Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
На услузи грађанима
НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ, Милан Васић

На услузи грађанима

Институцији, граду и држави која примењује систем ФУК-а не може да се деси да нешто за један град кошта по једној цени, а за други по другој, или да се не зна колико нешто кошта. Због тога је тај систем контроле важан. То је истовремено алат запослених, али и грађана, да на најтранспарентнији начин могу да виде како се троше њихова средства у једној средини
-Верујем да су наши суграђани током 2019. године имали прилику да виде шта и како ради Градска управа. Доста смо урадили на пољу јавне администрације. Један од важних сегмената, који доводе до успешне и ефикасне администрације је систем имлементације ФУК-а. ФУК је финансијско управљање и контрола. То је алат који омогућава најтранспарентнију контролу трошења јавних средстава. Без обзира што је то законска обавеза због Поглавља 23, које је требало већ да се спроведе у Србији, Шабац је, чини се, то најбоље схватио и добрим делом већ примењује тај алат. То је, заправо, механизам да се изграде институције које не зависе од тога ко је дошао да управља системом, него да тај алат мора да се примењује. Институцији, граду и држави која примењује систем ФУК-а не може да се деси да нешто за један град кошта по једној цени, а за други по другој, или да се не зна колико нешто кошта. Због тога је тај систем контроле важан. То је истовремено алат запослених, али и грађана, да на најтранспарентнији начин могу да виде како се троше њихова средства у једној средини.
Важно у 2019. је и то што је град Шабац једини у Србији почео да примењује јединствено управно место као законску категорију, да на једном шалтеру могу да се заврше све административне процедуре. Запослени у градској администрацији су заиста пример добре праксе и сваке седмице на неком другом предавању преносе своја искуства и примере како смо ми то применили у Шапцу. Конкретно, да се на једном шалтеру заврши све значи да нпр. када неко поднесе захтев за остваривање социјалне помоћи у Центру за социјални рад и оствари је, аутоматски од Градске управе добија да је енергетски заштићени купац, односно, да плаћа 50 одсто од својих рачуна. Никав други папир им није потребан. Очекујем да таквих процедура буде још много више.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa