Инфо

16. јануар 2020.16. јан 2020.
Топла вода греје 16.000 квадрата
НЕНАД БЕСЕРОВАЦ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Топла вода греје 16.000 квадрата

Завршен мачвански систем даљинског грејања, први овакве врсте у Србији. Изграђен део насипа од Бановог Брода до Салаша Црнобарског у оквиру пројекта Заштитни појас Мачва-западни део. Реализовано доста вредних послова на реконструкцији путне мреже, а задовољство не изостаје ни у областима друштвеног живота, социјалне заштите и спорта. Најмање урађено на пољу комуналне инфраструктуре, а један од планова је чишћење 62 километра постојеће каналске мреже
Одмах на почетку разговора за “Глас Подриња”, председник општине Богатић Ненад Бесеровац констатује да је крај календарске и почетак Нове године, идеално време да се сумирају резултати из предходног периода и анализом утврди шта је добро урађено, шта је могло, а шта морало боље и шта су планови за наредни период. Управо то је био и редослед наших питања, а председник годину за нама оцењује четворком, будући да су, како истиче испунили планове у складу са Одлуком о буџету и два ребаланса, донета у јуну и октобру претходне године.
- Када су најважнији инфраструктурни пројекти у питању, у марту је завршена изградња даљинског система грејања на хидро-геотермалну енергију и од 13. октобра, када је пуштен у рад загревамо око 16.000 квадратних метара јавних установа и то: зграде Општине, основне и средње школе са спортском халом, предшколске установе, зграду суда, полицијску станицу, објекте у којима су седишта ЈКП и Центра за социјални рад у Богатићу. Морам да се похвалим да је ово први систем, овакве врсте који је изграђен у нашој земљи.
Други веома важан инфраструктурни пројекат, који је започет 2018. године, а завршава се ових дана, јесте новоизграђени део насипа од Бановог Брода до Салаша Црнобарског у оквиру пројекта Заштитни појас Мачва-западни део, а који су наша општина и ЈВП “Србија воде”реализовали у сарадњи са делегацијом Европске уније у Србији, која је била и главни финансијер. Добили смо нов модеран насип, отпоран на хиљадугодишње воде, са приступним саобраћајницама и рампама, који је спојен са делом насипа од Салаша до “Павловића моста”, а који је реконструисан пре две године и уверени смо да више 2014. година неће моћи да нам се понови.
Остаје да у наредном периоду са партнерима ЈВП “Србија воде” и ЈП “Воде Српске”, са којима је у новембру протекле године одржан састанак у Богатићу, испланирамо нове водне објекте на левој и десној обали Дрине. За нас је најважнији да се изгради недостајући део насипа између “Павловића моста” и Прњавора. Пројекат постоји, имовински односи су решени и када се затвори финансијска конструкција, верујем да ће се врло брзо кренути са реализацијом.
Колика пажња је посвећена развоју путне инфраструктуре?
- Кад је путна инфраструктура у питању, прошле године у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ЈП “Путеви Србије”, потпуно је реконструисано 2,2 километра државног пута Другог Б реда, од раскрснице Баир-Свето Поље ка Црној Бари, а у оквиру редовног одржавања на истом путу пресвучено је новим асфалтом још неколико најкритичнијих деоница ка Совљаку у дужини 1,2 километра. Потпуно је реконструисана и деоница локалног пута Богатић-Баново Поље у дужини од око три километра, а имамо обећање да ће друга половина бити завршена у овој години. Из буџета Општине финансирани су радови на реконструкцији локалних путева и улица у месним заједницама Клење, Дубље, Белотић и Глоговац у укупној дужини око шест километара, а завршена је и изградња тротоара у месној заједници Бадовинци (Дринска улица, дужине 1,3 километра).
За потребе ЈКП Богатић, набављена су три нова возила.
Какве резултате постижете у реализацији пројеката популационе политике?
У протеклој години уз суфинансирање Министарства државне управе и локалне самоуправе и Кабинета за демографију и популациону политику, завршена је изградња новог објекта издвојеног одељења ПУ “Слава Ковић” у Белотићу, око 140 метара квадратних, као и доградња нових 240 метара квадратних корисног простора вртића у Богатићу, чиме ће мо прилично смањити листе чекања и омогућити већем броју деце да буду уписана у ову установу. Са поменутим Кабинетом смо реализовали пројекат у оквиру којег су за потребе Дома здравља у Богатићу и његове патронажне службе набављена три нова аутомобила, као и модеран ултразвучни апарат.
Шта је учињено на осигурању пољопривредних усева?
- У сарадњи са Министарством локалне самоуправе, реализујемо још два пројекта, започета у прошлој години. Један је бесплатно осигурање површина засејаних житарицама наших пољопривредника и то: пшеницом, јечмом, кукурузом и сојом, укупно 1.800 хектара. Други је уређење општинског дворишта и простора око спортске хале, чијим завршетком ћемо добити нових 45 паркинг места, модеран колски и пешачки прелаз, а пројектоване су и зелене површине.
Из локалног буџета финансираћемо радове, започете прошле године, на уређењу тротоара у Првој зони насељеног места Богатић ( Улица Мије Јовановића од аутобуске станице до Дома здравља, обе стране, као и десна страна улице Павла Орловића).
Колико простора посвећујете различитим облицима друштвеног живота?
- Веома смо задовољни нивоом социјалних услуга и то оних ванстандардних, које смо постигли са нашим дугогодишњим партнерима из Каритаса Шабац. Помоћ и негу у кући спроводимо неколико година и тренутно имамо око 80 корисника, дневни боравак за особе са сметњама у развоју на Каритасовом имању “Свети Јован”, а имамо и два корисника услуге становања на истом имању. За ове намене на годишњем нивоу издваја се око 7,5 милиона динара, од чега су око 3,2 милиона динара из наменских трансфера Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а разлика се намирује из локалног буџета. Осим ових, посредством Центра за социјални рад у износу од милион динара финансирају се и једнократне помоћи социјално угрожених. Око четири милиона динара издваја се за помоћ болесној деци и тешко оболелим старијим суграђанима.
Финансирамо и бесплатан превоз ученика основних школа, а са 50 одсто регресирамо превоз свих средњошколаца са територије општине Богатић. Такође, општина са 10.000 динара месечно стипендира најбоље студенте ( У овом тренутку њих 22), а сви студенти који су испунили услове конкурса, а нису ушли у избор за стипендирање, добијају једнократну награду у износу од 30.000 динара. Ђаци прваци већ традиционално уз пакете, на почетку школске године добијају једнократну помоћ у износу од по 5.000 динара, а најбоље ученике основце и средњошколце и њихове професоре, на крају школске године награђујемо пригодним поклонима и новчаним наградама.
А кад је реч о култури, шта се ту дешава?
- Изузетно смо задовољни постигнутим. Носиоци ових активности су наравно: Културно образовни центар Богатић, Народна библиотека “Јанко Веселиновић” и Туристичка организација Богатић. Поред својих редовних активности организовали су у сарадњи са месним заједницама доста успешно више манифестација: Јанкови, Ивањдански, Дани Милоша Милојевића, “Мачванска лила”, “Бој на Дубљу”, “Весела машина”, “Куруз бал” и наравно “Хајдучке вечери”. Од прошле године имамо и нову манифестацију, Међународни фестивал фолклора “Богатфест”, а кад је Фолклорни ансамбл “Ђидо” у питању, поред сребрне плакете на Републичкој смотри фолклора у Чачку, у прошлој години са два међународна државна фестивала у Литванији и Летонији, донели су треће и шампионско прво место. Дечји ансамбл био је најбољи на Републичкој смотри дечјих ансамбала Републике Српске.
Аматерско позориште “Јанко Веселиновић” је и ове године успешно организовало Фестивал аматерских позоришта “Мартинови дани”, а као и сваке године са новим премијерним комадом “Полицајци” у режији Ивана Томашевића гостовали су широм земље. Нису заостајали ни њихови наследници из Омладинске сцене који су се с доста успеха представили “Вечером будала” у режији Иване Терзић.
Активни су били и чланови Мешовитог хора мачванског, који су нас од 27-29 децембра протекле године представљали на турнеји у Француској, док је на домаћој сцени 21. пут у етно парку у Совљаку одржана ликовна колонија.
И спортски резултати су били запажени.
У прошлој години смо имали “експлозију” успешних спортских резултата. Предњачили су фудбалери “Мачве 1929”, који су освојили титулу у такмичењу зонске Подрињско колубарске лиге и пласирали се у Српску лигу група Запад. Пратили су их рукометаши који су освојили треће место у такмичењу Супер Б лиге Србије, а поновили су успех и другу годину за редом освојили Регионални куп, регион Центар.
Коњички клуб “Мачванин”имао је четири тркачка дана уз традиционалне Божићне трке.
Радовали смо се успесима младих каратиста Карате клуба “Мачва” и “Бушидо”, потом младих атлетичара Атлетског клуба “Спринт”, а из буџета се финансирају три шаховска клуба, четири риболовачка удружења, пет голубарских, мото клуб, одбојкашице, сви фудбалски клубови, кошаркаши са савезима, укупно 44 спортска удружења.
Имамо мноштво планова и надам се да ће мо уз подршку републичких органа доста тога остварити на добробит грађана, којима, као и читаоцима “Гласа Подриња”, желим све најбоље у Новој 2020. години.
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa