећаних вредности у крви, попут хемоглобина, што је још једна од ствари која иде у прилог чињеници да је давање крви здраво и потребно организму.
–Веома је важно мобилисати подмладак из школе јер ми и кроз здравствено-превентивне делатности и међу основцима и средњошколцима стално потенцирамо и упућујемо их на давалаштво, упознајемо их са свим информацијама везаним за ову област у циљу да једног дана и сами постану даваоци, а они се претходно укључују у наш рад као волонтери и помажу нам у раду на акцијама давања крви- истиче Милан Глумац.
Он је додао да је и све већа активност ове организације на друштвеним мрежама битна те да је неопходно прилагођавати се савременим трендовима и допрети до свих грађана како би објаснили значај постојања, деловања и рада Црвеног крста.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa